16.11.10

Θερμό επεισόδιο Γιώργου-Μέρκελ ...


Από την «άμυνα» στην «επίθεση» πέρασε χθες ο Γ. Παπανδρέου. Μετά το «όχι» στην Α. Μέρκελ, που ήθελε να χάνουν οι χώρες με ελλείμματα την ψήφο τους στο Συμβούλιο, ο Eλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη διαφωνία του και στην πρόταση του Βερολίνου να πληρώνουν και οι ιδιώτες την αναδιάρθρωση του χρέους. Η γερμανική θέση οδήγησε σε...
μαζικές πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων και εκτίναξε στα ύψη τα σπρεντ των χωρών που αναζητούσαν δανεικά. Από το Παρίσι, όπου προήδρευσε συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και είχε γεύμα εργασίας με τον Ν. Σαρκοζί, ο Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός προειδοποίησε το Βερολίνο πως με τη στάση του θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης.

«Η πολιτική της Γερμανίας δημιουργεί ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία» είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως «αν η Γερμανία επιμένει σε αυτή τη λογική, οι συνέπειες θα μπορούσαν να τσακίσουν κάποιες χώρες, ωθώντας τις οικονομίες τους στη χρεοκοπία»!

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Είχε μιλήσει
Ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε και στις αγορές που λειτουργούν ανεξέλεγκτα. «Χρειάζονται κανόνες λειτουργίας, δεν γίνεται να σπρώχνουν χώρες σε αδιέξοδα» σημείωσε. Η σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού στο Βερολίνο «δεν ήταν τουφεκιά στον αέρα».

Ο Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει για το θέμα με τον Χ. Λ. Θαπατέρο, τον Ζ. Σόκρατες και τον Σ. Μπερλουσκόνι, ενώ στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα θα δει και τον Τζ. Κάμερον.

Η ελληνική διπλωματία κινείται και για ένα τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, εφόσον επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του στη συνεδρίαση.

Πίσω στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού επιβεβαίωσε τις δηλώσεις που είχαν γίνει χωρίς κάμερες και μαγνητόφωνα, υπογράμμισε πως μέσα από αυτές «ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε και την εμπειρία της χώρας μας για το πώς θα πρέπει να πορευτεί η ΕΕ, τι σημαίνει εταιρική αρχή και κοινοτική αλληλεγγύη που εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη».

«Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Ελλάδα δυστυχώς ήταν η πρωτοπόρος στο να προσπαθήσει μια χώρα της ΕΕ να τύχει της υποστήριξης από τους εταίρους της», είπε ο Γ. Πεταλωτής και εξήγησε ότι «μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα αναγκαστικά έγινε μια δεξαμενή εμπειρίας και γνώσης σχετικά με την κρίση και πώς μπορεί αυτή να ξεπεραστεί».

Ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στο Παρίσι προκειμένου να προεδρεύσει του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στο περιθώριο της συνεδρίασης είχε τις ακόλουθες επαφές:

* Aubry Martine, πρόεδρο Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας.
* Zlatko Lagumdzija, πρόεδρο Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
* Milo Dukanovic, πρωθυπουργό Montenegro.
* Sergey Mironov, πρόεδρο ρωσικού κόμματος «Just Russia» και πρόεδρο της Ανω Βουλής της Ρωσικής Δούμας.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συμπίπτει με την έναρξη της Γαλλικής Προεδρίας στο G-20.

Στις επόμενες συναντήσεις του G-20 θα συζητηθούν πολλά ζητήματα που απασχολούν τους σοσιαλιστές, όπως η υιοθέτηση ενός παγκόσμιου φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και για την πράσινη ανάπτυξη, η εξισορρόπηση του νομισματικού συστήματος και ο καλύτερος συντονισμός των διεθνών οργανισμών για την πιο σύντομη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση.

Γιάννης Αντύπας



Παροξυσμός Μέρκελ κατά της εισόδου στην ΟΝΕ. Πυρά σε Σρέντερ
Ανεύθυνη απόφαση η ελληνική ένταξη

Ολομέτωπη επίθεση στον προκάτοχό της, Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ εξαπέλυσε, χθες, η Ανγκελα Μέρκελ από το βήμα του συνεδρίου της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης στην Καρλσρούη, χαρακτηρίζοντας «επιπόλαιη» την απόφασή του να επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας επεσήμανε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει τους κινδύνους για το ευρώ, δημιουργώντας μια νέα «άγκυρα χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας», για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα, μετέδωσε το Ρόιτερ.

Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), η Γερμανίδα καγκελάριος άσκησε δριμύτατη κριτική στον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεύθυνο» που επέτρεψε στη χώρα μας να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. «Το SPD, που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασε επιπόλαια.

Το 2000, ο Σρέντερ και ο τότε υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ηταν μια πολιτική απόφαση... οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές, αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι», προσέθεσε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσέθεσε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα άγκυρα χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο για την ΕΕ να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης όπως αυτής στην Ελλάδα.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον ώστε μια κρίση να μην ξανασυμβεί», είπε στη διάρκεια της ομιλίας της.

«Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει», δήλωσε, απευθυνόμενη στους συνέδρους του CDU. Και συνέχισε: «H ιδέα των ευρωπαϊκών αξιών και της ενότητας θα έχει αποτύχει. Μια ιδέα που έδωσε ισχύ και ευημερία στην ήπειρό μας, μετά τους πολέμους και την καταστροφή του προηγούμενου αιώνα. Εναπόκειται σε μας η δημιουργία μιας νέας άγκυρας, μιας κουλτούρας σταθερότητας στην Ευρώπη», είπε η «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας.

Ανησυχία
Οι προσπάθειες του Βερολίνου να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έχουν προκαλέσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στην Ευρώπη, επισημαίνει το Ρόιτερ.

Αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από την Ουάσιγκτον για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος του Βερολίνου και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία, μία από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, «δεν θα μαστιγωθεί για τις εξαγωγές. Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά. Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε, επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στη Γερμανία, σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας την 75λεπτη ομιλία της στο συνέδριο του CDU.

Η ομιλία της Μέρκελ σημειώθηκε ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Χθες η Γερμανίδα καγκελάριος επανεξελέγη -όπως αναμενόταν- στην ηγεσία του CDU, με ποσοστό 90,4%.

Μίνα Αγγελίνη



Αντιδράσεις για την ελεγχόμενη πτώχευση
Διχάζει την Ευρώπη η γερμανική πρόταση

Τον διχασμό έσπειρε στους κόλπους της Ε.Ε. η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Μέρκελ να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης.

Τη... σκυτάλη μετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο πήρε χθες ο Eλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τις προθέσεις του Βερολίνου, ενώ οι ενστάσεις αναμένεται να αποτυπωθούν έντονα στη σημερινή συνεδρίαση των 16 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Aποψη του κ. Τρισέ είναι ότι η δημιουργία αυτού του μηχανισμού κάτω από πολιτικές πιέσεις και σε αυτή τη χρονική περίοδο δημιουργεί την αίσθηση ότι η κρίση είναι παρούσα, δίνοντας ουσιαστικά «τροφή» στους κερδοσκόπους. Την πεποίθηση ότι τα γερμανικά σχέδια αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα κόστη χρηματοδότησης και στην πρόσβαση στις αγορές για ορισμένες χώρες εκφράζει την ίδια ώρα ο Νταν Μακ Γκάβερν, ανώτατος αξιωματούχος της Moody’s.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (CEPS) θεωρεί ότι ο μηχανισμός που αποφασίστηκε, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης, είναι «αυτοκαταστροφικός» για την Ευρωζώνη, ενώ έξι επιφανείς οικονομολόγοι, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Bruegel, προτείνουν ένα μηχανισμό ο οποίος θα οργανώνει εξαρχής την αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας, όταν το χρέος της κρίνεται «μη διαχειρίσιμο».

Ειδικότερα, το CEPS χαρακτηρίζει «παράδοξο» το γεγονός ότι πολλοί στην Ευρωζώνη θεωρούν πως ένας μηχανισμός ο οποίος θα οδηγεί μια χώρα στην αναδιάρθρωση του χρέους της είναι και ο πιο ενδεδειγμένος για την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων.

Κατ. Κοσμά
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: