8.4.20

Ντιντιέ Ραούλ: Μεσσίας της χλωροκίνης ή επικίνδυνος Πανοραμίξ;?...


Ο διάσημος πλέον καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας ενδεχομένως να μην μπορούσε να φανταστεί ότι τα φετινά του γενέθλια, στις 24 Μαρτίου, θα ήταν τόσο επεισοδιακά, με απανωτές συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς: ακόμα και...
στο Radio Classique της Γαλλίας μίλησε ο Ντιντιέ Ραούλ παρομοιάζοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της χλωροκίνης με αυτές της Φούγκας του Μπαχ! Οχι ότι δεν το έχει ξανακάνει...

Πάντα του άρεσε να ταράζει τα πλήθη και τους μαθητές του υιοθετώντας ανορθόδοξες μεθόδους και καταλήγοντας σε επικολυρικές δηλώσεις που δύσκολα μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους αυστηρούς και ενίοτε βλοσυρούς φορείς της επιστημονικής κοινότητας.

Περιβαλλόμενος από τους πίνακες που έχει ζωγραφίσει ο ίδιος -κάπως αποτρόπαιους και ενίοτε τρομακτικούς-, μπροστά σε ένα γραφείο που μοιάζει τουλάχιστον χαοτικό, ανάμεσα σε άδεια μπουκάλια Perrier και αναμνηστικά από τα διάφορα ταξίδια του, ο Ντιντιέ Ραούλ, ο οποίος θεωρείται πλέον ο μεσσίας της χλωροκίνης, δεν έχει σταματήσει να κάνει δηλώσεις που ανεβαίνουν διαρκώς στο YouTube με χιλιάδες χτυπήματα από τους φανατικούς οπαδούς του.

Μετρώντας μόλις λίγες ημέρες αφότου άφησε πίσω του το επιβλητικό κτίριο του Ελιζέ, όπου μέχρι πρόσφατα παρείχε συμβουλές από το πόστο του ειδικού επιστήμονα στο κονσόρτσιουμ που έχει διαμορφωθεί από κορυφαίους επιστήμονες, ο Ραούλτ δεν μπόρεσε να μην αφήσει τις αιχμές του. «Το Παρίσι πάσχει από το σύνδρομο των Βερσαλλιών του 18ου αιώνα. Δείτε τον Σαιν Σιμόν.

Ολοι τους συνευρίσκονται και μιλούν μεταξύ τους και εμπιστεύονται μόνο τους στενούς τους φίλους επιδιδόμενοι σε μια παράξενη ενδογαμία. Αργούν να καταλάβουν ότι ο σύγχρονος κόσμος είναι συμπαντικός και δεν λειτουργεί πλέον έτσι», εξηγούσε με τον δικό του ιδιοσυγκρασιακό τρόπο σε αποκλειστική του συνέντευξη στη «Liberation», μία από τις λίγες εφημερίδες που δεν του κάνει κατά μέτωπο επίθεση. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έχεις πολλά να καταμαρτυρήσεις στον Ραούλ, αλλά σίγουρα όχι έλλειψη πρωτοτυπίας.

Από αυτή διαθέτει και με το παραπάνω όχι μόνο όσον αφορά τις δηλώσεις του για το αρτηριοσκληρωτικό καθεστώς του Παρισιού και τους συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι φρόντισαν να τον απομακρύνουν από τον στενό κύκλο των συμβούλων -ειδικά ο υπουργός Υγείας-, αλλά και τις πρωτότυπες μεθόδους του. Την ίδια στιγμή όμως που η επιστημονική κοινότητα -ακόμα και ο δικός μας Σωτήρης Τσιόδρας- του καταμαρτυρά «υπερβολική βιασύνη» και «εύκολα συμπεράσματα» σε ένα ανεπαρκές δείγμα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι λαμβάνει σοβαρά τις προτάσεις του.

Ολοι πια μιλούν για τη χλωροκίνη και για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ως υποψήφιο φάρμακο το οποίο θα διατεθεί ευρέως - για την ώρα, χρησιμοποιείται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο των ασθενών από τον COVID-19.

Ο Ραούλ μάλιστα υποστήριξε ότι προβαίνοντας με την ομάδα του σε ειδική πειραματική έρευνα σε δείγμα μόλις 24 ατόμων στα οποία χορήγησαν Plaquenil (υδροξυχλωροκίνη) στο ερευνητικό του κέντρο στη Μασσαλία είχε αποτέλεσμα που άγγιξε στο 75%. Οι ανθελονοσιακές ιδιότητες της χλωροκίνης, η οποία χορηγείται για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ελονοσίας, αλλά και αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, φαίνεται να έχουν επίδραση και στους ασθενείς με COVID-19, εξ ου και χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές στην Κίνα.

F2--copy
Πρωτοσέλιδο παντού, αφού τα πλήθη κάνουν ουρές έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Ινστιτούτο της Μασσαλίας (IHU) για να γίνουν μέρος των πειραμάτων του, ενώ, όπως έγραψε η «Le Monde», «μοιάζουν με τους πιστούς που περιμένουν να δεχτούν το άγγιγμα ενός πρωτότυπου Μεσσία»


Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατήστε ΕΔΩ...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: