10.4.20

Διγλωσσίας το ανάγνωσμα από κυβέρνηση - Εκκλησία...


   Τα 2 σενάρια...
Διπλή διγλωσσία σε κυβέρνηση και Εκκλησία είδαμε χθες για το ζήτημα της προσέλευσης πιστών στους ναούς τη Μ. Εβδομάδα. Αντιφατικά ήταν τα μηνύματα τόσο από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, που αναδιπλώθηκε, όσο και μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, με τον δεύτερο να «αδειάζει» τελικά τον πρώτο, όταν και η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην αναδίπλωση.

Αλλά...
ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι σκληροί της Ιεραρχίας θέλησαν, παρά τα περιοριστικά μέτρα, να προωθήσουν ένα νέο παράθυρο για συναθροίσεις στις εκκλησίες εν μέσω πανδημίας, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή που επέδειξε η κυβέρνηση στο ζήτημα.

Μπορεί, λοιπόν, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να αποφάσισε κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες για τη Μ. Εβδομάδα, κάτι που υιοθετήθηκε και από την κυβέρνηση, με τον περιορισμό αυτές να τελούνται με μέχρι 4 άτομα για εκκλησίες και μέχρι 6 άτομα για μητροπολιτικούς ναούς, αλλά με εγκύκλιο της Διοικούσας Εκκλησίας προς τους μητροπολίτες ανακοινώθηκε ότι οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίγουν για δύο ώρες μετά τις ακολουθίες. Συγκεκριμένα, ότι οι πόρτες θα παραμένουν ανοιχτές τις μέρες της Μ. Εβδομάδας από τις 11.00 ώς τις 13.00 και τη Μ. Παρασκευή από τις 13.00 ώς τις 17.00.


Ο κ. Ιερόθεος

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, υποχρεώθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, να προχωρήσει σε διευκρινίσεις προκειμένου να μαζέψει τα της εγκυκλίου και να ισχυριστεί ότι επειδή η εγκύκλιος «απευθύνεται προς τους μητροπολίτες και όχι τους πιστούς (σ.σ. μια εγκύκλιος δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να απευθύνεται στους ίδιους τους πιστούς), δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην εκκλησία». Ο κ. Ιερόθεος υπενθύμισε ακόμα ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει από την Πολιτεία να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, η οποία όμως απέρριψε το αίτημα.

Και επικαλέστηκε, τέλος, την παράγραφο 6 της σχετικής ΚΥΑ, η οποία επιτρέπει τη «συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας», λέγοντας ότι η εγκύκλιος συνδέεται με αυτό και «αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών». Αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει ότι υπήρξε ανάγκη οι πόρτες να ανοίγουν δύο ώρες καθημερινά και ειδικά τη Μ. Εβδομάδα, αποκλειστικά για διοικητικές πράξεις; Η εγκύκλιος αποτελεί ασφαλώς κλείσιμο του ματιού στους πιστούς να προσέρχονται στις εκκλησίες.

Οσο για την κυβέρνηση, υποδέχτηκε την εγκύκλιο με αμηχανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, από τη μία, απαντώντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με το συμπέρασμα ότι θα ισχύσει το ωράριο λειτουργίας που ανακοινώθηκε από την Εκκλησία, είπε: «Να μην εξάγετε τέτοια συμπεράσματα. Να περιμένετε τη νεότερη συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Εκκλησία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια ρύθμιση.

Αλλά από την άλλη δήλωσε ότι παρόλο που η μετακίνηση σε εκκλησίες δεν προβλέπεται, «παρεμπιπτόντως μπορεί κάποιος όταν κάνει κάποια άλλη έξοδο από το σπίτι του για τους άλλους λόγους που δικαιολογεί αυτήν την έξοδο να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό που λέμε ατομική λατρεία περνώντας και από την εκκλησία της ενορίας του. Αυτό που θα φροντίσουμε είναι να μην υπάρξει συνωστισμός, σε συνεργασία με την Εκκλησία, πάντα λέγοντας ότι αυτό το διάστημα μένουμε στο σπίτι». Πρόκειται βέβαια για ευθεία υπαναχώρηση από το αυστηρό πλαίσιο των περιορισμών στις μετακινήσεις για χάρη της Εκκλησίας.

Δύο σενάρια

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμό για το θέμα. Ειδικά για τις ημέρες της Μ. Τετάρτης (Ευχέλαιο) και της Μ. Παρασκευής (Επιτάφιος) και έπαιζαν δύο σενάρια. Είτε επιμήκυνση του δίωρου ωραρίου των εκκλησιών για πιο αραιή προσέλευση είτε να μην ισχύσει το ωράριο. Τελικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, πατώντας πάνω στις διευκρινίσεις του κ. Ιερόθεου, ξεκαθάρισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί τις ημέρες της Μ. Εβδομάδας μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: