13.5.20

Ναυάγησαν στο «Βig Brother»...


O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας συνελήφθη ψευδόμενος, το ίδιο ισχύει και για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, και η υπόθεση «Big Brother» στα σχολεία αφήνει συνολικά και βαριά εκτεθειμένη την κυβέρνηση.

Η...
επίμαχη τροπολογία, που πέρασε σχεδόν εν κρυπτώ το υπουργείο Παιδείας, για την τηλε-εκπαίδευση μέσω βιντεοσκόπησης των μαθημάτων είναι από χθες το απόγευμα μετέωρη καθώς αποκαλύφθηκε πως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει δώσει έγγραφη έγκριση για την εφαρμογή της, όπως ψευδώς υποστήριζαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και η υπουργός Παιδείας.


Μόλις χθες το πρωί ο Στέλιος Πέτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωνε επί λέξει πως «έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαδικασία η οποία έχει προκριθεί… υπήρξε Διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και έχει γίνει και γραπτώς».


Το απόγευμα ωστόσο, και μετά από τηλεδιάσκεψη με την Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεν ότι η εξ αποστάσεως ταυτόχρονη εκπαίδευση είναι νόμιμη, αλλά ότι δεν ισχύει το ίδιο και για την καταγραφή σε βίντεο και αποθήκευση των μαθημάτων. Ταυτόχρονα, δε, και επί της ουσίας, η Αρχή βάζει στον πάγο την εφαρμογή της τροπολογίας  καθώς προκειμένου να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την έναρξη της απ΄ευθείας τηλε-εκπαίδευσης θέτει ως προϋπόθεση την «διενέργεια εκτίμησης αντικτύπου» η οποία θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

Το βράδυ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, και με ένα θολό non paper, η υπουργός Παιδείας έκανε όπισθεν σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της τροπολογίας που έχει βρει απέναντί της σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, η Νίκη Κεραμέως ωστόσο είναι πολλαπλά εκτεθειμένη καθώς, επί ημέρες, υποστήριζε και εκείνη πως είχε έρθει σε γραπτή διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η εν λόγω γραπτή διαβούλευση όμως, την κατάθεση της οποίας στην Βουλή είχε ζητήσει από την Δευτέρα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, δεν παρουσιάστηκε ποτέ για τον απλό λόγο ότι … δεν υπήρξε.

Στο δια ταύτα, η υπουργός Παιδείας επιχειρεί πλέον να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και με το βραδυνό non paper προχωρά σε στροφή 180 μοιρών, υποστηρίζοντας τώρα πως η τροπολογία δεν προβλέπει βιντεοσκόπηση των μαθημάτων παρά μόνον «ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές». Και προσθέτει πως «απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος».



Ακόμη κι έτσι, όπως επεσήμαναν χθες το βράδυ μέλη της ΔΟΕ και της ΟΜΛΕ, παραμένει άγνωστο πώς μπορεί να υπάρξει «ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας» είτε από tablets, είτε από κινητά τηλέφωνα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος βιντεοσκόπησης ή και ανάρτησής της στο διαδίκτυο. Είναι προφανές πως, ακόμη κι εάν η καταγραφή και αποθήκευση της εικόνας δεν γίνει στο σχολείο, μπορεί ανά πάσα στιγμή και πολύ εύκολα να γίνει από έναν μαθητή ή έναν γονέα που βρίσκεται στο σπίτι του και παρακολουθεί, σε απ’ ευθείας μετάδοση, το μάθημα.

 Η μόνη απάντηση που δίνει επί του παρόντος η Νίκη Κεραμέως μέσω του ίδιου non paper είναι πως «με την υπουργική απόφαση θα οριστούν, μεταξύ άλλων, οι λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης, καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων, λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων πρωτίστως μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τυχόν άλλων ενδιαφερομένων».

Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: