30.4.20

Τα νέα μέτρα τόνωσης της Oικονομίας...


Θα εξακολουθήσουν να παίρνουν την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, με το ποσό όμως να καθορίζεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια της αναστολής, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, κατά την εξειδίκευση του νέου πλαισίου προστασίας της οικονομίας.

Ο...
Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε ακόμη ότι θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ σε πληττόμενες επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους, με την χρηματοδότηση να κυμαίνεται από 2.000 έως 15.000 ευρώ ανά επιχείρηση ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολεί.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί το επίδομα των 800 ευρώ και σε άλλες ομάδες δικαιούχων.


Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι:

Η έκτακτη ενίσχυση θα συνεχισθεί και θα υπολογισθεί ανάλογα με το διάστημα που ο εργαζόμενος θα παραμείνει σε αναστολή σύμβασης.
Ισχύουν και τον Μάιο τα μέτρα αναστολής οφειλών και η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και για πληττόμενους εργαζόμενους τόσο για τα σπίτια τους όσο και για αυτά φοιτητών παιδιών τους.
Δρομολογείται εντός των επομένων δύο μηνών μια δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή.
Δρομολογούνται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τομείς που πλήττονται από την πανδημία, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρεις μήνες, μέχρι το τέλους Ιουλίου 2020. Το μέτρο όμως δεν καλύπτει τους μετά το 2018 «κόκκινους» δανειολήπτες, όπως διευκρίνισε.
Το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν υπολογίζεται στα 24 δισ.ευρώ, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν τα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, όταν θα είναι έτοιμο.

Νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών

Νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών, στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Καλύπτει όμως και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία, διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, συμπλήρωσε.

 Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας

Επιδοτούμενα δανειοδοτικά εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το πρώτο εργαλείο αφορά σε δάνεια για επιχειρήσεις μέσω της ΕΤΕπ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως έχουν κατατεθεί πάνω από 8.000 αιτήσεις που αφορούν 1,2 δισ. ευρώ προς παροχή ρευστότητας στις Μμε επιχειρήσεις.

Παράλληλα, στόχος είναι, έως τα μέσα Μαΐου να υπάρχει παροχή κεφαλαίου κινήσεων - εγγυοδοτικό σε κάθε επιχείρηση (με ορισμένα κριτήρια) με προϋπολογισμό.

Εξάλλου, στην πλατφόρμα για επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων έχουν εγκριθεί πάνω από 5.000 αιτήσεις

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης την έναρξη δύο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο.

Τρεις άξονες για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Τους τρεις βασικούς άξονες που περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης:

-Τη συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων.
-Τη στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
-Την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους

Στο παραπάνω πλαίσιο ανακοίνωσε πως θεσπίζονται αυστηρά αλλά σαφή μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες. Όπως είπε, οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν τη «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης», η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ. Επίσης, το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του Υπουργείου Εργασίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων.

Εξάλλου, ανακοίνωσε οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου. Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία, συμπλήρωσε.

Ανακοίνωσε επίσης, τη δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες. Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020. Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και τη ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.

Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο. Τέλος, οι επιχειρήσεις – εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: