22.2.20

Ξανά Βορράς εναντίον Νότου...

Εκπλήσσεται, άραγε, κανείς για την εικόνα... ανατολίτικου παζαριού που επικράτησε στην έκτακτη σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες, με την αδυναμία των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών να καταλήξουν σε ένα δίκαιο συμβιβασμό για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.; 

Το σκηνικό γνωστό και...
μάλιστα για θέματα πολύ σημαντικότερα, όπως η διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στην οποία η Ελλάδα για οκτώ χρόνια υπήρξε θύμα των παιχνιδιών ισχύος και της τιμωρητικής πυγμής των πλουσιότερων χωρών. 

Ανάλογα με το θέμα της αντιπαράθεσης, με τις αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών στις χώρες-μέλη, με τις πιέσεις που ασκεί η κοινή γνώμη από τη μια χώρα στην άλλη, οι διαχωριστικές γραμμές που διαπερνούν την Ε.Ε. μετατοπίζονται. 

Ωστόσο, μια γραμμή φαίνεται αμετάβλητη: η διαχωριστική γραμμή Βορρά–Νότου. Στο άγριο παζάρι του διημέρου, αλλά και των πολλών μηνών διαβούλευσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυβερνήσεων, αποκαλύφθηκε για πολλοστή φορά ότι μια ομάδα χωρών, πίσω από τις οποίες κρύβεται διακριτικά η Γερμανία, αντιμετωπίζει την Ε.Ε ως ένα τεράστιο σούπερμαρκετ, από το οποίο δικαιούται να αντλεί άφθονα εμπορικά πλεονάσματα με το μικρότερο δυνατό κόστος. 

«Είμαστε καθαροί πληρωτές, δεν δεχόμαστε ούτε σεντ παραπάνω από το 1 τρισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027, θέλουμε τα λεφτά μας πίσω», φωνάζουν Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία, υποστηριζόμενες και από άλλες χώρες του Βορρά. Το επιχείρημά τους ότι τάχα δίνουν πολλά και παίρνουν λίγα από την Ε.Ε. και έτσι συντηρούν τον «μη παραγωγικό» Νότο αναπαράγει όλη τη σχεδόν ρατσιστική ρητορική που χρησιμοποίησαν σε βάρος της Ελλάδας στην κορύφωση της κρίσης και η οποία οδήγησε στα πρόθυρα της διάλυσης την Ε.Ε. 

Αλλά, κυρίως, είναι ψευδές, παραπλανητικό και πολιτικά απατηλό. Τα ελλείμματα του Νότου γίνονται πλεονάσματα του Βορρά, αυτό είναι το στοιχειώδες και αδιαμφισβήτητο κεκτημένο της κρίσης. 

Κανείς δεν πιστεύει ότι αυτή η διχαστική στάση αφορά μόνο τα 100 δισ. ευρώ που χωρίζουν τη μια πρόταση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό από την άλλη. Στην πραγματικότητα θέλουν να παραμείνει η Ε.Ε μηχανισμός μεταφοράς πλούτου από τις φτωχότερες στις πλουσιότερες χώρες, από τον Νότο στον Βορρά. Πρόκειται για συνταγή αναπαραγωγής της κρίσης και διάλυσης της Ενωσης...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: