7.4.20

Με τον… Στουρνάρα ή με τον Μακρόν;...


Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ήταν εκείνος που το 2018 είχε πρωτοστατήσει στον «αγώνα» υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής και κατά της καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο.

Ο...
ίδιος Γιάννης Στουρνάρας, πάντοτε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ο άνθρωπος που σήμερα πρωτοστατεί στην μάχη κόντρα στις… πιστοληπτικές γραμμές για την στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία και δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την έκδοση ευρωομολόγου. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν τρομερό κοινό εχθρό: τον κορωνοϊό», έγραψε χθες σε άρθρο του στην γερμανική Handesblatt εξηγώντας πως, στην παρούσα κρίση, οι πιστοληπτικές γραμμές του ESM το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να εκτοξεύσουν το ήδη διογκωμένο χρέος των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. « Ο ESM», έγραψε, «μπορεί να διαδραματίσει πολύ σοβαρό ρόλο, αλλά στη σημερινή συγκυρία της πανδημίας αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες περί πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line, ECCL). Αυτοί οι κανόνες και οι όροι έχουν θεσπιστεί για άλλους σκοπούς (ασύμμετροι, ιδιοσυγκρασιακοί κυδωνισμοί) και δεν πρέπει να εφαρμοστούν στις σημερινές περιστάσεις».


Για να προσθέσει πως η μόνη απάντηση απέναντι στον «τεράστιο συμμετρικό κλυδωνισμό» που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να είναι η συμμαχία ενός ευρωομολόγου – έστω κι εάν το ονομάσουμε αλλιώς: «Συμμαχία σημαίνει κοινή δράση. Αυτή τη δράση μπορούμε να την ονομάσουμε προσωρινή αμοιβαιοποίηση της έκδοσης ομολόγων ή όπως αλλιώς θέλουμε. Δεν έχει σημασία πώς θα την ονομάσουμε, ούτε πρέπει να παγιδευθούμε σ’ αυτή τη ρητορική. Η από κοινού έκδοση χρεογράφων είναι μια κοινή δράση εναντίον του κοινού εχθρού».

Το ζήτημα εδώ δεν είναι η αιτία της πολιτικής και οικονομικής μετάλλαξης των θέσεων Στουρνάρα. Ο ίδιος τις αποδίδει στο γεγονός ότι «η τρέχουσα κρίση είναι συμμετρική, αλλά έχει ασύμετρες συνέπειες – ανάλογα με τις αρχικές συνθήκες κάθε χώρας ως προς τη δημόσια υγεία, καθώς και ως προς το δημόσιο χρέος και το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο». Μπορεί να είναι κι έτσι, μπορεί απλώς ο κεντρικός τραπεζίτης να είδε… προοδευτικό φως στην Ευρώπη όταν σταμάτησε να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές θέσεις στην Ελλάδα.

Το ζήτημα όμως στην παρούσα φάση είναι πως η θέση Στουρνάρα αποτυπώνει την θέση της ΕΚΤ στην μάχη που θα δοθεί και σήμερα στο Eurogroup για την ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση του κορονοϊού. Η έκδοση ευρωομολόγου ήταν η πρόταση που έθεσε με ένταση η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην τηλεδιάσκεψη-ναυάγιο των ηγετών της ΕΕ στο τέλος Μαρτίου, και υπέρ της οποίας έχει δώσει σκληρή παρασκηνιακή μάχη στις διαβουλεύσεις του τελευταίου δεκαημέρου. Και το ερώτημα είναι εάν σ’ αυτή την θέση θα επιμείνει, με την ίδια ένταση, και η ελληνική κυβέρνηση τόσο στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup όσο και τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες.

Πρόκειται για ερώτημα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις πληροφορίες του τελευταίου 24ώρου από Βρυξέλλες και Παρίσι – πληροφορίες, οι οποίες φέρουν την Γαλλία να «αποκολλάται» από τον άξονα τν χωρών του Νότου και να κινείται σε γραμμή συμβιβασμού με την Γερμανία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης. Αρχικά, η Γαλλία μαζί με 8 ακόμη χώρες είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, και σ’ αυτή την συμμαχία είχε προσχωρήσει και η ελληνική πλευρά. Ο Εμμανουέλ Μακρόν επίσης στήριξε και την πρόταση της ΕΚΤ για την δημιουργία ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου – του λεγόμενου και CoronaVirus Fund – για την έκδοση ευρωομολόγου προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας για τις χώρες της ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο και, κυρίως, για να μην μετατραπεί η κρίση του κορονοϊού σε μια νέα κρίση χρέους.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Μαρίνας Αλεξανδρή, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: