12.11.10

«Πράσινη» προίκα από Βενιζέλο στον Σγουρό ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
Ετοιμο πρόγραμμα ανάπλασης και αξιοποίησης παλιών στρατοπέδων...
Πράσινο σχέδιο για την περιβαλλοντική ανάπλαση της Αττικής με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε πάνω από 100 μεγάλες εκτάσεις- μεταξύ των οποίων και μη χρησιμοποιούμενοι στρατιωτικοί χώροι- έχει στο «οπλοστάσιό» του ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.

Τα...
900 στρέμματα στο Γουδή, μέρος των οποίων έχει ο Στρατός, τμήμα του παλαιού στρατοπέδου στο Χαϊδάρι, άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Βύρωνα, τους Αγίους Αναργύρους, τα Λιόσια, αστικές περιοχές στα Τουρκοβούνια, το κτήμα Δηλαβέρη στη Μεταμόρφωση, ο λόφος Φινοπούλου, ο Εθνικός Κήπος, το Αττικό Αλσος και εκτάσεις στο Ποικίλο Ορος είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις για σταδιακή ή περαιτέρω ανάπλαση που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κ. Γιάννη Σγουρού. Πέραν του σχεδιασμού για την «ενδοχώρα» της Αττικής, προτεραιότητα του συνδυασμού είναι και η αξιοποίηση του εκτεταμένου παραλιακού μετώπου της περιφέρειας «από την Κινέττα μέχρι την Αυλώνα, μήκους 250 χιλιομέτρων», με ποικίλες κατά περίπτωση δράσεις.

Οργανωμένο σχέδιο
Το σκέλος που αφορά αξιοποίηση στρατοπέδων τα οποία πλέον «δεν είναι χρήσιμα ή κρίσιμα για στρατιωτική χρήση» παρουσίασε χθες ο κ. Γ. Σγουρός, ύστερα από αίτημά του, στον υπουργό Αμυνας Ευάγγ. Βενιζέλο. Οπως είπε ο υπουργός, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι γίνεται εύκολη η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο και τεκμηριωμένη πρόταση», πράγμα που συμβαίνει με το πρόγραμμα για την Αττική.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στο Γουδή και τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Χαϊδαρίου δίπλα στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι ως στέλεχος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «θέλει να δει τον κ. Σγουρό περιφερειάρχη Αττικής».

Τεχνικές μελέτες
Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Σγουρού, ήδη έχει καταγραφεί το σύνολο των υπό αξιοποίηση χώρων.

Οι κινήσεις δε που θα κάνει με την εκλογή του είναι αφενός να προτείνει πλήρες σχέδιο με το οποίο οι χώροι αυτοί θα δεσμευτούν και θα «θωρακισθούν» ώστε να μείνουν ελεύθεροι για ανάπλαση και αφετέρου να προχωρήσουν πλήρεις τεχνικοοικονομικές μελέτες ώστε για τους αναπλασμένους χώρους να έχουν εξασφαλισθεί όροι και πόροι για τη συντήρησή τους.

«Δεν θέλουμε περιπτώσεις όπως το θαυμάσιο Πάρκο Τρίτση του οποίου δεν έχει προβλεφθεί η συντήρηση» αναφέρθηκε από συνεργάτη του κ. Σγουρού που προανήγγειλε επέκταση της ανάπλασης και εκεί, όπως και στο Πεδίον του Αρεως.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: