15.6.20

Δένδιας: Ο Ερντογάν ξέρει πως θα αντιδράσουμε...


Η Τουρκία «απειλεί και εκβιάζει ώστε να αποσπάσει παραχωρήσεις και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», επισημαίνει ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα όντως γνωρίζει τα...
όριά της», απαντά ο κ. Δένδιας στον Ταγίπ Ερντογάν και χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας «ιδιαίτερα έμπειρη πολιτική προσωπικότητα» που «γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων της».

Στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει αναφαίρετο το δικαίωμα της αυτοάμυνας και προειδοποιεί την Τουρκία να μην επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Θα ήμασταν αφελείς και επικίνδυνοι για τη χώρα αν στηριζόμασταν σε πλάτες τρίτων για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας», υπογραμμίζει και σημειώνει ότι η Ελλάδα «ήταν και παραμένει έτοιμη».

«Πραγματικά πιστεύω ότι η Τουρκία κατανοεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της μια στρατιωτική κλιμάκωση με τη χώρα μας», είναι το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών στην Αγκυρα. Λίγες ημέρες μετά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «η συμφωνία μεγαλώνει την Ελλάδα».

«Τίποτε δεν χάθηκε, το μεγάλο ζήτημα είναι η επήρεια των νησιών του Ιονίου στο σύνολό της», αναφέρει ο υπουργός των Εξωτερικών και απαντά ότι η κριτική περί μειωμένης επήρειας των νησιών «αφορά ποσοστό εκατέρωθεν ανταλλαγής της τάξης του 0,0019% επί του συνόλου της έκτασης της θαλάσσιας ζώνης που οριοθετείται».

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν η Ελλάδα έχασε την ιστορική ευκαιρία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη για ποσοστό 3,7% επί της συνολικής έκτασης. «Η ευθυνοφοβία και η τακτική να μην υπογράφουμε τίποτα για να μην κατηγορηθούμε για τίποτα δεν είναι καλός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική», επισημαίνει.

Ο υπουργός των Εξωτερικών εξηγεί γιατί η διαπραγμάτευση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο «δεν είναι εύκολη», προαναγγέλλει ότι η Αθήνα θα θέσει στις Βρυξέλλες το ζήτημα της ενίσχυσης του Καΐρου για το Μεταναστευτικό και διαβεβαιώνει ότι στόχος των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο είναι μια συμφωνία «στο πρότυπο αυτής που συνομολογήσαμε με την Ιταλία».

Ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει επίσης ποια είναι η μόνη περίπτωση για να βρεθούμε με την Τουρκία στη Χάγη, αναλύει τα ελληνικά επιχειρήματα για το Καστελόριζο σημειώνοντας ότι το νησί «έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ασχέτως του μεγέθους του» και απαριθμεί ποια είναι τα θέματα που θα μπορούσε να εγείρει και η Ελλάδα σε μια πιθανή διαπραγμάτευση με τη «δύστροπη» Τουρκία, όπως η κατοχή από τη γειτονική χώρα -πέραν συγκεκριμένων εξαιρέσεων- «μόνο των νησιών που βρίσκονται έως τα 3 ναυτικά μίλια από τις ακτές της».

- Πόσο δύσκολη ήταν η επίτευξη της συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και γιατί τη χαρακτηρίσατε ιστορική;

Είναι φανερό, από το γεγονός ότι χρειάστηκαν 43 χρόνια για να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ότι υπήρχαν δυσκολίες. Πολλές ελληνικές κυβερνήσεις το επιχείρησαν, επιτεύχθηκε τελικά η συμφωνία επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπήρχε μια διαφορά στη νομική προσέγγιση η οποία απέτρεψε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης όλα αυτά τα χρόνια, αλλά θεωρώ ότι τελικά υπογράφηκε μια υποδειγματική συμφωνία, η οποία κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα. Πρόκειται για μια συμφωνία που, όπως μου αρέσει να επισημαίνω, μεγαλώνει την Ελλάδα.

- Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις της συμφωνίας; Η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων;

Αυτή ήταν διαχρονικά και παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, της κυβέρνησής της και του ελληνικού λαού. Το πότε θα το κάνουμε θα κριθεί από τις γενικότερες παραμέτρους της άσκησης της πολιτικής μας. Ωστόσο, δυνάμει, το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε.

- Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Η στρατηγική διπλωματία πρέπει να είναι εθνική υπόθεση;

H εξωτερική πολιτική στο σύνολό της οφείλει να είναι εθνική υπόθεση. Βεβαίως, οι διαφορετικές 
εκτιμήσεις για τη στρατηγική είναι θεμιτές, ενώ ακόμα και η κριτική μπορεί να λειτουργήσει σε θετική κατεύθυνση όταν διατυπώνεται τεκμηριωμένα και με καλή πρόθεση.

Σε ό,τι με αφορά, φρόντιζα -κι αυτό θα εξακολουθήσω να πράττω- να ενημερώνω με συνέπεια την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το τι διακυβεύεται κάθε φορά σε ένα μεγάλο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής.

Χαίρομαι συνεπώς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, αν και λίγες εβδομάδες νωρίτερα ορισμένα από αυτά υπέκυψαν στον πειρασμό να υιοθετήσουν αβασάνιστα fake news για τον Εβρο.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη Ν. Δένδια στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: