10.1.11

Οι Έλληνες της Βιέννης έκοψαν την βασιλόπιτα...


Την πεποίθησή του πως με κοινές προσπάθειες, θάρρος και αισιοδοξία, οι Έλληνες θα εξέλθουν νικητές από την τωρινή δοκιμασία, εξέφρασε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, κατά το χαιρετισμό του στη χθεσινοβραδινή μεγάλη εκδήλωση για την κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, που διοργάνωσε σε χώρους του Δημαρχείου Βιέννης η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας (ΟΕΣΑ).

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως δεδομένη τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους στο έργο της ΟΕΣΑ και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της συνεργασίας μαζί της από πλευράς της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Λυσσιώτης, ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής της τοπικής Βουλής του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Χάνες-Φόλκμαρ Χάρβανεκ, ο διευθυντής Πολιτιστικών Υποθέσεων του Δήμου Βιέννης, εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών και φορέων στη Βιέννη, πλήθος μελών της ιστορικής Ομογένειας και πολλοί Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας.

Στο χαιρετισμό του, πριν από την ευλογία και την κοπή από μέρους του της παραδοσιακής βασιλόπιτας, ο Μητροπολίτης Μιχαήλ τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της κληρονομιάς, εθνικής, πολιτιστικής και εκκλησιαστικής και της προβολής της μητέρας-πατρίδας, ιδιαίτερα σε εποχή επικίνδυνης κρίσης αξιών που απαιτεί επιπλέον πίστη στην Ελλάδα.

Ο Μιχαήλ κάλεσε σε ομοψυχία και ενότητα του Ελληνισμού τόσο στην πατρίδα όσο και στη Διασπορά και σε μαρτυρία αντάξια του παρελθόντος του, παραπέμποντας συγχρόνως στην εδώ και 300 χρόνια μακρά και λαμπρή παρουσία και παράδοση του Ελληνισμού στη Βιέννη.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Φίζογλου, αναφέρθηκε στο έργο της για η διατήρηση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σύνδεση του ελληνικού στοιχείου στην Αυστρία, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι οι πολίτες στην Ελλάδα και στη Διασπορά, από την οποία πολλές φορές έχει βοηθηθεί άμεσα ή έμμεσα η πατρίδα, θα τα καταφέρουν.

Ο ίδιος κάλεσε τους παραβρισκόμενους να επιδεικνύουν ενδιαφέρον και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις τόσο των επιμέρους συλλόγων όσο και της Ομοσπονδίας, ενώ προανήγγειλε τη διοργάνωση από την ΟΕΣΑ, στις 17 Φεβρουαρίου, εκδήλωσης για τον Ιωάννη Καποδίστρια και στις 19 Μαρτίου, του ετήσιου "Χορού των Ελλήνων".

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μικρό ελληνικό μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασαν τρεις ταλαντούχοι φοιτητές του Μουσικού Πανεπιστημίου Βιέννης, η Ευαγγελία Κουλιάνου στο πιάνο, ο Χρήστος Γιαννικόπουλος στο βιολί και η Θεοδότη Αλεξάνδρου στο τραγούδι, ενώ η χορωδία του ποντιακού συλλόγου "Ξενιτέας" έψαλλε ποντιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας ανήκουν σήμερα εννέα σύλλογοι που είναι ο Ελληνο-Αυστριακός Σύνδεσμος Φιλίας, ο Κοινωνικοπολιτιστικός Σύλλογος της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων, η Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας, η Αυστροελληνική Πολιτιστική Κοινότητα Λιντς, οι Σύλλογοι Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων Βιέννης και Γκρατς, ο Σύλλογος Ποντίων Βιέννης "Ξενιτέας" και οι Φολκλορικοί Χορευτικοί Σύλλογοι "Βρακάς" στη Βιέννη και "Παρέα" στο Γκρατς.
www.cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: