9.3.20

Κοινωνάτε γιατί χανόμαστε!...

Στην Κίνα τα κρούσματα μειώθηκαν από την ημέρα της εμφάνισης του ιού γιατί πολύ απλά οι Κινέζοι ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των υπευθύνων. Στην Ελλάδα; Επαναστατούμε...

Τελικά είναι στο γονίδιό μας καταγεγραμμένη η ανυπακοή ή η επαναστατικότητα;

Το 1943, στις 28 Φεβρουαρίου μεσούσης της γερμανικής Κατοχής, σχεδόν ολόκληρη η Αθήνα ακολούθησε τον νεκρό του Κωστή Παλαμά σε μια εν δυνάμει αντιστασιακή συγκέντρωση κατά του κατακτητή!

Το 1968, στις 3 Νοεμβρίου, καταμεσής της δικτατορίας των «Απριλιανών», σχεδόν ολόκληρη η Αθήνα ακολούθησε τη σορό του Γεωργίου Παπανδρέου εκδηλώνοντας μια πρώτη μαζική λαϊκή διαμαρτυρία κατά της Χούντας!

Οι καιροί άλλαξαν, άλλαξαν και τα επαναστατικά μας ιδεώδη…

Το 2020 κι ενώ ο «κατακτητής» κοροναϊός εξαπλώνεται, η κυβέρνηση οδηγείται στην εφαρμογή σειράς μέτρων στην προσπάθεια για την καταστολή της εξάπλωσης της επικίνδυνης ίωσης: Απαγορεύει την διεξαγωγή καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Ο κόσμος αψηφά την απαγόρευση και συνωστίζεται σε δρόμους και πλατείες θεωρώντας πως έτσι αντιστέκεται! Σε όλες τις πόλεις, που κάθε χρόνο φιλοξενούν καρναβαλιστές, μόνο τα άρματα δεν βγαίνουν στους δρόμους. Ο κόσμος γράφει στα υποδήματά του την απαγόρευση της πολιτείας και παρελαύνει λες και οδεύει προς τη Βαστίλλη!

Στην Ηλεία τα κρούσματα του κοροναϊού πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά. Συστήνεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους. Ο νομός Ηλείας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αλλά… Ο δήμαρχος του Πύργου καταγγέλλει: «Το ζήτημα της προσωπικής υπευθυνότητας δυστυχώς είναι χαμηλά. Υπάρχει μια γενικότερη συστολή του κόσμου, αλλά όταν κυκλοφορούν, πάνε στα καφενεία, στην αγορά». Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα!

Σε μείζον θέμα των ημερών έχει εξελιχτεί η Θεία Μετάληψη και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τον συνωστισμό εντός των εκκλησιών. Η Ιερά σύνοδος προτρέπει: «Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του» και προσθέτει αφού προτρέπει και επισημαίνει την τήρηση υγειονομικών κανόνων: «Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας»...

Κορυφαία επιστήμων - λοιμωξιολόγος υπεραμύνεται του ασφαλούς της Θείας Κοινωνίας.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελενα Ράπτη προβαίνει σε επαναστατική δήλωση: «Εγώ σήμερα κοινώνησα, και θα συνεχίσω να κοινωνώ»! Και η Ελλάδα συνεχίζει να κατηφορίζει κι ο γκρεμός είναι κοντά… Στην Κίνα τα κρούσματα μειώθηκαν από την ημέρα της εμφάνισης του ιού γιατί πολύ απλά οι Κινέζοι ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των υπευθύνων. Μεσογειακός λαός και «επαναστατικής νοοτροπίας» και οι Ιταλοί που μετρούν εκατοντάδες νεκρούς μέσα σε λίγες ημέρες!

Άλλο να είσαι ανυπότακτος κι άλλο ανυπάκουος. Άλλο επαναστάτης σε καιρό κατοχής κι άλλο ψευτοπαλικαράς σε καιρό ειρήνης. Ναι, αυτό είναι κάποιοι: ψευτοπαλικαράδες της λογικής του: «Ελα μωρέ, ποιος κοροναϊός, πάμε στο καφενείο για μια πρέφα»… Ψευτοπαλικαράδες του: «Εγώ θα ντυθώ Ζορό και θα πάω στο καρναβάλι κι όποιος θέλει ας με σταματήσει». Είναι οι ίδιοι που θα προπηλακίσουν νοσηλεύτριες, όταν νοσήσει μέλος της οικογενείας τους και δεν θα υπάρχει χώρος να νοσηλευτεί, είναι οι ίδιοι που θα τα βάλουν με το κράτος που δεν «εφρόντισεν», είναι εκείνοι που θα λιθοβολήσουν πρώτοι (κι από μακριά να μην φανούν) εκείνους που «φρόντισαν», αλλά δεν εισακούστηκαν.

Η τουρκοκρατία μας άφησε μουτζούρες στα γονίδια μας. Τότε τους έλεγαν απροσκύνητους και αδούλωτους όσους δεν τηρούσαν τις διαταγές του Σουλτάνου. Τώρα με λέξεις απλές τους λέμε ανόητους και ανεγκέφαλους, που τείνουν να γίνουν και επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία...

Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική κοινωνία χωρίς δημοκρατική παιδεία και δυστυχώς στερούμαστε (και) δημοκρατικής παιδείας! «Η επανάσταση δε σημαίνει χείμαρρους αίματος, την κατάληψη των Χειµερινών Ανακτόρων κοκ. Η επανάσταση σημαίνει τον ριζικό μετασχηματισμό των θεσμών της κοινωνίας. Με αυτή την έννοια, φυσικά είμαι επαναστάτης», έγραψε ο Καστοριάδης. Οι υπόλοιποι είναι απλώς ψευτόμαγκες, συμπληρώνουμε!...

Νίκος Τζιανίδης
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: