9.6.20

Αγριεύει το σκηνικό για Χατζηδάκη στην Κρήτη...


Διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, την ώρα που ομάδες πολιτών πραγματοποιούν συνεχείς διαμαρτυρίες εναντίον του πρόσφατου «αντι-περιβαλλοντικού» νόμου που φέρει την υπογραφή του.

Πρώτος σταθμός του...
υπουργού θα είναι η Ιεράπετρα και η νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) και θα ανακοινωθεί η επικαιροποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης για τα μέτρα προστασίας του σπάνιου οικοσυστήματος, τα οποία πρόκειται να καθοριστούν και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση τις αμέσως επόμενες μέρες. Την Τετάρτη ο υπουργός θα παραστεί στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Οι υπογραφές αφορούν τη λεγόμενη «μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - ηπειρωτικής Ελλάδας (από το Μαλεβίζι στην Αττική) που θα κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του εταιρεία “Αριάδνη Interconnection”».

Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα τριών ετών και προβλέπει την πόντιση και τη σύνδεση διπλού υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου για τη μεταφορά ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με κόστος πάνω από ένα δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόβλεψη ήταν το καλώδιο να κατασκευαστεί από τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν άδειες παραγωγής ρεύματος στην Κρήτη. Ωστόσο, τελικά κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο, χωρίς όμως να ανακληθούν και οι άδειες που δόθηκαν έως σήμερα.


Διαδηλώσεις

Στην Κρήτη, πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουν κορυφωθεί οι αντιδράσεις για τον αντι-περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε στις 5 Μαΐου. Τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά διοργανώνονται συλλαλητήρια, ποδηλατοδρομίες, ακτιβιστικές δράσεις κ.ά.

Το πρωί του Σαββάτου περίπου 100 ακτιβιστές εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και έστειλαν από εκεί ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο για τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη ως προς το περιβάλλον, την προστασία των οικοτόπων, των αρχαιολογικών χώρων κτλ.

Μία μέρα νωρίτερα ακτιβιστές πραγματοποίησαν εικαστικό δρώμενο στο κτίριο της περιφέρειας Κρήτης, μετατρέποντάς το σε «Γραφείο Διεκπεραίωσης Αντιπεριβαλλοντικών Έργων και Καταστροφής Φυσικού Πλούτου», καταγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο τις συνεχείς εγκρίσεις σε επιβαρυντικά για το περιβάλλον έργα που παρέχει το Περιφερειακό Συμβούλιο (αιολικά, εξορύξεις πετρελαίου, γκολφ, καζίνο, τεράστιο αεροδρόμιο, λατομεία κ.ά.). Την ίδια στιγμή οι ακτιβιστές ζητούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα εναντίον του νόμου Χατζηδάκη, αίτημα που μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει καν προς συζήτηση.

Διαδηλωτές όμως πιθανώς να συναντήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και στην Ιεράπετρα, όπου το τελευταίο διάστημα κορυφώνονται οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αρχαιολογικό χώρο (στην Επισκοπή), ενώ καταγγέλλεται και η ευνοϊκή στάση που κρατά η πολιτεία (υπουργείο Πολιτισμού, ΚΑΣ κτλ) απέναντι στις παρανομίες που ήδη έχουν διαπιστωθεί στην πορεία υλοποίησης του έργου...

Χατζηδάκης: Η επίσκεψή μου στην Κρήτη έχει «πράσινο» χρώμα

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο υπουργός ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Κρήτη έχει πράσινο χρώμα και πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη Χρυσή επιδιώκουν να βάλουν μία τάξη και να προστατεύσουν το νησί από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες.

Σχετικά με την υπογραφή των συμβάσεων, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Η υπογραφή των συμβάσεων για την υποθαλάσσια ζεύξη Αττικής - Κρήτης και την ηλεκτρική διασύνδεση είναι αποφάσεις που θα έχουν σίγουρα θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί. Ειδικά, μιλώντας γι' αυτό, πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα, υπάρχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακή διάσταση διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττική - Κρήτη τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί. Η Κρήτη περνάει σε μία καινούργια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης».


Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Κρήτη, τόνισε ότι η Ελλάδα προχωράει προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας και γι' αυτόν τον λόγο το πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης προχωρά με μεγάλες ταχύτητες.

«Η εναλλακτική είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, το άλλο που θα μπορούσε να βρεθεί είναι να ξαναγυρίσουμε στα κεριά. Νομίζω ότι δεν το θέλει κανείς. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα στηριχθούμε, μόνο που αυτό θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Δηλαδή, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο που δεν εγκρίθηκε από εμάς, είχε εγκριθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχύει, και είναι νόμος του κράτους. Το σχέδιο αυτό, βεβαίως, αναθεωρείται και είναι πάλι υπό αναθεώρηση. Εν τω μεταξύ εφαρμόζεται και σίγουρα αυτό το οποίο γίνεται στην Κρήτη είναι προς θετική κατεύθυνση, καθώς, σύμφωνα με μετρήσεις της Περιφέρειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο με το κλείσιμο των τριών εργοστασίων της ΔΕΗ σε Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι περιορίζεται κατά 50% και πλέον», διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Επισήμανε, δε, ότι την ώρα που γίνονται αυτά τα βήματα μπροστά, ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει τις όποιες αντιδράσεις, με δεδομένο ότι γενικά η πολιτική της κυβέρνησης είναι συντονισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική και πάντως προς την κατεύθυνση μίας φιλικής προς το περιβάλλον και πράσινης ενέργειας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάργηση των αυτόνομων αρχών που διαχειρίζονται τις περιοχές Natura, εξήγησε ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν είναι μόνο θετικές διότι μέχρι τώρα υπήρχε μία τύποις προστασία αυτών των περιοχών.

«Για όλες αυτές τις περιοχές που καλύπτουν πάνω από το 30% της χώρας υπήρχαν μόνο 8 εκατομμύρια ετησίως. Τώρα θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός και ουσιαστική προστασία αλλά και χρηματοδότηση. Άλλωστε, η επίσκεψή μου στο Γαϊδουρονήσι, σήμερα, το μαρτυρά αυτό. Υπήρχε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2012 και μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από το 2015. Παρά ταύτα τίποτα δεν είχε γίνει. Με την καινούργια κυβέρνηση και τον νέο νόμο θα γίνει, και θα γίνει διότι για το περιβάλλον μιλάμε με έργα και όχι με συνθήματα, όπως μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλάνε άλλοι. Εμείς στο Γαϊδουρονήσι θα βάλουμε μια τάξη, εννοούμε να προστατεύσουμε τη φύση και εννοούμε να τελειώσει το απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η πολιτική μας για όλη την Ελλάδα. Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική για το περιβαλλον», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε και την τουρκική στάση σε ό,τι αφορά τις έρευνες στα νότια της Κρήτης, τονίζοντας ότι όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά για το Αιγαίο είναι αστειότητες. «Αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα, προφανώς, θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της. Αυτά δεν είναι θεωρίες, η κυβέρνηση αυτή το έχει δείξει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον δύο φορές. Τον περασμένο Δεκέμβρη, με την υπογραφή του αγωγού East Med, ο Ερντογάν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου να υπογράψουν αυτήν τη συμφωνία, όμως στις 2 Ιανουαρίου η συμφωνία αυτή υπεγράφη και ήμουν ένας από εκείνους τους τρεις υπογράφοντες υπουργούς. Ίδια δείγματα γραφής αποφασιστικότητας έχουμε δείξει και στην περίπτωση του Έβρου με την καθοδηγούμενη -στην ουσία- από την Τουρκία εισβολή μεταναστών. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα απάντησαν με αποφασιστικό τρόπο και νομίζω κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: