7.4.20

Προσέξτε, παρακαλώ, τι λέει αυτός...

... ο σώφρων και νηφάλιος άνθρωπος

Οι δραματικές στιγμές δεν επιτρέπουν κούφιες ρητορείες και φτηνές, δημαγωγικές επιθέσεις. Θέλει σοβαρότητα και εγρήγορση η συγκυρία. Απαιτεί δημιουργική κυβερνητική δράση και γόνιμη αντιπολιτευτική αντίδραση, όπου...
απαιτείται.

Αντιπολίτευση χωρίς παρωπίδες και μικρόψυχες προσεγγίσεις, δηλαδή. Αντιπολίτευση που μπορεί να εισκομίσει τεκμηριωμένες προτάσεις αλλά και αναγκαίο, επίψογο λόγο για κυβερνητικές παραλείψεις και αστοχίες. Λόγος σαν αυτόν που διατυπώνει ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός (θα πούμε παρακάτω).

Το δραν δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, καθ΄ολοκληρίαν επιτυχές και αποτελεσματικό. Πάντα κάτι θα λείπει, κάτι δεν προβλέφτηκε σωστά, κάτι είναι δύσκολο ή αδύνατο να επιτευχθεί (π.χ. λόγω οικονομικής αδυναμίας), πάντα υπάρχει κάτι σωστό που λένε οι απέναντι, αλλά έχει διαφύγει των κρατούντων.

Γι’ αυτό, στη μπάντα οι ανοησίες και οι πολιτικές σκοπιμότητες. Στην άκρη οι αστείοι ισχυρισμοί ότι αν ήταν ο Τσίπρας στο γκουβέρνο θα ήταν καλύτερα τα πράγματα με τον κορωνοϊό ή ευτυχώς που κυβερνά ο Μητσοτάκης κι όχι ο Τσίπρας. Εκεί να μείνουν αυτά. Στην άκρη. Στα αζήτητα.

Στη μπάντα, λοιπόν. Για δούμε χωρίς παραμορφωτικές διόπτρες την πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί από τις κυβερνητικές επιλογές. Και ακολούθως την λυσιτέλεια του αντιπολιτευτικού λόγου-αν υπάρχει και σε τι συνίσταται.

Μέχρι στιγμής πάμε καλά. Όχι επειδή είμαστε τυχεροί, όπως ατυχώς ισχυρίζεται εκείνος ο τω όντι ευφυής και επιφανής συμπατριώτης μας που ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο, ο γιατρός Γ. Ιωαννίδης.

Πάμε καλά, γιατί αφενός ελήφθησαν εγκαίρως από την κυβέρνηση τα κατάλληλα μέτρα και αφετέρου γιατί η ελληνική κοινωνία, σε πείσμα μονόφθαλμων και καταστροφολόγων, συμπεριφέρεται στην πλειονότητά της σωστά. Πειθαρχημένα και στωϊκά.

Φυσικά, τίποτε δεν έχει κριθεί. Ένα σωρό παράγοντες ενδέχεται να λειτουργήσουν κατά μόνας ή σωρευτικά και να βρεθεί ξαφνικά η χώρα μας στην κόλαση των χιλιάδων κρουσμάτων και του ατέλειωτου θανατικού. Ο Απρίλιος μπορεί να αποδειχτεί σκληρός.

Μπορεί, παρά τα μέτρα, παράγοντες απρόβλεπτοι να αναφανούν, όπως η αντοχή του ευέλικτου ιού. Επίσης, πιθανές παρεκβάσεις από την κοινωνία που δεν αποκλείεται να λυγίσει από τους περιορισμούς και ενδεχομένως οι αδυναμίες του συστήματος υγείας.

Μια φωτεινή περίπτωση

Το είπαμε εισαγωγικώς: Οι δραματικές στιγμές δεν επιτρέπουν κούφιες ρητορείες και φτηνές, δημαγωγικές επιθέσεις. Την ανάγκη αυτή έχει εγκολπωθεί και πραγματώσει με σοβαρές προτάσεις και τεκμηριωμένη κριτική, ο γιατρός, πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Δεν αυτονομείται, λέγοντας τα δικά του ο Ξανθός. Τις θέσεις και τις κριτικές παρατηρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει. Απλώς, δεν ενδίδει στις ευκολίες και δεν ταυτίζεται με παρωπιδοφόρους και οξύχολους γραφιάδες του χώρου.

Η κριτική του είναι συγκεκριμένη. Για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, για την ενίσχυση του εξοπλισμού στα νοσοκομεία, την επαύξηση των ενεργών κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ και επίταξη όλων των διαθέσιμων κλινών, την αύξηση των διαγνωστικών τέστ για τον ιό κ.α.

Προσέξτε, παρακαλώ, τι λέει αναλυτικά ο κ.Ξανθός. Προσέξτε τη νηφαλιότητα, την απουσία πολιτικής ιδιοτέλειας και συμπλεγμάτων, καθώς και την πίστη του σε προοδευτικούς κανόνες και αρχές. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από συνέντευξή του στην Φωτεινή Λαμπρίδη(TVXS):

« Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται να ασκήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ειδικά τώρα που έχει επιδείξει από την αρχή μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση. Αυτό κάνουμε συστηματικά με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, με το «Παρατηρητήριο Υγείας» που συγκροτήσαμε πολύ έγκαιρα, με την ατζέντα που προβάλλουμε και συχνά επηρεάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Και με αυστηρή κριτική σε περιπτώσεις «χαριστικών ρυθμίσεων» όπως το διπλάσιο νοσήλειο στις Ιδιωτικές ΜΕΘ.

Θέλουμε να τα πάμε καλά σαν χώρα, να έχουμε τις λιγότερες απώλειες, να μειώσουμε τους αποφεύξιμους θανάτους, να μην καταρρεύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας . Χωρίς να μας απασχολεί το αν, από το καλό σενάριο, θα επωφεληθεί πολιτικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ.Μητσοτάκης.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στρατηγικά κερδίζουν οι δικές μας ιδέες μέσα από αυτή τη δοκιμασία και ότι , υπό προϋποθέσεις , μπορεί να ηγεμονεύσει πολιτικά η γραμμή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , της καθολικής και ισότιμης κάλυψης των ανθρώπων, του Κοινωνικού Κράτους και της εξάλειψης των ανισοτήτων, της κρατικής παρέμβασης και του δημόσιου ελέγχου στην αγορά φαρμάκων και υγειονομικού υλικού κλπ.

Όχι αυτόματα φυσικά. Με ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική προσπάθεια. Και με αυτοπεποίθηση. Η στάση που κρατάμε συλλογικά απέναντι στην πανδημία και τις επιπτώσεις της, ενισχύει την πολιτική μας αξιοπιστία και διεμβολίζει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στην κοινωνία».

Φυσικά, ο κ. Ξανθός ρωτήθηκε για τον Σωτήρη Τσιόδρα. Ιδού η απάντησή του. Και με αυτή κλείνουμε το σημερινό σημείωμα:

«Ο κ. Τσιόδρας είναι μια εξαιρετική επιλογή για την εποπτεία της πανδημίας και το συντονισμό του επιστημονικού δυναμικού της χώρας στο πεδίο της λοιμωξιολογίας-επιδημιολογίας. Οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι στη σωστή κατεύθυνση και ο αναγκαίος πολιτικός έλεγχος και η κριτική πρέπει να αφορούν την επάρκεια, την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση τους.

Αν υπάρχουν – και είναι λογικό να υπάρχουν σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση – επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, είναι καλό να κατατεθούν επίσημα και τεκμηριωμένα για επιστημονικό διάλογο στην αρμόδια Επιτροπή και όχι να αναπαράγονται άκριτα στη δημόσια συζήτηση από μη ειδικούς.

Είναι η ώρα της συστράτευσης και θετικής συμβολής του επιστημονικού κόσμου και όχι η ώρα της αντιπαράθεσης και του διαγκωνισμού για την επιστημονική «αυθεντία» και το ρόλο καθενός».

Υ.Γ. Την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, ο Τσίπρας παρουσίαζε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της οικονομίας. Ελπίζουμε να απαντήσει τεκμηριωμένα η κυβέρνηση είτε τις απορρίψει είτε δεχτεί κάποιες από αυτές...

Γιάννης Τριάντης
Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: