8.4.20

Ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας...


Τη στιγμή που η Ευρώπη συνεχίζει να θρηνεί δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μην χαλαρώσουν τα μέτρα, τρεις χώρες Δανία, Τσεχία και Αυστρία αρχίζουν από την επόμενη εβδομάδα να χαλαρώνουν περιορισμούς και να ανοίγουν κάποια καταστήματα.

Μάλιστα, ακόμα και...
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει σήμερα, Τετάρτη, τον «οδικό χάρτη» για συντεταγμένη άρση των μέτρων, όμως η παρουσίαση αναβλήθηκε.

Εκτός από την εξέλιξη της πανδημίας οι κυβερνήσεις αναμένουν να περάσου και οι γιορτές του Πάσχα (για καθολικούς και ορθόδοξους), καθώς πρόκειται για ημέρες μεγάλων εξόδων από τα αστικά κέντρα και ταξιδιών, συνεπώς η συμμόρφωση των πολιτών θα κρίνει και αρκετά τις αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Ήδη, άλλωστε, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην εκδράμουν

Ποιοι σχεδιάζουν χαλάρωση των μέτρων

Πρώτη η Αυστρία ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων και τώρα ακολουθούν η Δανία και η Τσεχία.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, ανακοίνωσε ότι, σε πρώτη φάση, θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων των δημοτικών σχολείων στις 15 Απριλίου.

 Οι Δανοί, πάντως, θα συνεχίσουν να ζουν για έναν περίπου ακόμη μήνα υπό το καθεστώς των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, θα παραταθούν έως τις 10 Μαΐου. Μέχρι αυτή την ημερομηνία θα παραμείνουν σίγουρα κλειστά τα εστιατόρια.

Στην Τσεχία, θα επιτρέπεται εκ νέου η ενασχόληση με αθλήματα όπως το τένις και το γκολφ, ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν μικρά καταστήματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι κανόνες υγιεινής στα καταστήματα λιανικής πώλησης που παραμενουν ανοιχτά αυστηροποιούνται.

Μετά το Πάσχα των Καθολικών (αυτή την Κυριακή) και πιο συγκεκριμένα στις 14 του μηνός, στην Αυστρία, θα ανοίξουν και πάλι μικρά καταστήματα, όπως έχει ανακοινώσει ο καγκελάριος της χώρας, Ζεμπάστιαν Κουρτς. Από την 1η Μαΐου, θα λειτουργούν εκ νέου όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα κομμωτήρια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: