30.3.20

Βαθιά ύφεση στην Ευρώπη προβλέπει ο Πολ Τόμσεν...


Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού βραχίονα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν, εκτιμά ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη γηραιά ήπειρο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Όπως...
αναφέρει ο αξιωματούχος του Ταμείου, στο blog του στον ιστότοπο του ΔΝΤ, η πανδημία έπληξε την Ευρώπη με εκπληκτική αγριότητα. «Μπορεί να δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση, γνωρίζουμε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σοβαρός», τονίζει ο Τόμσεν και διευκρινίζει πως στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, οι μη βασικές υπηρεσίες που έχουν κλείσει με κυβερνητικό διάταγμα αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής.

Το παραπάνω γεγονός μεταφράζεται σε μηνιαία πτώση στο ΑΕΠ κατά 3%, χωρίς να ληφθούν υπόψη άλλες επιπτώσεις στην οικονομία, σημειώνει ο αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για μια «βαθιά ύφεση» τη φετινή χρονιά.


Μπροστά σε αυτές τις πρωτόγνωρες και αχαρτογράφητες καταστάσεις, ο Τόμσεν καλεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αντιδράσουν επιθετικά στην κρίση, με τόλμη και στο μέγεθος που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Στο σημείο αυτό, ξεχωρίζει τα ευρωπαϊκά κράτη σε τρεις κατηγορίες: α) προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, β) αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες που είναι μέλη της Ε.Ε. αλλά όχι της ζώνης του ευρώ γ) αναδυόμενες οικονομίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τόμσεν αναφέρει πως οι προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ήδη πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ συμβάλουν τόσο οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών, όσο και θεσμικά όργανα της Ε.Ε., όπως η ΕΚΤ και ο ΕΣΜ με συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Η μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, υπάρχει για τις χώρες που είναι εκτός Ε.Ε., ορισμένες από τις οποίες θα δυσκολευθούν να έχουν τη ρευστότητα που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο σημείο αυτό αναφέρει πως οι περισσότερες από τις μη αναδυόμενες οικονομίες της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχουν υποβάλει αίτημα στήριξης προς το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: