30.3.20

Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία;...


Η πανδημία του κοροναϊού μας έδωσε την ταχύτερη και βαθύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία. Η Μεγάλη Ύφεση μας κάνει ήδη νόημα κι εμείς την ακολουθούμε. Τα...
εν λόγω υποστηρίζει σε άρθρο του στον Guardian, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με θητεία του στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί σημειώνει ότι στην κρίση του 2008 και στην Μεγάλη Ύφεση, οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν κατά 50% ή και περισσότερο, τα δάνεια πάγωσαν, σημειώθηκαν μαζικές πτωχεύσεις, τα ποσοστά ανεργίας ξεπέρασαν το 10% και το ΑΕΠ συρρικνωνόταν με ετήσιο ρυθμό 10% ή και περισσότερο. Όλα αυτά όμως έγιναν σε περίοδο τριών ετών. Κατά την τρέχουσα κρίση - με καταλύτη την πανδημία του κοροναϊού - τα αντίστοιχα μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά αποτελέσματα έχουν ξεδιπλωθεί σε ένα διάστημα, μόλις, τριών εβδομάδων.


Χρειάστηκαν μόλις 15 ημέρες για να σημειωθεί πτώση 20% στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Πρόκειται για την ταχύτερη στην ιστορία. Τώρα οι αγορές σημειώνουν πτώση 35% και τα πιστωτικά περιθώρια (όπως αυτά των ομολόγων της κατηγορίας junk, σ.σ. ομόλογα «σκουπίδια»), έχουν φτάσει στα επίπεδα του 2008.

Οι μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Morgan Stanley αναμένουν χαρακτηριστικά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης εθνικής οικονομίας του κόσμου, θα μειωθεί κατά ετήσιο ποσοστό 6% στο πρώτο τρίμηνο και κατά 24% έως και 30% στο δεύτερο. Ο δε, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στιβ Μούτσιν, προειδοποιεί ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20%, δηλαδή να είναι υπερδιπλάσιο από ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ούτε V, ούτε U, ούτε L αλλά I

Με άλλα λόγια, κάθε στοιχείο βρίσκεται σε πρωτοφανή ελεύθερη πτώση. Κι ενώ πληθώρα αναλυτών προβλέπουν μια ύφεση του σχήματος V - απότομη πτώση για ένα τρίμηνο και γρήγορη άνοδο στο επόμενο - σύμφωνα με τον Ρουμπινί είναι σαφές ότι η κρίση του κοροναϊού είναι κάτι εντελώς άλλο. Η συρρίκωση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν φαίνεται να είναι ούτε V, ούτε U, ούτε L (όπου μια απότομη πτώση ακολουθείται από στασιμότητα). Αντίθετα, μοιάζει να είναι Ι, δηλαδή μια κάθετη γραμμή που αντιπροσωπεύει την κατρακύλα των χρηματοπιστωτικών αγορών και της πραγματικής οικονομίας. Ούτε καν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης ή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, δεν έκλεισε κυριολεκτικά το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, όπως έχει συμβεί σήμερα στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Οικονομική πανδημία»

Φυσικά ο Ρουμπινί δεν είναι ο μόνος που κάνει τέτοιες διαπιστώσεις και προβλέψεις. Η κρίση είναι πρωτοφανής αφού χτυπά κάθε χώρα, κάθε βιομηχανία, κάθε εταιρεία. Είναι μια οικονομική πανδημία. Και «είναι η μεγαλύτερη που είχαμε στη μεταπολεμική περίοδο», λέει στο Spiegel ο Χανς Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του οικονομικού think-tank Ifo, με έδρα το Μόναχο. «Επισκιάζει ακόμη και την κρίση της Lehman Brothers».

Επιπροσθέτως, ο κοροναϊός έρχεται να χτυπήσει μια παγκόσμια οικονομία που ήταν ήδη αδύναμη πριν από την πανδημία κι ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008. Ήδη από το φθινόπωρο του 2019, πριν ξεσπάσει η κρίση του κοροναϊού, το ΔΝΤ σκιαγραφούσε μια πολύ κακή εικόνα για την αγορά του εταιρικού χρέους στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Προειδοποιούσε, συγκεκριμένα ότι σε μια οικονομική κρίση με μόλις τη μισή δυναμική αυτής του 2008, περίπου το 40% των τόκων και των αποπληρωμών θα μπορούσε να χαθεί.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο της Αγγελικής Δημοπούλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: