14.11.10

Νίκη - εφαλτήριο για αλλαγές...

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να ψηφίσει στη σημερινή κάλπη ταυτόχρονα και για το στοίχημα της κυβέρνησής του, θα ψήφιζε αβλεπί υπέρ της επιτάχυνσης των αλλαγών.Η πορεία της κυβέρνησής του μέχρι σήμερα λέγεται ότι ήδη αποδίδει καρπούς, αλλά δεν έχει φτάσει στα προσδοκώμενα αποτελέσματα ως προς την αύξηση των κρατικών εσόδων. Η μάχη...
του πρωθυπουργού, εντός και εκτός Ελλάδας, εξακολουθεί να δίνει τον τόνο της αντιπαράθεσης με τα αδιέξοδα και ο ίδιος κερδίζει στα «σημεία» ακόμη και όταν όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον του.
Νίκη - εφαλτήριο για αλλαγές

Ξεκίνησε να οργώνει τους ισχυρούς της Ευρώπης προτείνοντας τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης, στον οποίο σήμερα ετοιμάζονται να ενταχθούν και άλλες χώρες. Συνέδεσε τις αυτοδιοικητικές εκλογές με το δίλημμα της πρόωρης κάλπης και πήρε «αντίδωρο» για τον δεύτερο γύρο από τους πολίτες. Από τη σημερινή αναμέτρηση επιδιώκει την επιβεβαίωση της πολιτικής του ηγεμονίας στο εσωτερικό, προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα κρίσιμα βήματα της Οικονομίας.

Αισιοδοξία
Το παραπάνω «αφήγημα» από άνθρωπο που εμπιστεύεται ο κ. Παπανδρέου ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού, ο οποίος αύριο το ξημέρωμα -και αφού παρακολουθήσει τα αποτελέσματα της κάλπης- θα πάρει το αεροπλάνο για Παρίσι. Πριν από τη συνάντησή του με το Νικολά Σαρκοζί, ευελπιστεί ότι η κάλπη θα του αποκαλύψει νίκη στην πλειοψηφία των Περιφερειών και δη στην Αττική, καθώς και στους μεγάλους δήμους της χώρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να κατεβάσουν τον πήχη και απλώς εκφράζουν την αισιοδοξία τους, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι από αύριο Γ. Παπανδρέου και κυβέρνηση επιστρέφουν σε εντατικότερους ρυθμούς στον τομέα της Οικονομίας, όπου από τις πρώτες διαπραγματεύσεις με την τρόικα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 2012 ίσως απορροφήσει την εφαρμογή μέτρων που δεν «σηκώνει» το 2011.

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη θα απαντηθούν όλες οι σχετικές «απορίες», οι οποίες και θα αναλυθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης υπό τον πρωθυπουργό. Εκεί, θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης με πλαίσιο την οικονομία και θα επισημανθούν οι δυνατότητες περικοπών σε δημόσιο και ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο ετοιμάζεται για αλλαγές που θέλει να προωθήσει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2011, αναγνωρίζοντας την καθυστέρηση στην υπόθεση ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, της απελευθέρωσης της ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ποια είναι η έτερη βασική προϋπόθεση για την προώθηση των διαρθρωτικών και άλλων αλλαγών; Κατά την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου, το κλίμα συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και πρωτίστως μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά θα διευκολύνει την εξέλιξη του σχεδιασμού. Γι' αυτόν το λόγο σχεδιάζουν πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων ο κ. Σαμαράς, για παράδειγμα, θα κληθεί να απαντήσει στην πρόσκληση συναίνεσης και να αποφασίσει πραγματικά για την πορεία της χώρας.

Αγκάθι στο κλίμα συναίνεσης θεωρείται η δέσμευση για τη σύσταση και άλλων εξεταστικών επιτροπών που δημιουργεί συνθήκες πόλωσης και αποτρέπει την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης. Η «νηνεμία» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται επίσης καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και αναμένεται ότι θα επικρατήσει στην παρούσα φάση μόνο αν στις σημερινές εκλογές εισπράξουν καθαρή νίκη.

Οσο για το ενδεχόμενο εκλογών, επιτελείς του κ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι εργάζονται με ορίζοντα τριετίας, ενώ για αλλαγές στην κυβέρνηση, όπως ακούστηκε, θυμίζουν ότι έγινε πρόσφατα ανασχηματισμός και ότι «ο πρόεδρος θα εντείνει τις επαφές του με τα κυβερνητικά στελέχη».

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ήταν μια πρόβα τζενεράλε για κρίσιμες αποφάσεις, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και των συναρμόδιων υπουργών, ενώ αίσθηση προκάλεσε η μη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. Η απουσία του Γ. Ραγκούση ερμηνεύτηκε από κυβερνητική πηγή ως μια προσπάθεια να μην συνδεθεί η σύσκεψη με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Λ. Παπαδήμος
Γνωρίζει τις εξελίξεις και τις αθέατες διαδικασίες

Το οικονομικό επιτελείο είχε μέχρι τώρα την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού. Θα είναι εκ των πραγμάτων οι πρωταγωνιστές και της επόμενης επώδυνης μέρας, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να έχει ως αρμόδιος υπουργός την ευθύνη για την επίτευξη των στόχων.

Σημαντικός παράγοντας, τον οποίο επίσης εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός, είναι εις εκ των κορυφαίων συμβούλων του στην Οικονομία, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ένα από τα «κλειδιά» στην ΕΕ και την ΕΚΤ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά τις εξελίξεις, τις αθέατες διαδικασίες και μπορεί να κάνει προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προτείνοντας το «πλαίσιο», όπως έκανε προ ημερών με την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής.

Κάποιοι εκτίμησαν ότι μετέφερε προτάσεις του πρωθυπουργού και άλλοι έδωσαν βάρος στα όσα είπε μόνο και μόνο γιατί γνωρίζουν τη συνεργασία τους. Ο κ. Παπαδήμος είπε «όχι σε νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις», προειδοποίησε όμως ότι «δεν είναι εφικτή μια ανώδυνη αντιμετώπιση του προβλήματος».

Φώφη Γιωτάκη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: