31.3.10

Πατρίδα των ναρκωτικών το Αφγανιστάν...


Πρώτο στην παραγωγή οπίου, αλλά και κάνναβης...
Το Αφγανιστάν, η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή οπίου, είναι επίσης και η βασική παραγωγός κάνναβης, αφού ξεπερνά και το Μαρόκο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος (ONUDC).
Περίπου 10.000-24.000 εκτάρια με κάνναβη καλλιεργούνται ετησίως στο Αφγανιστάν, τα διπλάσια στο Μαρόκο. Αλλά η απόδοση στο Αφγανιστάν, η οποία ανέρχεται μεταξύ 1.500 με 3.500 τόνων, είναι πολύ καλύτερη. "Είναι εντυπωσιακή η απόδοση της καλλιέργειας κάνναβης στο ...

Αφγανιστάν (145 κιλά ανά εκτάριο, έναντι 40 κιλών ανά εκτάριο στο Μαρόκο), γεγονός που καθιστά τη χώρα αυτή την πρώτη παραγωγό παγκοσμίως", υπογραμμίζει ο διευθυντής του ONUDC, Αντόνιο Μαρία Κόστα, στην εν λόγω αναφορά.

Καθώς η καλλιέργεια και η συγκομιδή της κάνναβης είναι φθηνότερη από αυτή του οπίου, έχει μεγαλύτερη απόδοση για τους Αφγανούς χωρικούς που κερδίζουν κατά μέσο όρο 3.900 δολάρια ανά εκτάριο κάνναβης, έναντι 3.600 δολαρίων ανά εκτάριο οπίου.

Ωστόσο, η καλλιέργεια του οπίου εξακολουθεί να κυριαρχεί, καθώς η κάνναβη χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και συντηρείται πιο δύσκολα.

Υπολογίζεται ότι η ετήσια απόδοση της παραγωγής χασίς στο Αφγανιστάν αντιστοιχεί στο 10% με 20% της παραγωγής οπίου, η οποία έφτασε τα 438 εκατομμύρια δολάρια το 2009.

Τα σημεία παραγωγής των ναρκωτικών, της κάνναβης και του οπίου, βρίσκονται κυρίως στις ζώνες πολιτικής αστάθειας, στα νότια της χώρας. Ένα μέρος της παραγωγής καταναλώνεται στο εσωτερικό, ενώ η υπόλοιπη παραγωγή προορίζεται για το εξωτερικό.

"Όλα τα ναρκωτικά στο Αφγανιστάν, είτει πρόκειται για όπιο είτε για χασίς, φορολογούνται από εκείνους που ελέγχουν τις αντίστοιχες περιοχές και ως εκ τούτου αποδίδουν ένα επιπλέον εισόδημα στους Ταλιμπάν" σύμφωνα με τον Αντόνιο Μαρία Κόστα.

Το 2009 το Αφγανιστάν παρήγαγε 6.900 τόνους οπίου, δηλαδή περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.



Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι θα προχωρήσει στην καταστροφή των καλλιεργειών κάνναβης σε όλη την επικράτεια και ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εναλλακτικών καλλιεργειών προτρέποντας τους αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια ναρκωτικών.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: