5.4.20

Κένεντι: Νέα τραγωδία στην οικογένεια...


Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο πατριάρχης της δυναστείας Κένεντι διακήρυττε πως κανένας Κένεντι δεν είναι δέσμιος της μοίρας του. Δεν θέλει πολύ μυαλό για να συμπεράνει κάποιος ότι...
η στάση αυτή αποτελεί μονόδρομο για μία οικογένεια Ιρλανδών μεταναστών αγροτών που διεκδίκησε και εξασφάλισε κύρος, εφάμιλλο με αυτό των βασιλέων στη “γη της επαγγελίας”, τις ΗΠA.

Πλέον και μόνο το όνομα τους είναι απόλυτα συνυφασμένο με την εξουσία, τα προνόμια και τα πλούτη. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, όταν κάποιος συγκρούεται με τους περιορισμούς της ανθρώπινης φύσης, αυτή είναι που στο τέλος θα τον συντρίψει.

Από χθες, δύο νέα μέλη της δυναστείας Κένεντι (ηλικίας 40 και οκτώ ετών) προστίθενται στη μακρά λίστα εκείνων που με τον απροσδόκητο χαμό τους επιβεβαιώνουν την παραπάνω μοιρολατρική διαπίστωση, αναζωπυρώνοντας το μύθο της κατάρας. Ο πρώτος που ξεστόμισε τη λέξη αυτή ήταν ο Τεντ Κένεντι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισης του: «Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από τους Κένεντι».

Η 40χρονη Μέιβ Κένεντι (εγγονή του Ρόμπερτ Κένεντι) και ο οχτάχρονος γιος της βρίσκονταν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της πενταμελούς οικογένειας τους στο Μέριλαντ. Είχαν εγκαταλείψει την οικία τους στην Ουάσιγκτον, ώστε να περάσουν την καραντίνα πιο ευχάριστα στο παραθαλάσσιο εξοχικό σπίτι που ανήκει στη μητέρα της Μέιβ και πρωτότοκης κόρης του Μπομπ Κένεντι.

Μετά το μεσημεριανό φαγητό όλοι είχαν αποσυρθεί στα δωμάτιά τους. Κατόπιν παράκλησης του οκτάχρονου Δάμιαν, μητέρα και γιος έπαιζαν αμέριμνοι στην πίσω αυλή, όταν η μπάλα τους έπεσε στο νερό. Χρησιμοποίησαν ένα κανό για την πιάσουν. Λίγη ώρα αργότερα και αφότου το κύμα τους είχε παρασύρει, σύμφωνα με μαρτυρίες, ειδοποιήθηκαν οι Aρχές.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες, δύο 24ωρα αργότερα, ανακοινώθηκε ο θάνατός τους. Οι σoροί τους δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, μονάχα το αναποδογυρισμένο καγιάκ. Η Μέiβ ήταν δικηγόρος και ακαδημαϊκός. Είχε υποστηρίξει ενεργά τον Μπαράκ Ομπάμα και είχε διατελέσει σύμβουλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 kennedy
Η 40χρονη Μέιβ Κένεντι με τον γιο και την κόρη της


Μετά τις σπουδές της, είχε εργαστεί στην αποτυχημένη προεκλογική καμπάνια της μητέρας της, ενώ έχει καταφερθεί εναντίον του θείου της Ρόμπερτ για τη στάση που έχει εναντίον των εμβολίων.




makin

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο που η εναπομείνασα οικογένεια καλείται να θρηνήσει κάποιο μέλος της. Τον περασμένο Αύγουστο, η 22χρονη Σίρσε Κένεντι, επίσης εγγονή του Μπομπ Κένεντι, βρέθηκε νεκρή ύστερα από χρήση ναρκωτικών. Η νέα απώλεια είναι ο τελευταίος κρίκος σε μία μακρά αλυσίδα από τραγωδίες που αποδεικνύουν ότι πίσω από το εκτυφλωτικό φως καραδοκεί ενίοτε το αβυσσαλέο σκοτάδι και η πορεία στην κορυφή είναι στρωμένη και με διαδοχικές τραγωδίες.

sersi_kennedy
H 22χρονη Σίρσε Κένεντι, επίσης εγγονή του Μπομπ Κένεντι, βρέθηκε νεκρή ύστερα από χρήση ναρκωτικών


Κάτι ήξερε η Ιρλανδή καθολική Ρόουζ Κένεντι που προετοίμαζε τα εννιά παιδιά της, μεταξύ των οποίων ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι, παραθέτοντάς τους σε καθημερινή βάση τα λόγια του Ευαγγελιστή Λουκά: «Από τον καθένα εις τον οποίο εδόθηκε πολύ θα ζητηθεί πολύ και από εκείνον εις τον οποίον εμπιστευτήκαν πολλά θα ζητηθούν περισσότερα».

Ο πατέρας Τζόζεφ δεν φαινόταν να συμφωνεί με την οπτική αυτή, καθώς καθόλη τη διάρκεια της ζωής του δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει τίποτα και σε κανέναν. Παρόμοια λογική επιχείρησε να εμφυσήσει και στα παιδιά του, κάποια εκ των οποίων μοιράζονταν την υπέρμετρη φιλοδοξία του. Σε αυτά ειδικά συνήθιζε να λέει «οι Κένεντι δεν κλαίνε».

kennedys

Όσο περνούσαν τα χρόνια, συνειδητοποιούσε ότι το χρήμα δεν αρκούσε. Είχε ήδη κερδίσει μια τεράστια περιουσία, επενδύοντας στον κτηματομεσιτικό τομέα κατά τη διάρκεια του κραχ της Wall Street το 1929 και της μεγάλης ύφεσης που ακολούθησε στις ΗΠΑ. Λέγεται ότι και από τη βιομηχανία του θεάματος είχε αποκομίσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Το όνειρό του, όμως, δεν περιοριζόταν στα χρήματα. Έφτανε μέχρι τον Λευκό Οίκο. Όταν ορίστηκε πρέσβης της χώρας του στο Ηνωμένο Βασίλειο ήλπιζε ότι σταδιακά θα μπορούσε να κατακτήσει μία ακόμα πρωτιά: να γίνει ο πρώτος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ. Δεν τα κατάφερε και ως εκ τούτου εναπόθεσε όλες τις ελπίδες του στον πρωτότοκο γιό του.

Ο Τζόζεφ Κένεντι Τζούνιορ ήταν το πρώτο θύμα της γενιάς αυτής. Σκοτώθηκε μόλις στα 29 του χρόνια, το 1944. Το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε σε μια μυστική στρατιωτική αποστολή. Τότε, το βάρος έπεσε στις πλάτες του Τζον Κένεντι. Το εκπλήρωσε το 1960, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος. Στο μεταξύ, η οικογένεια είχε χάσει ένα ακόμα μέλος της. Σε αεροπορικό δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή της και η αδελφή του Τζον, η Καθλήν Κένεντι με τον εραστή της. Στην κηδεία παραβρέθηκε μόνο ο πατέρας της, καθώς η μητέρα της Ρόουζ δεν ενέκρινε τον τρόπο ζωής της.

Το 1963 ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέλαντ Κένεντι δολοφονείται με τρεις σφαίρες από τον Λη Χάρβει Όσβαλντ στο Ντάλας του Τέξας. Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή σύνδεση. Ο Τζόζεφ ο πρεσβύτερος έθαψε το τρίτο παιδί του, αν και στην πραγματικότητα είχε ήδη χάσει ένα ακόμα. Μπορεί η μεγαλύτερη κόρη του Ρόζμαρι να έζησε μέχρι τα βαθιά της γεράματα, αλλά ο πατέρας της αρνήθηκε να την ξαναδεί μετά από την λοβοτομή, στην οποία την ανάγκασε να υποβληθεί. Το χειρουργείο δεν είχε πάει καλά και την είχε αφήσει ανίκανη να μιλήσει και να περπατήσει.

Η οικογένεια παραλίγο να θρηνήσει και τον Τεντ Κένεντι, αδελφό του δολοφονημένου προέδρου. Ήδη εκλεγμένος γερουσιαστής επιβίωσε δια θαύματος από ένα αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον πιλότο και τον προσωπικό του βοηθό. Ο Τεντ Κένεντι παρέμεινε ο μοναδικός επιζών γιος της οικογένειας μετά το 1968, έχοντας την ευθύνη να είναι μια πατρική φιγούρα όχι μόνο για τα παιδιά του, αλλά και για τα 13 ανίψια του, ενώ ποτέ τα σκάνδαλα δεν σταμάτησαν να τον ακολουθούν.

Η τελευταία απώλεια της γενιάς αυτής είναι ο γερουσιαστής Μπομπ (Ρόμπερτ) Κένεντι. Στο Λος Άντζελες και ενώ έχει μόλις πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία δολοφονείται όπως ακριβώς και ο αδελφός του. Από τα εννιά παιδιά Κένεντι έχασαν τη ζωή τους τα τέσσερα. Βαρύ το τίμημα για την ανέλιξη της οικογένειας.

Η ανεξήγητη αυτή ατυχία καταδυναστεύει και την επόμενη γενιά. Πρόωρα χάθηκαν και τα παιδιά του Τζον και του Μπομπ Κένεντι. Το 1999, ο “πρίγκιπας” της Αμερικής, ή αλλιώς Τζον-Τζον (γιός του δολοφονημένου προέδρου) ανακηρύσσεται νεκρός, όταν το αεροσκάφος που πιλόταρε συνετρίβη. Σε αυτό επέβαινε η σύζυγός του Καρολίν και η αδελφή της. Η οικογένεια είχε ήδη θρηνήσει δύο ξαδέλφια του.
Ο Ντέιβιντ Κένεντι, ένας από τους γιους του Μπομπ Κένεντι, χάνει τη ζωή του σε ηλικία 28 ετών από υπερβολική δόση κοκαΐνης σε ξενοδοχείο στη Φλόριντα το 1984. Την πρωτοχρονιά του 1997, ο αδελφός του, ο Μάικλ Κένεντι τον ακολούθησε, μετά από ένα τραγικό δυστύχημα σκι. Ήταν μόλις 39 ετών. Ο αδελφός τους Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ μπορεί να τη γλίτωσε, καθώς επίσης βρέθηκε κοντά στο θάνατο από υπερβολική δόση στα 29 του, αλλά δεν είχε την ίδια τύχη η δεύτερη σύζυγός του. Η Μαίρη Κάθλιν Ρίτσαρντσον αυτοκτόνησε το 2012 στο σπίτι της οικογένειας Κένεντι.

Σειρά έχει και η τρίτη γενιά. Η εγγονή της Έθελ και του Μπόμπ Κένεντι, η Σίρσε Κένεντι Χιλ βρέθηκε από μέλη της οικογένειάς της νεκρή. Βρισκόταν σε διακοπές στο κτιριακό συγκρότημα που ανήκει στην οικογένεια, στο Χαϊάνις Πορτ της Μασαχουσέτης. Αιτία του πρόωρου χαμού της η υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η ίδια είχε εξομολογηθεί την μάχη της με την κατάθλιψη σ’ ένα άρθρο που είχε γράψει για την σχολική της εφημερίδα. Λίγους μήνες μετά την ακολουθεί και η ξαδέλφη της Μέιβ, με τον γιό της.

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: