29.5.20

Στην αβεβαιότητα αποδίδει ο Χρ. Σταϊκούρας...

...τα «σκαμπανεβάσματα» για την ύφεση...
Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και στις σοβαρές επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τις διαρκείς αλλαγές στις προβλέψεις για το ύψος της ύφεσης που θα προκαλέσει η κρίση εξαιτίας της πανδημίας, επιχείρησε να δώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι...

 «ενώ ακούμε συνεχώς διαφορετικές εκτιμήσεις για την ύφεση από την κυβέρνηση – κάτι που δείχνει ότι πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο- τα μέτρα στήριξης της οικονομίας παραμένουν τα ίδια».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, επικαλούμενος την αλλαγή στις προβλέψεις έχει κάνει και η Κομισιόν, δήλωσε:

«Κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση το Υπουργείο Οικονομικών ότι αναθεωρεί συνεχώς τις προβλέψεις του για την εφετινή ύφεση. Καλά, που ζει; Αγνοεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε, τον Μάρτιο, ύφεση 1%, και σήμερα την εκτιμά 7,5%; Άσχετοι και αυτοί; Αγνοεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούσε, αρχικά, ύφεση 1%, μετά 2-5%, στη συνέχεια 5-12% και σήμερα 8-12%; Άσχετοι και αυτοί;»

«Αγνοεί τις συνεχείς αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας; Άσχετοι και αυτοί; Αλήθεια όμως, αφού εσείς ξέρετε τα πάντα, άσχετα αν επί 5 χρόνια πέφτατε έξω σε όλες τις προβλέψεις σας για την ανάπτυξη, μπορείτε να μας πείτε πόσο εκτιμάτε την εφετινή ύφεση; Γιατί δεν το γράφετε στο πρόγραμμά σας, ούτε το λέτε», πρόσθεσε.

Υποστήριξε δε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε όρθοι ΙΙ» χωρίς το στοιχείο της ύφεσης «είναι στον αέρα, ή αλλιώς έκθεση ιδεών. Και κάτι ακόμη: Γράφετε στο πρόγραμμά σας ότι “σε όλες τις χώρες που πλήττονται, λαμβάνονται μέτρα πρωτοφανούς έκτασης», και ότι «οι άλλες χώρες έχουν μπροστά τους μαραθώνιο, αλλά επειδή άμεσα κινδυνεύουν να πέσουν στο γκρεμό, λαμβάνουν ισχυρό πακέτο μέτρων”. Και αναρωτιέμαι, αν όντως το κάνουν, τότε γιατί αναθεωρείται η εκτίμηση για την ύφεση προς το δυσμενέστερο; Ή τα μέτρα δεν είναι ισχυρά ή η αβεβαιότητα είναι μεγάλη. Και προφανώς η σωστή απάντηση είναι η δεύτερη».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκπροσώπου του, Αλέξη Χαρίτση, τονίζει επανειλημμένα ότι έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή κρίση που θα ξεπεράσει τα ποσοστά ύφεσης και την απώλεια εισοδήματος που ζήσαμε την περίοδο 2010-2014, ενώ κατηγορεί την κυβέρνησης ότι κινείται στη λογική «βλέποντας και κάνοντας» ή του «business as usual».

Και επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης: «Ενώ ακούμε συνεχώς διαφορετικές εκτιμήσεις για την ύφεση από την κυβέρνηση – κάτι που δείχνει ότι πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο- τα μέτρα στήριξης της οικονομίας παραμένουν τα ίδια. Δηλαδή τα μέτρα που είχαν ανακοινώσει όταν εκτιμούσαν την ύφεση σε 2 και 3% παραμένουν τα ίδια με αυτά που υλοποιούνται τώρα, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός φτάνει να εκτιμά την ύφεση στο 10%».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος «που ελπίζουμε να μην αποβεί μοιραίος για την οικονομία»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: