20.11.10

Συμφωνία για τη στρατηγική εξόδου από το Αφγανιστάν...


Στη στρατηγική εξόδου της νατοϊκής δύναμης από το Αφγανιστάν, που έχει ως στόχο τη σταδιακή μεταβίβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις αφγανικές δυνάμεις έως το τέλος του 2014 συμφώνησαν οι 28 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της ... δεύτερης ημέρας της Συνόδου της Συμμαχίας στη Λισαβόνα, τα μέλη της Συμμαχίας είχαν συνομιλίες για το θέμα με τον Αφγανό πρόεδρο και συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση της εφαρμογής αυτού του σχεδίου. Παράλληλα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν προβλέπω μάχιμο ρόλο από τη νατοϊκή δύναμη μετά το 2014, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα επιτρέπει την ανάληψη ενός περισσότερο υποστηρικτικού ρόλου».

«Για να το πούμε απλά, εάν οι Ταλιμπάν ή οποιοσδήποτε περιμένει να μας δει εκτός (του Αφγανιστάν), ας το ξεχάσει. Θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν όσο χρειαστεί για να τελιώσουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε» διευκρίνισε.

Ωστόσο, πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σύνοδο, μετέδωσαν πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη πάρει απόφαση για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014.

Αυτή τη στιγμή, η νατοϊκή δύναμη (Ιsaf) στην ασιατική χώρα αποτελείται από περίπου 130.000 στρατιώτες, κυρίως Αμερικανούς.

Βάσει του σχεδίου, η Isaf θα εξακολουθήσει να έχει κάποιο ρόλο στο Αφγανιστάν από το 2015 και μετά, όμως αυτός θα έχει κυρίως να κάνει με την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.

Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, την Παρασκευή, επήλθε συμφωνία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία θα καλύπτει όλα τα μέλη της Συμμαχίας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η ασπίδα «προσφέρει έναν ρόλο σε όλους τους συμμάχους μας. Ανταποκρίνεται στις απειλές της εποχής μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα προσκαλέσουν τη Μόσχα να συμμετάσχει στο σύστημα, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ το Σάββατο, κατά τη διάσκεψη κορυφής με τη Ρωσία.

Επίσης, εγκρίθηκε το νέο στρατηγικό του δόγμα της Συμμαχίας. Βάσει αυτού, το ΝΑΤΟ δεσμεύεται στην υπεράσπιση όλων των κρατών-μελών της, στην αντιμετώπιση νέων απειλών κατά της ασφάλειάς τους και σε ενέργειες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

Το κείμενο αυτό αντικαθιστά προηγούμενο, του 1999.

Το στρατηγικό δόγμα δεν αναφέρεται σε χώρες όπως το Ιράν ούτε σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, ότι συνιστούν απειλή για τη διάδοση βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων που δικαιολογεί την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή. Το ΝΑΤΟ είναι μια κοινότητα ειρήνης, ασφάλειας και κοινών αξιών, ωστόσο, ο κόσμος αλλάζει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε νέες απειλές και προκλήσεις και αυτό το στρατηγικό δόγμα θα διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει αποτελεσματικό στην προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειάς μας».

Εκτός από τη διάσκεψη ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί και σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: