12.3.20

Θρησκευτική λατρεία εξ αποστάσεως, αμήν!...


Την αυτονόητη θέση για το θέμα της μετάδοσης του κορονοϊού μέσω της Θείας Λειτουργίας πήρε, μετά την αρχική αμηχανία, ο Κυρ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα κατά των συναθροίσεων στις εκκλησίες και «μαζεύοντας» τους βουλευτές της Ν.Δ. που ψηφοθηρούσαν πάνω στο θέμα.
«Aς...
μην έχουμε αυταπάτες. Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας» υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του ανακοίνωση αναφορικά με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα. Ταυτόχρονα πήρε καθαρή θέση στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τη μετάδοση του κορονοϊού μέσω της Θείας Μετάληψης.

Μετά την αρχική αμηχανία της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αποφάσισε εν τέλει να προχωρήσει σε τηλεοπτική ανακοίνωση κατά την οποία δήλωσε ρητά το αυτονόητο, πως «ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας», στέλνοντας έτσι μήνυμα προς τους πολίτες να αποφεύγουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις εκκλησίες και τα συνακόλουθα. Με αυτόν τον τρόπο «μάζεψε» και όσους βουλευτές του κόμματός του δεν δίστασαν να βγουν στα Μέσα Ενημέρωσης για να ψηφοθηρήσουν από τη δεξαμενή του υπερορθόδοξου ακροατηρίου, εκμεταλλευόμενοι ένα τέτοιο θέμα.

Με χαρακτηριστικότερη βέβαια την περίπτωση του Αδωνη Γεωργιάδη (ΣΚΑΪ), ο οποίος έφτασε μέχρι και στο σημείο να λέει ότι όσοι δηλώνουν άθεοι δεν έχουν δικαίωμα λόγου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια Υγεία.


Πίστη στην υγεία

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, κάνοντας αρχικά επίκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα, ανέφερε ότι «τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων», επισημαίνοντας όμως ότι «ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες».

Είπε ακόμα πως «δεν δοκιμάζονται τα “πιστεύω” μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον “πλησίον” στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία» και τόνισε ότι «τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις», λέγοντας ότι «η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη».

Κι έκλεισε στέλνοντας το μήνυμα για πίστη στην επιστήμη: «Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Ομως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι «τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας». Αναφερόμενος στην ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, είπε ότι «προσθέτουμε κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποιούμε εγκαταστάσεις ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα», καθώς και ότι «με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις», με τις προσλήψεις να ξεκινούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ, όπως είπε, μετά την κρίση θα παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Υπενθύμισε ακόμα την απόφαση αναστολής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων για 14 ημέρες, λέγοντας ότι το υπουργείο Παιδείας «Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες». Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα πως η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει τον συντονισμό κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και ότι το Δημόσιο «θα δοκιμάσει νέα εργαλεία», όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως.

Οσον αφορά την οικονομία, αναφέρθηκε στην αναστολή της πληρωμής του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά και επιβεβαίωσε τη θέσπιση ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών, της οποίας το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος, ενώ δήλωσε ότι θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται.

«Ατομική ευθύνη»

Βέβαια δεν απέφυγε να επαναλάβει την αντιπροσφυγική ρητορική περί «ασύμμετρης απειλής» στο προσφυγικό, για να δηλώσει ότι «έτσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού».

Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη» και υπενθύμισε τις συμβουλές των ειδικών προς τους πολίτες, ανάμεσα στις οποίες είναι να «μην πηγαίνουμε σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους» και «να προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητές τους», ενώ απευθυνόμενος στους μαθητές είπε: «Προσοχή στους παππούδες και στις γιαγιάδες! Καλύτερα να μείνετε μακριά τους, ειδικά αν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα».

Νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες την οποία απασχόλησε ο συντονισμός κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχαν και οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου Ακης Σκέρτσος, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, έγινε εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε περιφέρεια και αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, αλλά να κατατεθούν στεφάνια από ολιγομελείς αντιπροσωπείες των τοπικών αρχών.

Φώφη Γεννηματά: Να στηριχθεί το ΕΣΥ

Αμεση ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με σημαντικούς πρόσθετους πόρους, ζήτησε με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού.

«Προτεραιότητά μας οι ανθρώπινες ζωές. Να ληφθούν με αποφασιστικότητα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημόσια υγεία. Χωρίς καθυστερήσεις, δισταγμούς και εξαιρέσεις», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, θέτοντας με την ευκαιρία και την παράμετρο της μείωσης των υπερπλεονασμάτων.

«Το διάγγελμα επέτεινε τους προβληματισμούς», ανέφεραν από το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση επικοινωνιακή διαχείριση στις μέχρι τώρα ενέργειές της, ενώ εκτίμησαν ότι εγείρονται πολλά ερωτήματα εξαιτίας των εξελίξεων που εικάζουν ότι θα ακολουθήσουν.

Πανδημία Covid-19

Το δημόσιο σύστημα υγείας ως κοινωνική αναγκαιότητα

Του Δημήτρη Π. Σακκούλη*

Οταν με το καλό η επιδημία του κορονοϊού μάς αφήσει, την ώρα που ανακουφισμένοι θα προσθαφαιρούμε ζημιές και κέρδη, θεωρώ ότι κάποιοι οφείλουν να προχωρήσουν λίγο παραπέρα και να ξανασκεφτούν θέσεις και απόψεις που με πάθος υποστήριξαν τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που με περισσή αυταρέσκεια απαξίωναν το δημόσιο σύστημα υγείας «σέρνοντάς» του τα μύρια όσα.

Δεν αναφέρομαι σε εκείνους για τους οποίους ο τομέας της υγείας αποτελεί προνομιακό πεδίο πλουτισμού, ο ανθρώπινος πόνος ταυτίζεται με το κέρδος και η υγεία θεωρείται αγαθό προς πώληση. Αναφέρομαι στους συμπολίτες μας που –όντας «καταναλωτές» και μόνο υπηρεσιών υγείας– εδώ και δεκαετίες, νεροκουβαλητές στον μύλο του νεοφιλελευθερισμού, έργω και λόγω υπονόμευσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, το απαξίωσαν και το λοιδόρησαν.

Και να που ήρθε (άλλη) μία επιδημία για να καταδείξει την αδήριτη ανάγκη για εύρωστο και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, άρτια εξοπλισμένο, επαρκώς στελεχωμένο, εξακτινωμένο και αποτελεσματικό. Ενα σύστημα υγείας προσβάσιμο από όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα...

Στην Κίνα, όπως αναφέρει ο Αρης Χατζηστεφάνου («Εφ.Συν.», 29/2/2020), τη χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η πρόσφατη επιδημία του κορονοϊού (και που πολύ νωρίτερα βέβαια είχε προσβληθεί από τον ιό του καπιταλισμού), μετά τη δεκαετία του 1980, οι κρατικές δαπάνες για την υγεία κατακρημνίστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι επιδοτήσεις σε ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης. Ηδη, από το 2006, έρευνα διέβλεπε προφητικά (;) την κατάρρευση του συστήματος και τις επικείμενες συνέπειές της.

Στην Ιταλία, αντίστοιχα, μια χώρα όπου το εθνικό σύστημα υγείας στηρίζεται κυρίως στην περιφερειακή οργάνωση, η επιδημία του κορονοϊού ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής που εδώ και χρόνια εφαρμόζει η Λέγκα του Σαλβίνι στην Υγεία...

Στη χώρα μας το σύστημα υγείας μπήκε στη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας βαριά λαβωμένο από την οικονομική κρίση και τις συνακόλουθες πολιτικές που ενέσκηψαν την τελευταία δεκαετία. Στάθηκε όρθιο χάρη στην αυταπάρνηση της πλειονότητας των ανθρώπων του, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που – σε πείσμα όσων συστηματικά τους αμφισβητούν – πασχίζουν καθημερινά σε συνθήκες πραγματικά αντίξοες.

Οσοι, λοιπόν, αντιμετωπίζουν την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας ως άλλο ένα «προπύργιο αναχρονιστικών αντιλήψεων» και «ιδεοληψία», ας αφουγκραστούν τους κοινωνικούς «τριγμούς» και την αντίστοιχη κοινωνική «ταχυκαρδία» που προκαλεί η υποψία και μόνο ανεπαρκούς συστήματος υγείας... Ας συλλογιστούν την αγωνία της σειρήνας του ασθενοφόρου που σε οδηγεί στα επείγοντα του εφημερεύοντος νοσοκομείου όταν δεν είσαι σε θέση να επιλέξεις πού και ποιος θα σε περιθάλψει... Ας αισθανθούν την αγωνία του ανασφάλιστου, του άνεργου, του πένητα... Ας ακούσουν τη φωνή και το αδιέξοδο του κατοίκου των εσχατιών της χώρας...

Ολοι αυτοί, λοιπόν, ας καταλάβουν ότι το εύρωστο δημόσιο σύστημα υγείας είναι κοινωνική αναγκαιότητα και η υγεία δεν είναι εξαγοράσιμο αγαθό, αλλά δικαίωμα αναφαίρετο.

* συντονιστής Εκπαιδευτικού Εργου, ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας, υπ. διδάκτορα Παν. Πατρών

ΣΥΡΙΖΑ: Βήμα προς τον ορθολογισμό

«Συνιστά αναμφίβολα βήμα προς τον ορθολογισμό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης άδειασε σήμερα τους ακραίους του κόμματός του, που όλες τις προηγούμενες μέρες χαρακτήριζαν “άπιστους” τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή παρακινούσαν τους πιστούς να μεταλάβουν άφοβα», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας επικριτικά ότι «όταν είσαι πρωθυπουργός και έχεις ευθύνη για τη Δημόσια Υγεία όλων των πολιτών, δεν αρκούν οι παραινέσεις αλλά απαιτούνται αποφάσεις».

Αναβολή της επίσκεψης Φον ντερ Λάιεν

Αναβλήθηκε η επίσκεψη στην Αθήνα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν να γίνει σήμερα. Οπως ανακοίνωσε η ίδια αργά χθες το βράδυ, λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ευρώπη με την επιδημία του Covid-19 και κατόπιν συμφωνίας με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισε να αναβάλει την επίσκεψη. «Θα επικεντρωθώ στο ξεκίνημα του συντονισμού των ενεργειών της Ε.Ε. που ανακοινώθηκαν χθες» για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, ανάφερε στην ανάρτησή της στο Twitter.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: