9.4.20

Τώρα τσιμουδιά...


Ολα σχεδόν τα ΜΜΕ προχώρησαν σε αναστολή συμβάσεων, σε ένα μέρος του δυναμικού των εργαζομένων τους.

Και όταν λέμε όλα το εννοούμε. Από τον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου μέχρι τον Alpha του Βαρδινογιάννη και την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Δεν είναι κακό, προφανώς...
το αντίθετο. Είναι και αναγκαίο στις δύσκολες φάσεις που περνούν τα Media. Οχι πως οι εφοπλιστές έχουν ανάγκη βέβαια, μην τρελαθούμε κιόλας...

Αλλά εμείς τώρα θυμόμαστε την ΕΣΗΕΑ. Που έβγαλε ανακοίνωση για την «Εφημερίδα των Συντακτών» ειδικά. Για τη μόνη εφημερίδα που ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αυτό το αναγκαίο και αναγκαστικό μέτρο. Κανένας άλλος δεν το έκανε.

«Περιμένουμε από το συνεταιριστικό έντυπο της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε προσωρινή αναστολή μεγάλου αριθμού συμβάσεων με την εφημερίδα να κυκλοφορεί, ότι θα διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας και θα καλύψει το σύνολο της μισθοδοσίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», έγραφε η ΕΣΗΕΑ.

Αλλά δεν αναφέρθηκε ΠΟΤΕ σε ΚΑΝΕΝΑ άλλο ΜΜΕ. Επίδειξη ισχύος (μαγκιάς) από το Σωματείο απέναντι σε συνεταιριστικά σχήματα, τσιμουδιά και αδιάφορο σφύριγμα απέναντι στους εφοπλιστές όμως...

Στη φωτογραφία (σημερινή, είναι) βλέπουμε την ΕΣΗΕΑ στα γραφεία της.

______________________________________________

update: Εβγαλε ανακοίνωση απόψε η ΕΣΗΕΑ και είναι, μάλιστα, καλή.

«Τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι ένας απλός κλάδος της Οικονομίας. Αποτελούν πυλώνα της Δημοκρατίας, εγγυώνται την σωστή ενημέρωση των πολιτών, στον αντίποδα της μάστιγας των ψεύτικων και παραποιημένων ειδήσεων, υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Η υπογραφή της δημοσιογραφικής ύλης διασφαλίζει την τήρηση της δεοντολογίας και εδραιώνει την επαγγελματική ευθύνη σε όλο το φάσμα του Τύπου εντύπου και ηλεκτρονικού. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να κυκλοφορούν εφημερίδες με δημοσιογράφους – «φαντάσματα», χωρίς επώνυμη αρθρογραφία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν νομοθετηθεί υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα, τα οποία, αν υιοθετηθούν, θα κρατήσουν ανοικτά τα κλυδωνιζόμενα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, με επαρκείς διασφαλίσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας δημοσιογράφων αλλά και την αξιοπιστία των ΜΜΕ.
Καλούμε την Κυβέρνηση να καταργήσει το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, το οποίο, δυστυχώς, χρησιμοποιείται καταχρηστικά από τη μεγάλη πλειονότητα των εργοδοτών και να προχωρήσει σε γενικευμένη επιδότηση της εργασίας. Εάν, μάλιστα, καταλήξει θετικά η συζήτηση εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για επιδότηση της εργασίας θα αντισταθμιστεί το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος.
Ζητάμε την ισότιμη και διαφανή κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να στηριχθούν ΟΛΑ τα Μέσα Ενημέρωσης και να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, προς όφελος της ενημέρωσης και της διατήρησης των θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν τα νέα νομοθετημένα μέτρα ενίσχυσης του εντύπου Τύπου.
Θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων και των εργαζομένων-ομήρων σε αφερέγγυες επιχειρήσεις. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη, δεν αφορά όλους, όμως, όλοι την έχουν ανάγκη.
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θα αντιμετωπίσει κάθε έκφραση εργοδοτικής αυθαιρεσίας αξιοποιώντας όλα τα νομικά αλλά και συνδικαλιστικά μέσα και επαναλαμβάνει ότι δεν θα δεχθεί οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης να πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας».

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: