31.12.10

Πρωτοχρονιάτικη έξοδος με ήπιο καιρό και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις...


Με ήπιο καιρό πραγματοποιείται η έξοδος των εκδρομέων για την Πρωτοχρονιά. Σε ισχύ έκτακτα μέτρα της Τροχαίας. Δείτε στον ειδικό χάρτη που δημιούργησε η ΕΛ.ΑΣ. τα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, όπου παρατηρήθηκαν τα περισσότερα ατυχήματα το 2010.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για...

σήμερα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στην Αττική ο καιρός είναι γενικά αίθριος σήμερα, ενώ το απόγευμα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 μποφόρ και η θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός είναι γενικά αίθριος και οι άνεμοι ασθενείς. Η θεμοκρασία κυμαίνεται από -3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοια εικόνα υπάρχει για την Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και την Εύβοια τις απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι και η θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο από -3 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Ίδιο το σκηνικό του καιρού και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου οι νεφώσεις θα πυκνώσουν από το βράδυ. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι 4 έως 5 μποφόρ και η θερμοκρασία από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος καιρός και στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Για την Πρωτοχρονιά, ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα θα είναι γενικά αίθριος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα δυτικά και νότια.

Ασθενείς βροχές αναμένονται στην Πελοπόννησο, το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική στερεά που από το απόγευμα στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τη νύχτα οι βροχές θα επεκταθούν στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και την ανατολική Στερεά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια.

Τα μέτρα της Τροχαίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, θα υπάρχει:

* Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20 - 30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
* Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
* Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
* Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
* Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)
* Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
* Παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.

Επίσης συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Οι απαγορεύσεις για τα φορτηγά

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Ειδικότερα την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε τμήματα των εθνικών οδών Αθηνών-Κορίνθου- Πατρών, Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών και Σχηματαρίου-Χαλκίδας στο ρεύμα εξόδου από 16.00 έως 21.00.

Στους ίδιους δρόμους αλλά σε τμήματα στο ρεύμα εισόδου δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των φορτηγών την Κυριακή 2 Ιανουαρίου και την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου από 15.00 έως 22.00.

Η Τροχαία συμβουλεύει τους οδηγούς προτού ξεκινήσουν:

* Να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση
* Να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
* Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους
* Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: