30.5.20

Νεκρός 19χρονος στο Ντιτρόιτ...


...από πυρά σε διαμαρτυρία για το φόνο του Φλόιντ.
BINTEO και ΦΩΤΟ...
Νεκρός έπεσε σήμερα ένας 19χρονος στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, όταν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας οδηγός πυροβόλησε πολλές φορές αδιακρίτως κατά του πλήθους σε διαμαρτυρία για το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Η...
τοπική αστυνομία δεν επιβεβαίωσε προς το παρόν ότι το θύμα συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, αλλά ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν κατά τη διάρκειά τους. Τα ξημερώματα της Τετάρτης προς Πέμπτη ακόμα έναν άνδρας βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό.



Σήμερα επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το Λευκό Οίκο, όπου διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Η επίσημη κατοικία του Αμερικανού προέδρου έκλεισε προσωρινά νωρίτερα,, αφού έφτασαν διαδηλωτές και σήκωσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», απαιτώντας «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ».


Εκτός από την Ουάσινγκτον κινητοποιήσεις έγιναν από χθες του βράδυ σε τουλάχιστον 20 πόλεις των ΗΠΑ. Στην Ατλάντα διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στην είσοδο των γραφείων του CNN και έκαψαν ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας με τον κυβερνήτη της πολιτείας της Τζόρτζια, Μπράιαν Κέμπ, να κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να καλεί την Εθνική Φρουρά.



Και στο Μπρούκλιν, διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν, ενώ ένας γερουσιαστής και μέλος του κοινοβουλίου ψεκάστηκε με σπρέι πιπεριού. Στο Λούισβιλ του Κεντάκι, ομάδα ατόμων έβαλε φωτιά στην Αίθουσα της Δικαιοσύνης και στην Καλιφόρνια πολίτες έκλεισαν τέσσερις αυτοκινητόδρομους.

Παράλληλα, οι κάτοικοι της Μινεάπολη αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και βγήκαν και σήμερα στους δρόμους. Η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά επικίνδυνη» υποστήριξε ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση πολιτών στην ιστορία της πολιτείας.

«Αδύναμος» και «ακροαριστερός» για τον Τραμπ ο δήμαρχος της Μινεάπολις
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μινεάπολη, που εμφανίστηκε πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα οργισμένος μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, υποσχέθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Η υπόθεση έχει στρέψει την παγκόσμια προσοχή στον 38χρονο Τζέικομπ Φρέι, δικηγόρο και πρώην αθλητή. «Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα πρέπει να είναι θανατική καταδίκη» είχε πει σε συνέντευξη Τύπου, όταν ζήτησε την σύλληψη του αστυνομικού.



Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, με τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού πάνω από την πόλη, η αξιοπιστία του Φρέι «είναι λογικό να βρίσκεται σε χαμηλό ποσοστό μεταξύ των κοινοτήτων των Αφροαμερικανών», σχολίασε η εφημερίδα Star-Tribune.

Χθες ο Φρέι έγινε στόχος του Τραμπ, ο οποίος τον αποκάλεσε «αδύναμο» επειδή δεν μπόρεσε να σταματήσει τις ταραχές, στη διάρκεια των οποίων λεηλατήθηκαν καταστήματα και πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τίποτα για τη δύναμη της Μινεάπολις”»απάντησε χθες ο Φρέι. «Είμαστε πανίσχυροι». Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιτεθεί και στο παρελθόν εναντίον του δημάρχου χαρακτηρίζοντάς τον «ακροαριστερό» Δημοκρατικό στο Twitter τον Οκτώβριο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: