30.4.20

Θέλει το Μαξίμου να κρυφτεί αλλά το βίντεο «μιλάει»...


Εκθετη παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση, αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σιωπώντας σχετικά με το σοβαρό επεισόδιο βιαιοπραγίας αστυνομικού, που υπηρετεί στην Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και ανήκει στη φρουρά του πρωθυπουργικού γραφείου, σε...
βάρος οδηγού μοτοσικλέτας μικρού κυβισμού το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας. Οπως προκύπτει, στο περιστατικό αναμείχθηκε αστυνομικός που μετέχει στις συνοδείες του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Το περιστατικό

Η υπόθεση, που εξελίσσεται σε Βατερλό κυρίως για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώθηκε στις 12.25 το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Απριλίου, στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Ξενίας.

Παρουσία περαστικών και κατοίκων της περιοχής, ο εν λόγω αστυνομικός, υπαρχιφύλακας στον βαθμό, έριξε στο έδαφος έναν οδηγό μοτοσικλέτας και τον χτύπησε, ενώ ένα άλλο άτομο που ήταν μαζί του κινήθηκε απειλητικά εναντίον αυτόπτη μάρτυρα που επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί.


Το συμβάν βιντεοσκόπησε με κινητό άλλος περαστικός και λίγο αργότερα ανέβηκε στο facebook, στη σελίδα μέλους τού «Ρουβίκωνα». Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ένα αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια πέρασε «παράνομα με κόκκινο χωρίς ούτε καν να έχουν βάλει τις σειρήνες» και στη συνέχεια τόσο το αυτοκίνητο όσο και οι μοτοσικλετιστές που το συνόδευαν «πήγαν να πέσουν επάνω σε έναν άνθρωπο που επέβαινε σε μηχανάκι και πέρναγε κανονικά από την οδό Ξενίας». Ο οδηγός διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός, οπότε οι αστυνομικοί, όπως ανέφερε ο ίδιος, «σταμάτησαν, τον πέταξαν κάτω μαζί με το μηχανάκι του και άρχισαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν», ενώ το αυτοκίνητο που συνόδευαν «έφυγε κατ’ ευθείαν».

Το απόγευμα της Δευτέρας το βίντεο είχε κάνει «τον γύρο» του διαδικτύου, όμως παρά τις επίμονες δημοσιογραφικές προσπάθειες κανείς δεν εμφανιζόταν να γνωρίζει ακριβώς τι είχε συμβεί, ενώ αστυνομικές πηγές έσπευσαν να αφήσουν να διαρρεύσει ότι η μοτοσικλέτα ανήκε στη φρουρά πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και ότι στο αυτοκίνητο επέβαινε επιχειρηματίας, αδιαφορώντας εάν έτσι, εκτός των άλλων, εξέθεταν τους «αστυνομικούς» υπονοώντας ότι του παρείχαν παράνομα εργασία. Εντούτοις οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι στο αυτοκίνητο επέβαινε «κυβερνητικό στέλεχος» και ότι ένας, τουλάχιστον, από τους εμπλεκόμενους είναι αστυνομικός που υπηρετούσε στη διεύθυνση Επισήμων.

Για το περιστατικό ακολούθησε «σιγή ασυρμάτου» από το υπουργείο, η οποία «έσπασε» τελικά το μεσημέρι της Τρίτης, περισσότερες από 24 ώρες μετά, όταν το Αρχηγείο έβγαλε ανακοίνωση στην οποία παραδεχόταν ότι στο συμβάν είχε συμμετοχή αστυνομικός και ότι «η διερεύνηση της εμπλοκής» του είχε ανατεθεί στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ερώτηση στη Βουλή

Ταυτόχρονα ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με ανάρτησή του ζητούσε «άμεσα να γίνει έρευνα κι απόδοση ευθυνών και να γνωστοποιηθεί το όνομα, καθώς και η ιδιότητα του φυλασσόμενου προσώπου».

Η επιβληθείσα σιωπή επικρατούσε έως και χθες το μεσημέρι, οπότε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, στην οποία αφού καυτηρίαζε την κυβερνητική «σιγήν ιχθύος», αναρωτιόταν «γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο σοβαρό περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας» και «ποια η ταυτότητα και η ιδιότητα του φυλασσόμενου προσώπου που επέβαινε στο προπορευόμενο όχημα».

Ως απάντηση το υπουργείο έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στο μέλος του «Ρουβίκωνα», τον Γ. Ραγκούση που «υιοθετούσε» την εκδοχή του «δίχως να διερευνήσει μήπως συμβαίνει κάτι διαφορετικό» και στον ΣΥΡΙΖΑ που «αναγορεύει τον “Ρουβίκωνα” σε αξιόπιστη πηγή και συνομιλητή», ενώ ανέφερε ότι η συμπλοκή συνέβη «κατά τη διαδικασία ελέγχου» που έκανε ο αστυνομικός.

Ωστόσο από όσα είπε ο ίδιος ο αστυνομικός σε συναδέλφους του -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- προκύπτουν ισχυρές αντιφάσεις. Από τη μια ισχυρίστηκε ότι πήγαινε να αναλάβει υπηρεσία εξωτερικής φρούρησης στο Μαξίμου κι από την άλλη ότι πέντε λεπτά πριν πιάσει δουλειά, σταμάτησε για να ελέγξει τον οδηγό γιατί τον ακολουθούσε (!) και τον θεώρησε ύποπτο.

Η κατάθεσή του πάντως θα ληφθεί υπόψη μόνο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, αφού θεωρείται «εν δυνάμει κατηγορούμενος». Για να κατηγορηθεί, όμως, θα χρειαστεί ο οδηγός να υποβάλει μήνυση σε βάρος του για «έργω εξύβριση» και γι’ αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες εντοπισμού του. Εκτιμάται πάντως ότι μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα ο οδηγός θα έχει ενδοιασμούς στο να υποβάλει μήνυση. Γι’ αυτό οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν συλλέξει βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα των καταστημάτων της περιοχής, αφού στο σημείο δεν υπάρχουν κάμερες κυκλοφορίας για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. Ομως το βίντεο του επεισοδίου υπάρχει και τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: