14.5.20

Ποιες χώρες της Ε.Ε. ανοίγουν για τουρισμό...


Τα κράτη που έχουν λάβει αποφάσεις για άνοιγμα συνόρων και επανεκκίνηση του κρίσιμου τουριστικού τομέα. Κομβική ημερομηνία η 15η Ιουνίου.
Παρά τις...
παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε κράτος-μέλος προσεγγίζει την άρση των περιοριστικών μέτρων και τους ελέγχους στα σύνορα με διαφορετικό τρόπο και αυτό έχει ξεχωριστές συνέπειες στον τομέα του τουρισμού.

Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει να σηκώνουν την καραντίνα, πολλές ελπίζουν να μαζέψουν τις απώλειες από την πανδημία με το να ανοίξουν τα σύνορά τους για τις γειτονικές χώρες και όχι μόνο.

Ο χάρτης του καλοκαιρινού τουρισμού

Η Deutsche Welle συγκέντρωσε τις αποφάσεις που έχουν λάβει μέχρι στιγμής τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Γερμανία: Ο υπουργός Εσωτερικών είπε την Τετάρτη ότι από το Σάββατο θα αρχίσουν να ανοίγουν κάποια συνοριακά περάσματα με τις γειτονικές Γαλλία, Αυστρία και Ελβετία, ενώ θα ισχύσουν αυστηροί κανόνες. Η 15η Ιουνίου παραμένει η ημερομηνία κλειδί για πλήρη χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα. Η Γερμανία έχει ακόμη σε ισχύ επίσημη ταξιδιωτική οδηγία για χώρες εκτός Ε.Ε. μέχρι τα τέλη Ιουνίου και η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί περαιτέρω για το ζήτημα των μεγάλων διεθνών ταξιδιών.

Αυστρία: Η Βιέννη επίσης θέτει την 15η Ιουνίου ως την επίσημη ημερομηνία ανοίγματος των συνόρων για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., όμως ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη άνοιξαν δύο συνοριακά περάσματα με την Ουγγαρία . Επίσης θα ανοίξουν από αύριο ορισμένες συνδέσεις με τη Γερμανία. Ο τουρισμός στις Άλπεις βασίζεται πολύ σε Γερμανούς τουρίστες. Άλλωστε το πρώτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού στη Γερμανία ήρθε από ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Αυστρία. Αντίστοιχες συμφωνίες αναμένει να έχει η Βιέννη και με την Ελβετία.

Γαλλία: Η χώρα έχει συμφωνήσει με τη Βρετανία για να είναι ελεύθερη η διέλευση μεταξύ των δύο κρατών χωρίς την υποχρεωτική 14ωρη καραντίνα, ένα μέτρο που κρίνεται κομβικής οικονομικής σημασίας. Παράλληλα, οι αφίξεις τη Γαλλία από τη ζώνη Σένγκεν θα είναι εκτός καραντίνας. Η χώρα θα κρατήσει τα σύνορά της κλειστά έως τις 15 Ιουνίου εκτός από εκείνους που θα πρέπει να βρεθούν εκτός Γαλλίας συχνά λόγω εργασιακών υποχρεώσεων.

Ιταλία: Τεχνικά η Ιταλία δεν ανακοίνωσε ποτέ ότι κλείνει τα σύνορά της, όμως τα ακραία μέτρα που ελήφθησαν σε αεροδρόμια και συνοριακά περάσματα έκοψαν εντελώς τα διεθνή ταξίδια. Ο τουρισμός είναι μεγάλο μέρος της ιταλικής οικονομίας και υπό κανονικές συνθήκες είναι η Πέμπτη χώρα στον κόσμο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και ισοδυναμεί με το 10% του ΑΕΠ και 5% του συνόλου του τομέα της εργασίας.

Ισπανία: Η χώρα που επίσης βασίζεται πολύ στον τουρισμό έχει ανοίξει εκ νέου τα σύνορα επιβάλλοντας μία 14μερη αυτοαπομόνωση για όποιον φτάνει στη χώρα. Ο νέος κανόνας θα τεθεί σε εφαρμογή την Παρασκευή και θα διαρκέσει όσο κρατά η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία λήγει στις 24 του μήνα, αλλά μάλλον θα παραταθεί.

Πορτογαλία: Οι παραλίες και τα ξενοδοχεία της χώρας θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τουρίστες από τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ανησυχία για πως θα ελεγχθεί ότι οι νέες αφίξεις έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό, μέτρο το οποίο θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αλλά και το πώς θα ελεγχθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση στις παραλίες. Μια συνολική ακύρωση της τουριστικής σεζόν στη χώρα θα μπορούσε να φέρει μείωση του ΑΕΠ στην Πορτογαλία έως και 6%.

Νορβηγία: Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. είναι, όμως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κινείται σε συντονισμό με την Ένωση σε ορισμένους τομείς αντιμετώπισης της πανδημίας. Από την Τετάρτη, ταξιδιώτες από την Ε.Ε. και την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν θα επιτρέπεται να μπουν στη χώρα. Οι αποφάσεις του Όσλο δεν σχετίζονται τόσο με τον τουρισμό όσο με τις μετακινήσεις εποχιακών εργαζομένων στη χώρα.

Πολωνία: Η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι οι αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 12 Ιουνίου. Όμως διπλωμάτες, ξένοι με πολωνική υπηκοότητα και επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα μέσω συγκεκριμένων συνοριακών περασμάτων. Όπως έκαναν πολλά κράτη-μέλη, η Πολωνία δεν έχει ανακοινώσει κατευθύνσεις για το πότε θα ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια από χώρες εκτός Ε.Ε..

Κροατία: Ο υπουργός Υγείας της χώρας Γκάρι Καπέλι είπε σε συνέντευξή του ότι τουρίστες από τη γειτονική Σλοβενία θα μπορούν τις επόμενες ημέρες να περάσουν τα σύνορα. Γερμανοί τουρίστες, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της χώρας, θα μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα από τις 15 Ιουνίου.

Ελλάδα: Η χώρα παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα σε σχέση με τους γείτονές της με την κυβέρνηση, όμως να μην ανοίγει, ακόμη τα σύνορα εντελώς. Η Αθήνα ετοιμάζεται να ανοίξει έξι συνοριακά περάσματα στα βόρεια σύνορά της τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταρτίσει πλάνο για διμερείς συμφωνίες με κράτη-μέλη, που θα περιλαμβάνουν υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: