12.11.10

Αχός...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ το δίληµµα δεν είναι «Σγουρός ή χάος»; Αλλά «Τατούλης ή χάος»;...
ΑΠΟ ΕΠΟΧΗΣ εξεγέρσεωςτου1821έχειη Πελοπόννησος να αποκτήσει τέτοια στρατηγική σηµασία για την έκβαση µιας αναµέτρησης. Από την περιφέρεια αυτή εξαρτάται αν το αποτέλεσµα της Κυριακής θα...
είναι 7-6 ή 8-5 υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Για να µην κουραστούµε µε µια περιήγηση ανά την επικράτεια, η κατάσταση, σήµερα Παρασκευή, έχει ως εξής. ∆ύο είναι οι περιφέρειες όπου η µάχη θεωρείται αµφίρροπη. Τα Ιόνια που – µετά την έξοδο του ανεξάρτητου Καλούδη – υπολογίζει να τα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Και η Πελοπόννησος όπου – µετά την οριακή επικράτηση Τατούλη – έχουν ανοίξει οι ορέξεις της Ν.∆. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ «Σγουρός ή χάος» αφορούσε τη χώρα.

Ποια θα ήταν η εντύπωση το βράδυ της 7ης Νοεµβρίου, αν το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει στη µεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ηττηµένο από έναν πρώην βουλευτή του που πήγε κόντρα στο Μνηµόνιο; Αλλά ο Γιάννης ∆ηµαράς ήρθε τελικά τρίτος, καθώς οι εν δυνάµει ψηφοφόροι του δεν πήγαν στην κάλπη. Και το δίληµµα των εκλογών που έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε στον Γιάννη Σγουρό την αναγκαία ώθηση, ενώ επέτρεψε και στη φυσιογνωµία του να φανεί πιο καθαρά. Ούτε στη Ρηγίλλης δεν δίνουν – κεκλεισµένων των θυρών – τύχη στον Κικίλια τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Εις τα όρη και τις πεδιάδες της Πελοποννήσου όµως ακούγεται αχός βαρύς. Οχι, δεν είναι οι ∆ΑΚίτες που φθάνουν µε πούλµαν από την Αθήνα στην Τρίπολη για να οργανώσουν την αντίσταση της Ν.∆. στην Αρκαδία, όπου ο Τατούλης είχε στον α’ γύρο το προβάδισµα. Είναι η γκρίνια της ∆ευτέρας σε περίπτωση που ο Πέτρος δεν εκλεγεί.

Αυτή, είναι η αλήθεια, θα ενσωµατωθεί σε µια γενικότερη υπουργική και εσωκοµµατική γκρίνια που αφορά τα πάντα: από τον χειρισµό των εκλογών και τη λειτουργία της κυβέρνησης ώς την επόµενη µέρα της οικονοµίας. Στο δίληµµα «Τατούλης ή χάος;», το χάος δεν αφορά τη χώρα: είναι ενδο-ΠΑΣΟΚικό.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ Τατούλη – επί πτώµατος του Καλλικράτη – ήταν εξ αρχής κίνηση ακραίου τακτικισµού για το ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητα δεν περπάτησε καλά, ο δε Πέτρος ποδοπάτησε σε πρώτη ευκαιρία τους ΠΑΣΟΚους που βρήκε µπροστά του, αρχής γενοµένης από τον απερχόµενο δήµαρχο Τρικολώνων Γιώργο Μπαρούτσα. Ενστάσεις για την υποψηφιότητα είχε και ο αναπληρωτής υπουργός Αµυνας και βουλευτής Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης. Είπε δυο λογάκια παραπάνω την Κυριακή το βράδυ στην τηλεόραση και µετά πήρε των οµµατιών του και πήγε στην ορεινή Κορινθία να συµµαζέψει τα κοµµάτια του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ είναι από τα ελάχιστα µέλη της κυβέρνησης που δεν σταµάτησαν ποτέ να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να στηρίζουν την πολιτική Παπανδρέου τους δεκατέσσερις τελευταίους µήνες. Πού να φανταζόταν ότι αυτό θα κατέληγε σε στήριξη Τατούλη;
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: