30.5.20

Τα «παραμύθια» με τους πρίγκιπες...


...του κυρίου Γεραπετρίτη...
Σε μία επιφανειακή και επικοινωνιακή προσέγγιση της πραγματικότητας, θυμίζοντας πολιτικούς δεκάρικους της δεκαετίας του '60, αναλώθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης και επίσης πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας σήμερα (χθες) σε φιλικό του περιβάλλον - στα...
Παραπολιτικά - και αγνοώντας οποιαδήποτε ουσιαστική  προσέγγιση προσπάθησε να παρουσιάσει ένα παρόν και ένα μέλλον που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη λογική.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των απευθείας αναθέσεων μέσω του κυρίου Γεραπετρίτη υπόσχεται «απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα που θα εισέλθουν». Γιατί το νέο τους αφήγημα είναι τα δισεκατομμύρα που θα έρθουν!

Μόνον που τα πόσα θα εισέλθουν είναι άγνωστο, το πώς θα εισέλθουν επίσης. Άγνωστο παραμένει και πόσες τεράστιες τρύπες στον προϋπολογισμό θα κληθούν να καλύψουν που ενδεχομένως το συν και πλην να φέρει ένα μηδέν!

Ο κ. Γεραπετρίτης όμως που οραματίζεται μια «νέα Ελλάδα» εντός του 2021, ενδεχομένως και λόγω συμβολισμού… επιχείρησε να ξελασπώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική της στην κρίση έναντι της χώρα μας με ένα απλό:

«… παρά τις κατά καιρούς απογοητεύσεις, “η ΕΕ ήρθη στο ύψος των περιστάσεων έδειξε μεγάλη αλληλεγγύη και πυγμή”».

Μεταφράζοντάς το ενδεχομένως πρόκειται για ένα νέο καλυμμένο «Βάστα γερά Γερούν» αφού όσο περνάει ο χρόνος, τα ποσά που δίνονται, η σύνθεσή τους και οι διαδικασίες ξεκαθαρίζουν ένα εντελώς θολό τοπίο που δεν μοιάζει με καλοσύνη.

Αντίθετα οι πιθανές απαιτήσεις για λιτότητα αλλά και οι σημερινές κυβερνητικές κινήσεις μεταξύ των οποίων να θεσμοθετήσει τη μείωση των μισθών, καταδεικνύουν που θα πάνε τα πράγματα, τουλάχιστον σε όσους είχαν αμφιβολίες.

Αλλά ο κ. Γεραπετρίτης μας ξεκαθαρίζει που θα πάνε τα χρήματα, όταν, εάν και όσα λάβει η χώρα.

Καταδικάζοντας το τι έγινε στο παρελθόν για ανάλογα κονδύλια το μόνον που επιθυμεί είναι να γίνει συνειρμός πως δεν θα … πεταχτούν!

Αλλά ο κ. Γεραπετρίτης δεν μας λέει που και πως θα πάνε, όταν και εάν έρθουν.

Αν κρίνουμε από την δεκάμηνη κυβερνητική παρουσία, τα έργα και τις ημέρες της, θα πρέπει να αποκλείσουμε παντελώς οποιαδήποτε κατεύθυνσή τους σε μισθούς, συντάξεις ή επιδόματα.

«Η λογική των επιδομάτων που οδηγεί σε έναν τεράστιο ηθικό κίνδυνο, τον οποίο γνωρίσαμε τη δεκαετία του '80, δηλαδή να μάθουμε να ζούμε επιδοματικά, αντί να παράγουμε, δεν πρόκειται να επαναληφθεί», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μόνον που τα επιδόματα όταν δίνονται σωστά ισορροπούν κάπως τις κοινωνικές ανισότητες, τις αδικίες και βοηθούν τις χαμηλές εισοδηματικά τάξεις.

Εξάλλου παντού, ή τουλάχιστον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (και όχι μόνον) δίνονται επιδόματα ώστε να αποτελούν βασικό πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως τα ποσά θα πάνε «σε πληττόμενους κλάδους και την ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, ενώ ένας δεύτερος πυλώνας θα αφορά την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, πρόσθεσε».

Η πρώτη αναφορά είναι μια ανέξοδη προεκλογική υπόσχεση με πολλούς και άγνωστους αποδέκτες, και η δεύτερη (δημόσια υγεία) ένα γενικόλογο «αφέψημο» καθώς αυτό το διάστημα ο αγώνας των γιατρών και του νοσοκομειακού προσωπικού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Εξάλλου ήταν μεγάλη η αγάπη του σημερινού επιτελείου της ΝΔ προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας… που φτάνει μέχρι κατεδάφισης!

Ο κ. Γεραπετρίτης υποσχέθηκε δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας πριν το τέλος του έτους.

Μόνον που ακόμα δεν ξέρουμε καν αν θα υπάρχει δεύτερο κύμα πανδημίας, ούτε που θα βρεθεί η ύφεση.

Αυτό που ξέρουμε είναι πως η ύφεση θα είναι βαθιά, σε όλη την Ευρωζώνη και σε όλο τον πλανήτη. Δεν τα λέμε εμείς, τα λέει η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τόσοι άλλοι! 

Ανέξοδα λόγια που μπορούν κάλιστα να τα πάρουν πίσω λόγω εξελίξεων…

Μέσα στις αερολογίες του κ. Γεραπετρίτη υπήρχε και η αναφορά για ένα «πολύ συγκροτημένο σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για τις νέες αγορές, τις νέες δεξιότητες και κυρίως για την αλλαγή του κράτους»

Το μόνο που ξέχασε ο κ. Γεραπετρίτης στο παραμύθι του είναι να μας πει πως οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι…

Εξάλλου και στα παραμύθια οι πρίγκιπες περνάνε καλά και εμείς καλύτερα...

 documentonews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: