8.4.20

«Τσίρκο» και… «γαλλικά»...


Παρότι μέσω τηλεδιάσκεψης το χθεσινό Eurogroup μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με τους υπουργούς Οικονομικών να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες και το τελικό αποτέλεσμα να είναι το αναμενόμενο για όσους γνώριζαν τι διεμήφθη κατά τη διάρκεια των 16 ωρών που διήρκεσε η συνεδρίαση. Ο...
Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε μέσω twitter ότι το Eurogroup διακόπτεται για αύριο, αφού οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε για τα 500 δισ. ευρώ από τον ESM, ούτε για τα 300 δισ. επιπλέον που θα δοθούν, ούτε φυσικά για τα ευρωομόλογα. 

Στο επίκεντρο της έντασης που επικράτησε βρέθηκαν η Ιταλία και η Ολλανδία που διασταύρωσαν τα ξίφη τους σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού. 


«Οι Ιταλοί θέλουν μία αναφορά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους ως ενός πιθανού μέσου για την ανάκαμψη, το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί περισσότερο στο μέλλον. Οι Ολλανδοί λένε “όχι”», δήλωσε μια διπλωματική πηγή.

Αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε σήμερα το πρωί, περίπου στις 07:00 (ώρα Ελλάδας), ότι η Χάγη ήταν η μόνη που αρνούνταν να υιοθετήσει ένα κείμενο συμφωνίας των υπουργών για την έγκριση του νέου πακέτου οικονομικών μέτρων από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, ύψους μισού τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ένταση και η κούραση - πολλοί υπουργοί Οικονομικών δεν άντεξαν και αποκοιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεσυνεδρίασης - που ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λε Μερ, φέρεται να έβαλε τις φωνές σε συμμετέχοντα, λέγοντας του: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα».

Παράλληλα η έκδοση κοινού χρέους αποτελεί το επίκεντρο της μάχης μεταξύ των χωρών του Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν οικονομικά προβλήματα και του δημοσιονομικά φειδωλού Βορρά, με αιχμή τη Γερμανία και την Ολλανδία.


Για τη στήριξη των οικονομιών, που σηκώνουν το βάρος από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, η ΕΕ έχει ήδη αναστείλει τους περιορισμούς για την κρατική βοήθεια και επέτρεψε στα κράτη - μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και το δημόσιο χρέος τους. Ωστόσο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία λένε ότι αυτό δεν αρκεί και έχουν προβάλει τη συζήτηση για μεγαλύτερη στήριξη ως μία υπαρξιακή δοκιμασία αλληλεγγύης που μπορεί να διασπάσει την ΕΕ.

Η Ολλανδία χθες ήταν προεξάρχουσα στο ζήτημα των «κορονο-ομολόγων», όπως έχουν επικρατήσει να λέγονται, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας μακροπρόθεσμα από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί η κρίση του νέου κορονοϊού.

«Η Ολλανδία ήταν και παραμένει αντίθετη στην ιδέα των ευρωομολόγων, πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ΕΕ», δήλωσε μέσω twitter ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα. 

Ο Ολλανδός υπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση της Χάγης σε ό,τι αφορά τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Ο ESM είναι ένας πιστωτής ύστατης προσφυγής όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Κατά την άποψή μας, η χρήση αυτού του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη μορφή προϋποθέσεων», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: