7.5.20

Διαπόμπευση τεσσάρων αθλητικών συντακτών...


...με αφίσες στον Πειραιά!...
Και ξαφνικά το κέντρο του Πειραιά γέμισε χθες (6/5) με αφίσες οι οποίες στοχοποιούν και διαπομπεύουν τέσσερις αθλητικούς συντάκτες (Β. Βέργης, Α. Ασβεστάς, Κ. Θωμαϊδης, Β. Παπαθεοδώρου) και τον δικηγόρο Τάκη Μπαλτάκο.

Τα... τελευταία χρόνια οι επιθέσεις που δέχονται οι αθλητικοί συντάκτες, με κάθε τρόπο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. «Ανακοινώσεις» συνδέσμων οπαδών με απειλές, εξυβρίσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενέδρες χειροδικίες, μπλόκα και σοβαρούς τραυματισμούς. Πλέον η «γκάμα» μεγάλωσε αφού χθες η στοχοποίηση πέρασε σε άλλο επίπεδο με τις τοιχοκολλημένες αφίσες σε όλο τον Πειραιά, που φέρουν τις φωτογραφίες των τεσσάρων συναδέλφων κι του δικηγόρου και αναγράφουν «Συκοφάντες, ξεφτίλες του δεκάευρου, απατεώνες».

Παραδόξως η ΕΣΗΕΑ αντέδρασε ακαριαία (τη στιγμή που ακόμα περιμένουμε να παρέμβει και υπέρ των εργαζομένων του Documento που της έχουν καταγγείλει τον αποκλεισμό της εφημερίδας και των δύο ιστοσελίδων της από τις διαφημιστικές καμπάνιες της κυβέρνησης για τα μέτρα κατά της πανδημίας…) και σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει το γεγονός και ξεκαθαρίζει πως «δεν θα δεχθεί τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων». Καλεί δε «τους αρμόδιους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να πάρουν θέση και να σταματήσει αμέσως κάθε απόπειρα στοχοποίησης των δημοσιογράφων». Προσθέτει ότι «οφείλουν όλοι να δεχτούν ότι η διαφορετική άποψη και η κριτική είναι ουσιαστικό συστατικό της Δημοκρατίας και της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Οι ανώνυμες αφίσες δείχνουν εμπάθεια και θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων» και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Για την πρωτοφανή διαπόμπευση των τεσσάρων αθλητικών συντακτών το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει αμέσως τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκη, τον αρμόδιο Αθλητικό Εισαγγελέα, καθώς και την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβώνα τον Ιούνιο του 2018, σύσσωμη η Συνέλευση υιοθέτησε αυστηρή δήλωση που καταδικάζει την αυξανόμενη βία κατά των αθλητικών συντακτών στην Ελλάδα».

ΠΣΑΤ: «Οι δημοσιογράφοι δεν τρομοκρατούνται»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) στην οποία αναφέρει: «Οι αφίσες, δίκην τρομοκρατικής οργάνωσης που τοιχοκολλήθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές και Δήμους του Λεκανοπεδίου, όπου με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς «επικηρύσσονται» συνάδελφοι μας, αποτελούν πράξη πλήρως καταδικαστέα για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Για το αποτρόπαιο της πράξης, ο ΠΣΑΤ, ζητεί την άμεση παρέμβαση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας και καλεί τους εντεταλμένους φορείς της να αναλάβουν δράση για την πλήρη διαλεύκανση και παραδειγματική τιμωρία των ηθικών και φυσικών αυτουργών της.

Ο ΠΣΑΤ, τονίζει προς κάθε κατεύθυνση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πως η ελευθεροτυπία δεν φιμώνεται, η ελεύθερη άποψη και οι αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, δεν διαπραγματεύονται. Πολύ περισσότερο όταν, απέναντι τους, έχουν πράξεις και ενέργειες που στοχεύουν στην τρομοκράτηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Η στήριξη στους συναδέλφους, πέραν της καταδίκης του άθλιου γεγονότος, είναι εκ των ουκ άνευ.

Ο ΠΣΑΤ, καλεί άλλη μια φορά συνολικά τους συναδέλφους, να προασπίσουν με τη σειρά τους τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την δημοσιογραφική μας δεοντολογία, αποκρούοντας έτσι κάθε απόπειρα ο Αθλητισμός να αποτελέσει, πέρα από τα ύψιστα ιδανικά του, πεδίο σύγκρουσης αλλότριων συμφερόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: