28.3.20

Πώς οδηγηθήκαμε στο ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής...


Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε μέρος των διαλόγων από το προχθεσινό εκρηκτικό ευρωπαϊκό συμβούλιο. Η ισπανική εφημερίδα El Pais αποκαλύπτει το κλίμα που επικράτησε στη πολύωρη τηλεδιάσκεψη για τη δημιουργία μιας ενιαίας γραμμής απάντησης στις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με...
την έγκυρη ισπανική εφημερίδα, η Ισπανία και Ιταλία προέβαλαν σθεναρή αντίσταση στην Γερμανία σε μια συζήτηση που τράβαγε για ώρες χωρίς στη λήξη της να υπάρξει κοινή συμφωνία.

Το ραντεβού των ηγετών της Ε.Ε. (μέσω τηλεδιάσκεψης) ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (26/03) με την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Κατόπιν το λόγο πήρε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, η οποία μετά την αρχική της παρέμβαση παρέμεινε σιωπηλή μπροστά σε όσα διαδραματίστηκαν στις οθόνες των υπολογιστών.


«Ήταν η μεγάλη απούσα» σχολιάζει η El Pais που στέκεται επίσης στον «διακριτικό ρόλο» που κράτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι πρόεδροι της ΕΚΤ και του Eurogroup, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο, αντίστοιχα περιέγραψαν τα δραματικά σενάρια που είναι μπροστά μας με τη Γαλλίδα αξιωματούχου να προειδοποιεί για ύφεση στο ΑΕΠ της Ε.Ε. από 2% έως 10%. Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε ο πρώτος πρώτος γύρος των παρεμβάσεων που «δεν έκρυβε εκπλήξεις», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Διχασμός

Τα όσα ακολούθησαν φανερώνει τη μεγάλη διάσταση απόψεων και το διχασμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γερμανία και Ολλανδία τάχθηκαν υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας ενώ οι χώρες που υπέγραψαν τη «συμφωνία των 9» -μεταξύ των οποίων και Ελλάδα- βρέθηκαν απέναντι στο γερμανικό μπλοκ.

Μπορεί ο Σαρλ Μισέλ να περίμενε πως θα κυλήσει ήρεμα η συνεδρίαση ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τη Ρώμη και τη Μαδρίτη που ήταν προετοιμασμένες για αντεπίθεση. Πέδρο Σάντσεθ και Τζουζέπε Κόντε άδραξαν την ευκαιρία και με μια φωνή υποστήριξαν πως «το σχέδιο απόφασης δεν αξίζει τίποτα» και εκεί η Σύνοδος μπήκε σε άλλα μονοπάτια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσπάθησε με χιούμορ να επαναφέρει τη συζήτηση στις ράγες αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς η Σύνοδος κράτησε αρκετές ώρες.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός συγκρούστηκε μετωπικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο με αφορμή την πρόταση της Μαδρίτης να ετοιμαστεί μια πρόταση από τους ηγέτες των πέντε ευρωπαϊκών θεσμών που θα κατατεθεί στο συμβούλιο κορυφής και θα αφορά την κοινή απάντηση στην οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω του κορονοϊού.

Οι διάλογοι

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει η El Pais:

-«Nein» ακούστηκε από την οθόνη του Βερολίνου από τη φωνή της Μέρκελ.

-«Άνγκελα πώς είναι δυνατόν να μην εμπιστεύεσαι μια πρόταση που θα ετοιμάσουν οι δικοί μας θεσμοί» της απάντησε ο Σάντσεθ.

-«Γιατί θα προτείνουν πράγματα που δεν μπορώ να υποθέσω» απάντησε η Μέρκελ σίγουρη πως οι πέντε πρόεδροι θα καταλήξουν σε ένα κορονο-ομόλογο ή ευρωπαϊκό ομόλογο, στο οποίο είναι αντίθετη.

Η αντιπαράθεση των δύο ηγετών είχε σαν αποτέλεσμα οι Σασόλι και Σεντένο να διαγραφτούν από τη λίστα που θα επεξεργαστούν την πρόταση με την Γερμανίδα πολιτικό να πιστώνεται αυτή τη «νίκη» και τον Πέδρο Σάντσεθ να «κερδίζει» τη Κριστίν Λαγκάρντ που συμπεριλήφθηκε στη λίστα.

-«Μη δημιουργείτε λανθασμένες προσδοκίες», επέμεινε η Μέρκελ με το «όχι» να παραμένει στο τραπέζι.

Στο σημείο αυτό ο Π. Σάντσεθ ύψωσε ανάστημα και είπε πως δεν θα υπογράψει τη διακήρυξη ενώ όσο προχωρούσε η ώρα η συζήτηση γινόταν όλο και περισσότερο περίπλοκη.

Πρωταγωνιστής της συνόδου και ο ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε που είχε έντονο διαπληκτισμό με τον Τζουζέπε Κόντε που απέρριπτε από την αρχή το Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) φοβούμενος πως θα οδηγήσει σε μνημόνιο όπως στην Ελλάδα το 2010.

-«Αυτό είναι απαράδεκτο» είπε ο Κόντε αναφερόμενος στην κρίση που «κανείς δε φταίει και επηρεάζει όλους το ίδιο» κερδίζοντας με τη στάση του την υποστήριξη του Σάντσεθ και άλλων ηγετών.

-«Εάν η Ιταλία διαγράψει την παράγραφο με τον ESM ως πιθανή λύση, εμείς θα διαγράψουμε όλα τα υπόλοιπα» απάντησε ο Μ. Ρούτε, εμφανώς ενοχλημένος.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είχε την υποστήριξη της Μέρκελ η οποία παράλληλα συμβούλευσε τον Κόντε να μην δείχνει και τόσο μεγάλη απέχθεια στον ESM.

«Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και θα βοηθήσει» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Και συνέχισε: «Μην είναι τόσο επικριτικός. Εάν αυτό που περιμένεις είναι κορονο-ομολογα, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Το Κοινοβούλιο μου δεν πρόκειται να το δεχθεί».

Διαμαρτυρόμενη για την επιστολή των «9» η Μέρκελ τόνισε «δημιουργείται προσδοκίες και στέλνετε μηνύματα διχασμού».

Η τελική σύγκρουση

Ακολούθησε έντονος διάλογος μεταξύ Σάντσεθ και Μέρκελ με τον Ισπανό πρωθυπουργό να επιμένει ότι δεν μπορεί «να απευθυνθεί στους πολίτες του με ένα τέτοιο ανακοινωθέν» και να ζητά από την ισχυρή κυρία της Γερμανίας «να καταλάβει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουν όλοι».

Παρέμβαση είχαμε και από τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν που έδωσε δίκιο στον Πέδρο Σάντσεθ στηρίζοντας τον και λέγοντας «είμαι μαζί του».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι παρευρισκόμενοι χαρακτήρισαν τη Σύνοδο ως «μια από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων ετών» παρομοιάζοντας την με «ποδοσφαιρικό αγώνα» που «κατέληξε ισόπαλος» και «θα κριθεί ο νικητής σε 2 εβδομάδες»



Η καγκελάριος της Γερμανίας, σε αντίθεση με τους συναδέλφους της δεν έκανε χρήση του βίντεο και έλαβε μέρος στη τηλεδιάσκεψη από το σπίτι της με κλειστή κάμερα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: