25.3.20

Ο Πούτιν ανέβαλε δημοψήφισμα...


...και καλεί τους Ρώσους να μείνουν σπίτι...
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα δέσμη μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προτρέποντας τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι.

Μεταξύ των... ανακοινώσεων είναι η αναβολή του δημοψηφίσματος, που ήταν προγραμματισμένο για τις 22 Απριλίου και το οποίο περιλαμβάνει μια τροπολογία που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει άλλη μια θητεία.

Ο Πούτιν δεν έδωσε νέα ημερομηνία και τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.


Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να μην προσέρχονται στις εργασίες τους την επόμενη εβδομάδα, εκτός από εκείνους που εργάζονται στους απολύτως αναγκαίους τομείς. 

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.

«Η υγεία, η ζωή και η ασφάλεια των πολιτών είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς», είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Επιπλέον η Μόσχα επέβαλε από σήμερα προσωρινή απαγόρευση διεξαγωγής δημόσιων εκδηλώσεων και μετακίνησης με τα δημόσια μέσα μεταφοράς για τους πολίτες άνω των 65 ετών, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Σεργκέι Σομπιάνιν, που είναι επικεφαλής του κέντρου κατά του νέου κορονοϊού.

Ο Σομπιάνιν παραδέχθηκε σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει «σαφή εικόνα» για το εύρος των κρουσμάτων στη χώρα κι ενώ η Μόσχα διαβεβαίωνε έως σήμερα ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Εξάλλου, Ρώσοι βουλευτές κατέθεσαν σήμερα στο ρωσικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο που προβλέπει την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν την καραντίνα, που επιβλήθηκε λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού, και οι οποίοι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με έως και 7 χρόνια κάθειρξης.

Το νομοσχέδιο προτείνει την επιβολή προστίμου έως 1 εκατομμυρίου ρουβλιών (περίπου 12.000 ευρώ) στην περίπτωση μη τήρησης της καραντίνας, εάν η ενέργεια αυτή προκαλέσει πολλά νέα κρούσματα.

Στην περίπτωση όπου η παραβίαση της καραντίνας προκαλέσει τον θάνατο δύο και πλέον ανθρώπων, ο εμπλεκόμενος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με έως και 7 χρόνια κάθειρξης.

Η Ρωσία επισήμως μετράει 658 κρούσματα, επιπλέον 163 ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Παρακολουθήστε live όλες τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: