8.4.20

Η υπουργός Πολιτισμού αποχαρακτηρίζει έκπτωτη εταιρεία - εργολάβο...

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Κάπως έτσι η υπουργός, την ώρα της πανδημίας του κορωνοϊού και της καραντίνας, και ενώ ομόλογοί της ευρωπαϊκών κρατών προχωρούν σε γενναία μέτρα στήριξης καλλιτεχνών και πολιτιστικών θεσμών, η ίδια προχώρησε στην...

ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης των Μυρσίνης Ζορμπά και Κώστα Στρατή, με την οποία τον Νοέμβριο του 2018 είχε κηρυχτεί έκπτωτη η εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική (ΙΚNOWHOW).

Κι αυτό διότι δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα του έργου και την οριστική προθεσμία που προέβλεπε η σύμβασή της με το δημόσιο και προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, για την παράδοση του υποέργου «Ανάπτυξη εφαρμογών» του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», δηλαδή της βάσης δεδομένων που θα υποδεχόταν τις ψηφιακές καταγραφές των κινητών μνημείων που βρίσκονται στις αποθήκες των μουσείων και των Εφορειών Αρχαιοτήτων όλης της χώρας.

Η κίνηση της υπουργού δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά δεδομένου ότι η εν λόγω εταιρεία λίγους μήνες μετά την έκπτωση της προσέφυγε στη δικαιοσύνη (Διοικητικό Εφετείο) εναντίον του ελληνικού δημοσίου, ενώ έχει ήδη χάσει την Αίτηση Αναστολής και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η εκδίκαση της προσφυγής της.

Με την απόφαση της η υπουργός Πολιτισμού αντί να ζητήσει ευθύνες από την εταιρεία και να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και χρήματος, μέχρι τη λήξη του έργου της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων στις 30 Νοεμβρίου του 2020, αντιθέτως επικαλείται ότι η σύνθεση της πενταμελούς αρμόδιας Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου με αρμοδιότητα τον έλεγχο των Παραδοτέων δεν ήταν νόμιμη, αναφέροντας ότι ένα από τα μέλη της είχε αποχωρήσει.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες μας ουδέποτε τακτικό μέλος της επιτροπής αυτής είχε αποχωρήσει οριστικά από την επιτροπή. Άλλωστε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτης Νταής ουδέποτε αναφέρθηκε σε παράνομη διαδικασία, αντιθέτως επικύρωσε το πόρισμά της βάση του οποίου δρομολογήθηκε η έκπτωση της εταιρείας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και εναντίον της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής για την εισήγησή τους βάσει της οποίας τεκμηριώθηκε πλήρως η μη υλοποίηση του έργου, παρά τις επανειλημμένες παρατάσεις που είχαν δοθεί.

Αυτή μάλιστα την εξέλιξη έχουν καταδικάσει τόσο τα σωματεία εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτης Νταής που στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου του ΔΣ του ΤΑΠ είχε δηλώσει ότι «σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση είμαι αντίθετος. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε όλες τις απόψεις».

Στην υπουργική απόφαση της Λίνας Μενδώνη που εκδόθηκε στις 16 Μαρτίου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια την περασμένη εβδομάδα, ορίζεται νέα Επιτροπή Παραλαβής Παράδοσης Έργου, τριμελής αυτή τη φορά, χωρίς να έχει παυθεί η προηγούμενη και μάλιστα χωρίς κλήρωση όπως ήταν η προηγούμενη και όπως προβλέπει ο νόμος προκειμένου να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας και η αμεροληψία του οργάνου.

Μέλη της επιτροπής ορίζονται οι Γεώργιος Χριστόπουλος, ως Πρόεδρος, με αναπληρωματικό τον Γεώργιο Μήτσου, η Ειρήνη Ρώσσιου με αναπληρωματική την Αρχοντούλα Παπουλάκου, και ο Νικόλαος Συρρής με αναπληρωματικό τον Ιωάννη Καραχάλιο. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής ορίζεται σε δύο μήνες από την κοινοποίηση της Απόφασης.

Η αντίδραση της Μυρσίνης Ζορμπά

«Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού αποδεικνύει ότι η φιλοδοξία της στην κατεδάφιση νόμιμων πράξεων της προηγούμενης κυβέρνησης και την παλινόρθωση ενός παλαιότερου φαύλου καθεστώτος προστασίας, δεν ορρωδεί προ ουδενός» δηλώνει στην Αυγή η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που επί θητείας της κηρύχθηκε έκπτωτη η ανάδοχος εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική. Και συμπληρώνει:

«Αυτή τη φορά, αποχαρακτηρίζει με απόφασή της, έναν έκπτωτο εργολάβο. Μια εταιρία της οποίας ο βαρύς φάκελος καταγγελιών του υπουργείου εκκρεμεί στη δικαιοσύνη και θα εκδικαζόταν αυτές τις ημέρες εάν δεν είχαν κλείσει τα δικαστήρια, ενώ έχει ήδη χάσει την προσφυγή της στα διοικητικά δικαστήρια το περασμένο καλοκαίρι. Στη γκρίζα ζώνη των χωρίς διαγωνισμούς αναθέσεων, που επεκτείνεται αυτή την δύσκολη εποχή, αυτή η απόφαση δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία και ιδιαίτερα ερωτηματικά».

Όντως προκύπτουν πολλά ερωτήματα από την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού τόσο ως προς τον χρόνο εκδοσής της, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπισή της, όσο και για τη σκοπιμότητα της. Τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν διοικητικές και ποινικές διαδικασίες για την υπόθεση, αυτή η απόφαση που εμφανώς ευνοεί την έκπτωτη εταιρεία δημιουργεί σοβαρά επίσης ερωτήματα για το αν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη.

Απορίας άξιο είναι παράλληλα το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Νταής, Πρόεδρος και έχων την ευθύνη για τη λειτουργία της προηγούμενης Επιτροπής που επιχειρείται τώρα ξαφνικά να εμφανιστεί ότι η σύνθεση της δεν ήταν νόμιμη, διορίστηκε πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στις αρχές Μαρτίου. Λίγες ημέρες δηλαδή μετά τον διορισμό του, άρχισε η υπουργός να αμφισβητεί την πολυετή εμπειρία και την προηγούμενη διοικητική του επάρκεια ή κάτι άλλο συμβαίνει;...

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: