28.5.20

Η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά την Ελλάδα...


 ... και την Κύπρο...
Η τουρκική «σιωπή», μετά την απρόκλητη πρόκληση στον Έβρο, (πρόκληση) που αφορά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας, μας εντυπωσιάζει(!) και μας προβληματίζει.

Μπορεί να οφείλεται στο...
ραμαζάνι και μόνο, αν και άλλοι αναλυτές δείχνουν να πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία είδους μεσολάβηση μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.


Η απουσία δηλώσεων από τους Τούρκους, ειδικά για το θέμα του Έβρου, μπορεί να οφείλεται και σε αυτό που οι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν πραγματικότητα. Μπορεί, επιτέλους, να έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι στον Έβρο δεν έχουν υπόθεση. Όχι ότι έχουν στο Αιγαίο. Είδα μία δήλωση του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα στην εφημερίδα Liberation, που μου προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη. Γράφει ο ανταποκριτής:

«Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα είπε στην Libération ότι βρίσκεται «σε στενή επαφή με τους Έλληνες συναδέλφους αφού μάθαμε για το πρόβλημα. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για συνοριακή διαφωνία. Είναι μάλλον, ένα τεχνικό πρόβλημα απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που μοιράζονται χερσαία σύνορα. Δεν είναι θέμα, και δεν πρέπει να γίνει» (…)
Μήπως είναι εκτός επίσημης «γραμμής» ο εν λόγω πρέσβης; Ή είχε εντολή από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώσει τα παραπάνω;

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία συνοριακή διαφορά. Τότε γιατί όλες αυτές οι προκλήσεις. Τότε γιατί δεν τερματίζουν τις απειλές και να αποδεχθούν όσα επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο; Ή γιατί οι φίλοι τους οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι, που γνωρίζουν την αλήθεια, δεν τους συνετίζουν. Δυστυχώς, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα, που ανταγωνίζονται για την «καρδιά» του Ερντογάν, υποθάλπτουν την τουρκική επιθετικότητα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Μιχάλη Ιγνατίου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: