8.4.20

Η άρση των μέτρων απαγόρευσης ο επόμενος ευρωπαϊκός γρίφος...


Τη στιγμή που η Ευρώπη συνεχίζει να θρηνεί δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη καλούνται να σχεδιάσουν σταδιακά τον οδικό χάρτη άρσης των απαγορευτικών μέτρων.
Η εξέλιξη της πανδημίας είναι...
βέβαια, διαφορετική σε κάθε χώρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται και διαφορετική διαχείριση των σκληρών περιοριστικών μέτρων, ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να μετρά θύματα καθημερινά.


Ο «οδικός χάρτης» αναβάλλεται

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, τον «οδικό χάρτη» για συντεταγμένη άρση των μέτρων, όμως η παρουσίαση αναβλήθηκε, με αναλυτές να συνδέουν την αναβολή με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.


Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να παρουσιάσει αυτόν τον «οδικό χάρτη την ώρα που δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστρία και η Δανία, έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Όμως οι Επίτροποι θα περιοριστούν τελικά σε μια «συζήτηση προσανατολισμού» για το θέμα, χωρίς να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Κατά συνέπεια, η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε η πρόεδρος αναβάλλεται.

Μπορεί η χρονική στιγμή να φαινόταν κατάλληλη, καθώς ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν χαλάρωση των μέτρων, όμως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή ήταν ταυτόχρονα και μια «ευαίσθητη» χρονικά περίοδος επειδή η κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της πανδημίας.

«Η Επιτροπή δεν θέλει να διακινδυνεύσει και να δώσει μια ένδειξη χαλάρωσης που μπορεί να ήταν παρεξηγήσιμη», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι μια ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει «μετά το Πάσχα» των Καθολικών.

Το Πάσχα θα κρίνει πολλά

Εκτός από την εξέλιξη της πανδημίας οι κυβερνήσεις αναμένουν να περάσου και οι γιορτές του Πάσχα (για καθολικούς και ορθόδοξους), καθώς πρόκειται για ημέρες μεγάλων εξόδων από τα αστικά κέντρα και ταξιδιών, συνεπώς η συμμόρφωση των πολιτών θα κρίνει και αρκετά τις αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Ήδη, άλλωστε, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην εκδράμουν, με την γαλλική κυβέρνηση να υπόσχεται ακόμη και… οδοφράγματα από την αστυνομία έξω από το Παρίσι.

Χαλάρωση σε Αυστρία, Δανία Νορβηγία

Η Αυστρία έδωσε τη Δευτέρα ένα χρονοδιάγραμμα του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα για την πανδημία, το οποίο θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, με την επαναλειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν ανακοίνωσε τη σταδιακή άρση των περιορισμών, με την επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και δημοτικών σχολείων από τις 15 Απριλίου.

Σήμερα, ήρθε η σειρά της Νορβηγίας με την κυβέρνηση να επισημαίνει πως εάν συνεχιστεί η μείωση των νέων κρουσμάτων θα χαλαρώσει τους περιορισμούς επιτρέποντας στους πολίτες να επισκεφθούν τα εξοχικά τους από τις 20 Απριλίου.

Παράλληλα, οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία ενδέχεται να λειτουργήσουν ξανά από τις 27 Απριλίου και μετά.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της μέχρι στιγμής, όμως, με βάση και τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών από αξιωματούχους, στόχος παραμένει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα μέχρι τα τέλη Απριλίου και στη συνέχεια θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σήμερα (Mega) ότι αν μείνουμε στο σπίτι αυτό το μήνα, τον Μάιο θα μπορούμε να πάμε σε μία σταδιακή, μακρόσυρτη άρση των μέτρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε για το ζήτημα και χθες βράδυ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σημειώνοντας τα εξής: «Η καμπύλη που διαγράφει η χώρα μας όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους, που δυστυχώς συμβαίνουν, είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την καμπύλη άλλων χωρών. Αυτό για να το διαφυλάξουμε θα πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες. Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από το Μάιο».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σήμερα πως η προσπάθεια είναι από το Μάιο να επιστρέψουμε την κανονικότητα, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις και σφραγίδες, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει απερίσκεπτα ή επειδή απλά το θέλουμε, αλλά θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων και από τα στοιχεία.

Βαρύ το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές

Οι νεκροί παγκοσμίως έχουν φτάσει τους 80.142 από την εμφάνιση του ιού τον Δεκέμβριο στην Κίνα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περισσότερα από 1.397.180 τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί επίσημα σε 192 χώρες, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν είναι παρά ενδεικτικοί, καθώς σε αρκετές χώρες δεν πραγματοποιούνται τεστ παρά μόνο σε όσους πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν εκτιμήσεις πως ούτε η καταγραφή των νεκρών είναι απόλυτα ακριβής.

Σοκ στη Γαλλία, ελπίδα στην Ιταλία

Παρά τον όποιο σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, ολόκληρος ο πλανήτης συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα σε θανάτους από την επέλαση της πανδημίας.

Η σημερινή ημέρα είδε τη Γαλλία να καταγράφει θλιβερό ρεκόρ με 1.400 νεκρών μέσα σε μία ημέρα. Έγινε, επίσης, η τέταρτη χώρα μετά τις Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ που ξεπέρασε τα 10.000 θύματα. Την ίδια στιγμή 7.131 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στην Ιταλία, η μείωση της εμφάνισης κρουσμάτων συνεχίζεται, όμως, και σήμερα η χώρα κατέγραψε περισσότερους από 600 νεκρούς. Παρά τα τρομακτικά νούμερα, η τάση επιβράδυνσης συνεχίζεται και η σημερινή μείωση ήταν η μεγαλύτερη από τις 10 Μαρτίου στη χώρα. Συνολικά ο αριθμός των νεκρών είναι 17.127, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 135.586.

Στην βρετανική επικαιρότητα κυριαρχεί η είδηση της νοσηλείας του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, στην εντατική, όμως ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε σε σχέση με χθες. Ο συνολικός αριθμός για τη χώρα είναι 854 θύματα μέσα σε μία ημέρα. Το σύνολο φθάνει τα 6.277 θύματα και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 23 έως 102 ετών.

Τραυματική ημέρα για τη Νέα Υόρκη

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, κατέγραψε 731 θανάτους που συνδέονται με την ασθένεια τις τελευταίες 24 ώρες, ένα θλιβερό ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο, προσθέτοντας ότι αρχίζει να σταθεροποιείται ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων στην Πολιτεία ήταν το Σάββατο, με 630 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Η Πολιτεία, επίκεντρο της νόσου στις ΗΠΑ, έχει καταγράψει πλέον συνολικά 5.489 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας δηλαδή το ήμισυ των συνολικών θανάτων εξαιτίας του Covid-19 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Κουόμο.

Την ίδια στιγμή στην πόλη της Νέας Υόρκης ξύπνησαν μνήμες, καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε εκείνο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Τα θύματα στην πόλη έφτασαν τα 3.202, ενώ οι θάνατοι από την τρομοκρατική επίθεση είχαν υπολογιστεί σε 2.977.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: