1.6.20

Διάγνωση του κορονοϊού με την... όσφρηση...

Από καιρό ήταν γνωστό ότι οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σκύλοι είναι σε θέση «να μυρίσουν» με αρκετή επιτυχία τον καρκίνο, την ελονοσία, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες των ανθρώπων. Πρόσφατη έρευνα στη...

 Φινλανδία έδειξε ότι τα σκυλιά μπορούν να διακρίνουν μέσω της όσφρησης αν ένας άνθρωπος έχει μόλις μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό και μάλιστα πέντε ημέρες νωρίτερα απ’ ό,τι τα κλασικά ιατρικά τεστ.

Επιστημονικές έρευνες σε κάθε γωνιά του πλανήτη δείχνουν ότι...

 οι λεπτές οσφρητικές ικανότητες των σκύλων θα μπορούσαν πιθανότατα να μας χρησιμεύσουν για την έγκαιρη διάγνωση της νέας ιογενούς νόσου Covid-19 στους ανθρώπους. Από τη Βρετανία μέχρι τις ΗΠΑ και από την Ιαπωνία μέχρι τη Φινλανδία, οι ερευνητές εκπαιδεύουν ήδη διαφορετικές ράτσες σκυλιών για να τους μάθουν να ανιχνεύουν μέσω της όσφρησης την παρουσία ή όχι του κορονοϊού στο ανθρώπινο σώμα.

Οι πιο πρόσφατες και πολλά υποσχόμενες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα ανακοινώθηκαν, πριν από λίγες ήμερες, στη Φινλανδία. Στην Κτηνιατρική Σχολή του Ελσίνκι, η ομάδα της καθηγήτριας Anna Hielm-Björkman πραγματοποιεί κάποιες πολύ πρωτοποριακές έρευνες για να διαπιστώσει αν η όσφρηση των σκύλων μπορεί όντως να χρησιμεύσει για την πιο γρήγορη και φερέγγυα ανίχνευση της νόσου Covid-19 από τα ούρα των ανθρώπων.

Ο στόχος που έθεσαν οι Φινλανδοί ερευνητές ήταν να εκπαιδεύσουν για μερικές εβδομάδες κάποια σκυλιά ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν αν τα διάφορα δείγματα των ούρων που μυρίζουν προέρχονται από ανθρώπους που έχουν μολυνθεί ή όχι από τον κορονοϊό.

Η πρώτη φάση αυτών των ερευνών ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και τα συμπεράσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά: τα εκπαιδευμένα σκυλιά κατάφερναν πράγματι να διακρίνουν τους ασθενείς από την Covid-19 από τους υγιείς. Επιπλέον, μυρίζοντας τα διάφορα δείγματα ούρων, αυτά τα σκυλιά ήταν σε θέση να ανιχνεύουν εγκαίρως τα ελάχιστα σημάδια μόλυνσης από τον κορονοϊό: δείγματα ούρων που έδειχναν να είναι αρνητικά στις αναλύσεις με ιατρικά τεστ, «διαγνώστηκαν» από τα σκυλιά ως θετικά. Υποβάλλοντας εκ νέου αυτά τα άτομα στα κλασικά ιατρικά τεστ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρχική «διάγνωση» των σκύλων ήταν σωστή!

«Ανακαλύψαμε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σκυλιά μπορούσαν να δείχνουν αν ένα άτομο είχε μόλις αρχίσει να μολύνεται από τον κορονοϊό πέντε ημέρες νωρίτερα απ’ ό,τι τα κλασικά τεστ. Ενα πολύ ενθαρρυντικό συμπέρασμα, διότι σημαίνει ότι η ευαισθησία των σκύλων είναι μεγαλύτερη από αυτή των σημερινών τεστ», όπως εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου η Anna Hielm-Björkman.

Ομως, σύμφωνα με τους Φινλανδούς ερευνητές, θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες και δοκιμασίες για να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η πρακτική χρησιμότητα των εκπαιδευμένων σκύλων ως διαγνωστικού μέσου μαζικής εφαρμογής, π.χ. σε αεροδρόμια, ιατρικές κλινικές, γηροκομεία και άλλους δημόσιους χώρους. Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά και έτσι προβλέπουν ότι πολλά κατάλληλα εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση ασθενών και φορέων του κορονοϊού στη Φινλανδία ήδη από το επόμενο φθινόπωρο.

Νέα ερευνητικά προγράμματα
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι σχετικές έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η περιβόητη οσφρητική ικανότητα των σκύλων μπορεί όντως να αναγνωρίζει -εγκαίρως και με ακρίβεια- ορισμένες ανθρώπινες ασθένειες. Για παράδειγμα, κατάλληλα εκπαιδευμένα σκυλιά είναι σε θέση «να μυρίσουν» με αρκετή επιτυχία τον καρκίνο, την ελονοσία, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες στους ανθρώπους.

Εύλογα, λοιπόν, αρκετοί επιστήμονες διερευνούν τις πρακτικές εφαρμογές της ικανότητας των σκύλων να αναγνωρίζουν εγκαίρως την παρουσία της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, τόσο σε ασθενείς όσο και στους ασυμπτωματικούς φορείς. Ετσι, στη Βρετανία χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα με μισό εκατομμύριο ευρώ ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εμπλέκει πολλά ερευνητικά κέντρα, ενώ ανάλογα προγράμματα έρευνας έχουν ήδη δρομολογηθεί σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έρευνες στη Βρετανία, οι οποίες συντονίζονται από το Πανεπιστήμιο Durham και συμμετέχουν πολλά ερευνητικά κέντρα, όπως το Medical Detection Dogs (MDD) και το Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). Η αισιοδοξία των Βρετανών ερευνητών δικαιολογείται από τη διαπιστωμένη διαγνωστική ικανότητα της όσφρησης των σκύλων.

Στόχος του βρετανικού προγράμματος έρευνας είναι η εκπαίδευση των σκύλων για έξι εβδομάδες, ώστε να είναι ικανά να μυρίζουν εγκαίρως την παρουσία του κορονοϊού, προσφέροντας ένα μη επεμβατικό και ευρείας χρήσεως διαγνωστικό τεστ. Αν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών αποδειχτούν επιτυχημένα, τότε τα εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τη διάκριση των φορέων του κορονοϊού SarsCoV-2, όσο και την έγκαιρη πρόληψη της επόμενης επιδημίας Covid-19.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: