10.4.20

Και τώρα μαζικά τεστ στη Λάρισα...


Η αναγκαστική αλλαγή στάσης κυβέρνησης - ΕΟΔΥ...
Πλήρης μεταστροφή της στάσης Κυβέρνησης και ΕΟΔΥ καταγράφεται στη Λάρισα, για την αντιμετώπιση της μεγάλης διασποράς του κοροναϊού στο συνοικισμό Ν. Σμύρνης. Η πεισματική άρνηση για τεστ στο γενικό πληθυσμό άλλαξε και, μετά την αλματώδη έξαρση που διαπιστώθηκε, ξεκίνησαν μαζικά τεστ τουλάχιστον στην...
περιοχή που βρίσκεται σε καραντίνα.

Όπως έγινε γνωστό από τους τοπικούς φορείς και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο ΕΟΔΥ προχωρά σε τουλάχιστον 200 τεστ , ίσως περισσότερα σύμφωνα με άλλες πηγές. Στη Λάρισα έχουν μεταβεί ο Σ. Τσιόδρας και ο Ν. Χαρδαλιάς με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ενώ από το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε η συλλογή δειγμάτων από τον πληθυσμό της Ν. Σμύρνης ενώ τα 20 πρώτα κρούσματα έχουν μεταφερθεί σε τοπικό Κέντρο Αποκατάστασης.


Η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή της επίμονης στάσης εναντίον των μαζικών τεστ, μετά την εμφάνιση 20 κρουσμάτων σε 29 δείγματα, που σήμαναν συναγερμό. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ασκούν κριτική για ολιγωρία και λάθος προσέγγιση που απέτρεψε την έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος.

Επέμενε μέχρι την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ - Αντίθετος ο Δήμαρχος

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ, μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος σε 32χρονο από τη Ν. Σμύρνη, επέμενε μέχρι και την Τετάρτη να μην γίνουν μαζικά τεστ αλλά ιχνηλάτηση των επαφών του ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει εδώ και καιρό και τοπικοί παράγοντες όπως ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Αντίθετα κινήθηκε ο Δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης που έχει ταχθεί υπέρ των μαζικών τεστ αλλά δεν είχε εισακουστεί. Μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων στο περιβάλλον του 32χρονου κυβέρνηση και ΕΟΔΥ άλλαξαν στάση.



Στις Λαϊκές Αγορές εδώ και καιρό οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης

Όπως επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες και αρμόδιοι επιστήμονες η παρέμβαση είναι ιδιαίτερα καθυστερημένη και δείχνει ακριβώς το πρόβλημα που δημιουργεί η στρατηγική να μην γίνονται μαζικά τεστ. Ο οικισμός της Ν. Σμύρνης χαρακτηρίζεται "υγειονομική βόμβα" γιατί οι κάτοικοι, όπως και τα πρώτα κρούσματα, εργάζονται κυρίως ως πωλητές σε Λαϊκές Αγορές και συγχρωτίζονται διαρκώς με αρκετό κόσμο, με τεράστιο κίνδυνο διασποράς. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση δεν έχει απαγορεύσει τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, επιλογή που επίσης έχει προκαλέσει έντονη κριτική.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ανάλογοι οικισμοί και καταυλισμοί υπάρχουν σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, όπως στον Τύρναβο και τους Σοφάδες . Παρά την εξαίρεση στη Λάρισα, στην υπόλοιπη χώρα συνεχίζεται να τηρείται αυστηρά ο πολύ περιορισμένος αριθμό τεστ και η περιορισμένη ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα δημοσιεύτηκαν μια σειρά από λανθασμένα στοιχεία για την εξάπλωση του ιού, λόγω της έλλειψης επίσημης ενημέρωσης στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

 Θοδωρής Καραγιαννίδης

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: