29.5.20

Ρεπόρτερ με t-shirt της ΒΙΟ.ΜΕ. στην εξέγερση στη Μινεάπολη...


Εκπληξη από τους Unicorn Riot που καλύπτουν ζωντανά τα γεγονότα στην αμερικάνικη πόλη.

Ενας από τους ρεπόρτερ λοιπόν, παρουσίαζε το ρεπορτάζ του φορώντας μπλουζάκι του συνεταιρισμού της ΒΙΟ.ΜΕ. «Είναι...
πάντως συγκινητικό να βλέπεις τον ρεπόρτερ του Unicorn Riot να μεταδίδει την εξέγερση για τον φόνο του George Floyd στις ΗΠΑ, φορώντας την μπλούζα της ΒΙΟ.ΜΕ» έγραψε στο Twitter ο πάντοτε παρατηρητικός Δρομογράφος.

Το Unicorn Riot παρουσιάζεται ως «Your source for commercial-free, viewer supported, independent media & live video streams». Ενώ το «εργοστάσιο χωρίς αφεντικά» όπως λένε το συνεταιριστικό εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. αποτελεί «πηγή αξιοπρέπειας, ισότιμων εργασιακών σχέσεων και αμοιβών».

Αντιγράφουμε από την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Από κοινού εργασία: το παράδειγμα της ανακτημένη ΒΙΟ.ΜΕ.

Τι θα σκεφτόσασταν αν κάποιος σας έλεγε πως στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχει ένα εργοστάσιο που το διευθύνουν οι εργαζόμενοι του, δίχως αφεντικά και ιεραρχίες; Πιθανόν ότι είναι αστείο. Ίσως πως ξεκίνησε ως ιδέα αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ή ακόμη πως αν κάτι τέτοιο όντως υπάρχει, θα είναι προσωρινό δίχως προοπτική επιβίωσης μέχρι να έρθει ένα νέο αφεντικό που θα ανοίξει το εργοστάσιο ξανά «κανονικά». Ευτυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Η έλλειψη παρόμοιων αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων σε μια χώρα με βαριά παράδοση στα ιεραρχικά μοντέλα διοίκησης, ο σημαίνων ρόλος της ΒΙΟΜΕ στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες των «από τα κάτω», καθώς και η μετατροπή ενός χώρου κατακερματισμένης εργασίας σε μια δεξαμενή «από κοινού» παραγωγής και διαχείρισης πόρων αποτελούν τρεις από τους κύριους λόγους που αξίζει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με τη μελέτη του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ.

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: