30.3.20

Η εκ περιτροπής εργασία πριν και μετά τον κορονοϊό...


Με αφορμή το εξαιρετικά διαφωτιστικό, απόλυτα ειλικρινές και με κοινωνικοπολιτική κριτική διάθεση αφιέρωμά σας «Oδηγός επιβίωσης για 1.000.000 εργαζομένους» στην έκδοση Σαββατοκύριακου της «Εφημερίδας των Συντακτών» και στο...
σχετικό ερωτηματολόγιο σελ. 20,21 και 22 «Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την αναστολή συμβάσεων, την εκ περιτροπής απασχόλησης, την ειδική αποζημίωση, τις απολύσεις και το δώρο Πάσχα» επιτρέψτε μου τη μόνη διόρθωση (ερώτηση υπ’ αριθ. 30) για το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης του ισχύοντος Ν. 3846/2010, δηλαδή την εκ περιτροπής απασχόληση όπως την γνωρίζουμε στο Εργατικό Δίκαιο και ισχύει και μέχρι σήμερα πριν προστεθεί (προσοχή, όχι αντικατασταθεί) από την νέα εκδοχή της κορονοϊκής (ας ελπίσουμε και μόνο) περιόδου.

Δυστυχώς το σύστημα αυτό της εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο μάλιστα έσπευσαν να το εφαρμόσουν ανυπόμονα σειρά επιχειρήσεων, μη περιμένοντας τα νέα «έκτακτα» εργασιακά μέτρα των ΠΝΠ (αλήθεια την εποχή του ιού έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι μόνες δύο μορφές νομοθέτησης είναι η ΠΝΠ και η Υπουργική Απόφαση; Και οι δύο δεν περνάνε κατ' αρχήν από την Βουλή των Ελλήνων αλλά μόνο από την Ελληνική Δημοκρατία / Κυβέρνηση. Άλλος ένας θεσμικός νεοτερισμός, για τον οποίο ουδείς μέχρι σήμερα Συνταγματολόγος / Δημοσιολόγος, καθόσον γνωρίζω, δεν έχει πάρει δημόσια θέση) εξακολουθεί να ισχύει παράλληλα με το σύστημα του άρθρου 9 της ΠΝΠ. Το οποίο θα αφορά - κατά περιορισμό μετά την πάνδημη κριτική  που συνάντησε σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το πολεμικό μέτωπο των εργασιακών σχέσεων της εποχής του κορονοϊού- μόνο τις επιχειρήσεις με σημαντική μείωση δραστηριότητας (δείτε μάχη των ΚΑΔ).

Το σύστημα αυτό, πέραν της περίπτωσης της με τροποποίηση της ατομικής σύμβασης εργασίας συγκεκριμένου εργαζομένου, όταν εφαρμόζεται στο σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης δεν προϋποθέτει τη συναίνεση ούτε την υπογραφή του εργαζομένου σε τροποποιητική της αρχικής ατομικής σύμβασης εργασίας του, δεν είναι προϊόν επομένως και αποτέλεσμα συμφωνίας με το προσωπικό της επιχείρησης αλλά πρόκειται για μονομερή βλαπτική μεταβολή που επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη και με διάρκεια συνολική ανά ημερολογιακό έτος 9 μήνες.


Έχει δε τις ακόλουθες τυπικές προϋποθέσεις, όπως κωδικοποιούνται σε σχετική μελέτη του συναδέλφου και συνεργάτη μας Δικηγόρου Αθηνών και Εργατολόγου Νίκου Ρουκλιώτη, κατόχου Μεταπτυχιακού τίτλου του ΕΚΠΑ στο Εργατικό Δίκαιο:

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο, η εκ περιτροπής εργασία εντάσσεται στον θεσμό της μερικής απασχόλησης. Στο άρθρο 38 του ν. 1892/1990, όπως ισχύει, και ειδικότερα στην παρ. 3 εδ. α’ και β’ αυτού ορίζεται ότι «Κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής. Εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή και συνδυασμός αυτών κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας. Η παρεχόμενη από το άρθρο αυτό προστασία καλύπτει και τους απασχολούμενους με βάση τις συμφωνίες του προηγούμενου εδαφίου».

Για να διαβάσετε το κείμενο του Δημητρη Περπατάρη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: