30.4.09

Με λευκαντικό «ξεπλένουν» τον Παυλίδη...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Διονύσης Νασόπουλος
Η κυβέρνηση δίνει «γραμμή» στους γαλάζιους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της απαλλαγής του πρώην υπουργού...
Με πόρισμα- «υπερλευκαντικό» ξεπλένει η Ν.Δ. τον κ. Αρ. Παυλίδη και δίνει γραμμή στους γαλάζιους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της απαλλαγής του πρώην υπουργού στην κρίσιμη ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας.
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια, μάλιστα, να αποφύγει τα χειρότερα, το κυβερνητικό επιτελείο ευνοεί και την επιλογή της λευκής ψήφου, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να κατευνάσει την οργή που επικρατεί στους...
κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Την παραπομπή του κ. Παυλίδη πάντως προτείνει σύσσωμη η αντιπολίτευση, κρίνοντας ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ερευνηθούν και σε δικαστικό επίπεδο οι ευθύνες του πρώην υπουργού, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος και με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία περιορίζεται σε αιχμές κατά του κ. Παυλίδη επειδή κράτησε δίπλα του και κάλυψε τον στενό συνεργάτη του κ. Παν. Ζαχαρίου, ανοίγει νέο κύκλο γκρίνιας από τους γαλάζιους βουλευτές που ανέμεναν μια ηχηρή αποδοκιμασία του πρώην υπουργού. Προβεβλημένος βουλευτής που εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο εκτιμούσε χθες ότι το πόρισμα «είναι δύσκολο να πείσει ακόμη και την κομματική μας βάση», αφού παρακάμπτει τόσο τις ψευδείς δηλώσεις του κ. Παυλίδη για το τίμημα αγοράς του διαμερίσματος της κόρης του όσο και τα στοιχεία που προέκυψαν για τις επίμαχες καταθέσεις χρηματικών ποσών σε λογαριασμό του αδελφού του.

Ασφυκτικές πιέσεις
Μέσα σε αυτό το κλίμα, φουντώνουν οι πιέσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ζητούν επιτακτικά την παραίτηση του κ. Παυλίδη ενώ ακόμη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναμένουν «βροχή» από λευκά ψηφοδέλτια στην κάλπη της Βουλής. Είναι αξιοσημείωτο ότι το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέφυγε χθες να επικαλεστεί η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη για να δικαιολογήσει τη δική της ψήφο. Αντιθέτως ανέφερε ότι «είμαι μία από τους 300 της Βουλής και θα ψηφίσω κατά συνείδηση» ενώ δεν απέκλεισε και την κατεύθυνση του λευκής ψήφου που μπορούν να ακολουθήσουν οι βουλευτές, αναφέροντας ότι και αυτή εντάσσεται «στις “κατά συνείδηση” επιλογές...».

Ανεξάρτητα από τη στάση τους στη Βουλή, τα συμπεράσματα στο πόρισμα της Ν.Δ. δεν πείθουν ούτε τους γαλάζιους βουλευτές. Ενδεικτική των επιφυλάξεων που υπάρχουν ήταν η χθεσινή παρέμβαση του πρώην υφυπουργού κ. Αθ. Γιαννόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι θα ψηφίσει, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο. Ο κ. Γιαννόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν το επίμαχο διάστημα μέσω των λογαριασμών της οικογένειας Παυλίδη, τονίζοντας (στον Αθήνα 9,84) ότι «η διακίνηση- μετακίνηση αυτών όλων των μηδενικών δημιουργεί κάποιο πρόβλημα». Για το θέμα αυτό είχε προηγηθεί, μάλιστα, το μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής κ. Μαργ. Τζίμας, ο οποίος έκανε λόγο (στο Μega) για «πάρτι εκατομμυρίων» και «περίεργη κίνηση λογαριασμών».

«Να παραιτηθεί»
Οξύτατος για τη στάση Παυλίδη ήταν και ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ο οποίος κάλεσε τον πρώην υπουργό «να ζητήσει ο ίδιος την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη και να υποβάλει την παραίτησή του». «Τέτοιες ώρες χρειάζεται γενναιότητα και αυτοθυσία» είπε με οργισμένο τόνο (στη ΝΕΤ) ο βουλευτής Λάρισας.

«Θέλω να ελπίζω ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, ο κ. Παυλίδης θα καταλάβει ότι πρέπει να μη βάζει το “εγώ” πάνω από το “εμείς” και να διευκολύνει την παράταξη, την κυβέρνηση και όλους μας» ήταν το μήνυμα του κ. Σ. Κεδίκογλου, ενώ την πόρτα της εξόδου στον πρώην υπουργό έδειξε ουσιαστικά και η κ. βουλευτής και γραμματέας της Προανακριτικής Επιτροπής κ. Βίβιαν Μπούζαλη: «Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος με 35 χρόνια πολιτική εμπειρία και με αρκετές γνώσεις, θα πράξει τα δέοντα...».
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: