4.11.10

Ροκ ...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
«ΓΥΡΙΣΑΣΤΟΟΧΑΪΟ, αλλά η πόλη µου δεν ήταν εκεί, o σταθµός είχε αλλάξει και στο σπίτι κανείς…», τραγουδούσε η Κρίσι Χάιντ των Ρretenders. Ο Μπαράκ Οµπάµα είναι ο πιο ροκ πρόεδρος των ΗΠΑ – ακόµη και ο Μποµπ Ντίλαν τραγούδησε γι’ αυτόν στον Λευκό Οίκο. Οσο για το Οχάιο, είναι από...
τα κλασικά swing states, δηλαδή τις Πολιτείες που «γυρίζουν» την αµερικανική προεδρική εκλογή. Το 2004 ο Τζον Κέρι το περίµενε όλη νύχτα, αλλά τελικά πήγε στον Τζορτζ Μπους. Το 2008 ο Οµπάµα το κέρδισε. Και στις ενδιάµεσες εκλογές του 2010 για Κογκρέσο και Γερουσία, το Οχάιο γύρισε στους Ρεπουµπλικανούς. Δεν είναι καλός οιωνός για το 2012.

Ο[-1212ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ – µάλλον ο τελευταίος στρατηγικός πολιτικός νους που είχε το ΠΑΣΟΚ – είχε πατεντάρει στην πολιτική τον όρο «σκληρό ροκ». Ηθελε να φρεσκάρει την πόλωση ώστε να ακούγεται καλύτερα στα πιο νεανικά αυτιά. Οπως αποδεικνύεται όµως διεθνώς, το σκληρό ροκ δεν είναι να το παίζουν οι πολιτικοί αλλά οι ψηφοφόροι. Το µάθηµα – πίσω από τις αµέτρητες αναλύσεις για τις αµερικανικές εκλογές της Τρίτης – είναι πως οι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν, αλλά καταψηφίζουν. Ιδίως αν η οικονοµία δεν πάει καλά – και αυτή συνεχίζει να είναι η περίπτωση στις ΗΠΑ, όπου η κρίση αποδείχθηκε πιο βαθιά και η ανεργία πάει για το 10%. Αλλωστε, η εκλογή της Ντίλµα Ρουσέφ στη Βραζιλία επιβεβαιώνει τον ίδιο κανόνα. Η «δελφίνα» του Λούλα βγήκε πρόεδρος στον δεύτερο γύρο γιατί η βραζιλιάνικη οικονοµία συνεχίζει να είναι σε ανοδική τροχιά.

ΑΠΟΤ[-3427Ο 1974 και µετά ο Μπαράκ Οµπάµα είναι ο αµερικανός πρόεδρος που έχει δείξει το λιγότερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ασχολήθηκε µαζί µας µόνο στην αιχµή της κρίσης πέρσι την άνοιξη, όταν πίεσε τους Ευρωπαίους να µας σώσουν πιο γρήγορα. Ωστόσο, τα πάθη του Μπαράκ είναι πολιτικό µάθηµα για τους παπανδρεϊκούς. Οι ενδιάµεσες εκλογές της Τρίτης καδραρίστηκαν τόσο από τους Ρεπουµπλικανούς όσο και από τα ΜΜΕ ως δηµοψήφισµα για τον Οµπάµα. Ως πρόεδρος αντιµετώπισε καθολική αντίσταση από την αντιπολίτευση, η οποία έχει πλέον λόγο στο νοµοθετικό του πρόγραµµα.

ΣΤ[-1414ΗΝ[-3114 ΕΛΛΑΔΑ, οι εκλογές της Κυριακής έχουν χαρακτηριστεί – καθ’ υπερβολήν – δηµοψήφισµα για το Μνηµόνιο. Ο Παπανδρέου ζήτησε ψήφο ευθύνης. Οπως και οι Δηµοκρατικοί, έτσι και το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε εξαρχής τη δέουσα προσοχή στις κάλπες για την Αυτοδιοίκηση. Οπως όµως ο Οµπάµα συνεχίζει να είναι πρόεδρος και θα αναζητήσει νέους τρόπους για να προσαρµόσει και να περάσει τις πολιτικές του, έτσι και για τον Γιώργο Παπανδρέου τίποτε δεν τελειώνει την Κυριακή το βράδυ. Την εποχή της οικονοµικής κρίσης, ζούµε στις δηµοκρατίες της διαµαρτυρίας.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: