7.1.11

Από κόσκινο τα πόθεν έσχες κοµµάτων και βουλευτών...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
Αυστηρές ρυθµίσεις για τα πόθεν έσχες των βουλευτών και τα οικονοµικά των κοµµάτων προωθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε χθες τις βασικές αρχές του νέου νοµοθετικού πλαισίου που αναµένεται να ψηφιστεί έως τον Μάρτιο.
Τέλος στη µέχρι σήµερα πρακτική οι ελεγχόµενοι να είναι και ελεγκτές είναι το πρώτο βήµα, που επιδιώκεται µέσα από...


την αναµόρφωση του ισχύοντος νοµοθετικού πλαισίου. Για τονλόγο αυτό, ένας από τους κυρίαρχους άξονες είναι η αναµόρφωση της επιτροπής ελέγχου των πόθεν έσχες και των οικονοµικών των κοµµάτων όπου την πλειονότητα δεν θα έχουν πλέον βουλευτές, όπως ισχύει σήµερα, αλλά ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

Η επιτροπή θαείναι ένας ανεξάρτητος µηχανισµός ελέγχου και θα έχει δυνατότητα να διενεργεί και αυτεπάγγελτους ελέγχους. Ανοικτό άφησε ο υπουργός Εσωτερικών τον τρόπο συγκρότησηςκαι επιλογής των µελών της, πουθα καθοριστεί µε το νοµοσχέδιο, διευκρινίζοντας πάντως πως «θα έχει όλα τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας».

Ανατροπή της ισχύουσας κατάστασης όπου τα πόθεν έσχες είναι κάθε χρόνο µόνον έσχες χωρίς να διασφαλίζεται το πόθεν για τους βουλευτές επιδιώκεται επίσης µέσα από τις προωθούµενες αλλαγές που ανακοινώθηκαν. Ο έλεγχος θα είναι στο εξής καθολικός και όχι δειγµατοληπτικός και οιυπόχρεοι θα πρέπει να προσδιορίζουνεπακριβώς την πηγή προέλευσης κάθε περιουσιακού στοιχείου.

Ειδικότερα, θα καθιερωθεί µε την εκλογή κάποιου ως βουλευτή να κατατίθεται αναλυτική κατάσταση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, στην οποία θα αναφέρονται επακριβώς οι τίτλοι και η πηγή προέλευσης. Στη συνέχεια θα υποβάλλονται δηλώσεις µόνον σε περίπτωση µεταβολών στα περιουσιακά στοιχεία. «∆εν θα κατατίθενται δηλαδή κάθε χρόνο όλα εξαρχής τα περιουσιακά στοιχεία, µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να υπάρχει ουσιαστική σύγκριση», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Ιδιαίτερη σηµασία αποκτά η πρόβλεψη για αναδροµικό έλεγχο σε βάθος των πόθεν έσχες των βουλευτών. Μετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου, θα δίνεται η δυνατότητα διενέργειας από τη νέα επιτροπήαναδροµικών ελέγχων. «Ισως να πάµε σε δεκαετία πίσω για τους ελέγχους και η διαδικασία θα αφορά και τους πρώην βουλευτές», σηµείωσε ο υπουργός Εσωτερικών παραπέµποντας στην εξειδίκευση από την επιστηµονική επιτροπή του τρόπουελέγχου και επιβολής κυρώσεων.

Οι κυρώσεις
Οποιαδήποτε παράβαση θα επιφέρει µε το νέο θεσµικό πλαίσιο αυστηρότερες διοικητικές κυρώσεις, ενώ στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης κινούνται και οι προϋποθέσεις καθώς και η διαδικασία για την επιβολή της ποινής έκπτωσηςαπό το βουλευτικό αξίωµα. Μεταξύ των προτάσεων για τις νέες ποινές που θα ισχύσουν περιλαµβάνεται, για παράδειγµα, και η πρόταση τουπρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαµάνη για δήµευση όσων περιουσιακών στοιχείων δεν περιλαµβάνονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Ραγκούσης, ενδέχεται η πρόταση αυτή να είναι ανεφάρµοστη λόγω συνταγµατικού κωλύµατος και αντ’ αυτής εξετάζεται να προβλεφθεί η οικειοθελής υπέρ του ∆ηµοσίου παραίτηση των βουλευτών από περιουσιακάστοιχεία που δεν δηλώνονται.

Στόχος της νέαςνοµοθετικής πρωτοβουλίας είναι – όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης – µέσω της σύγκρουσης µε την γκρίζα πλευρά του κοµµατικού συστήµατος και το χτύπηµα του µαύρου πολιτικού χρήµατος να επιτευχθεί η «ηθική επαναθεµελίωση της πολιτικής».

Το έργο της εξειδίκευσης των νέων διατάξεων που θαδιέπουν τον έλεγχο των πόθεν έσχες και των οικονοµικών των κοµµάτων, καθώς και τον τρόπο χρηµατοδότησής τους θα ανατεθεί σε επιστηµονικήεπιτροπή. Εντός µηνός η επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσειςτης και στη συνέχεια θα τεθούν προς διαβούλευση στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής, προκειµένου να προχωρήσει στη συνέχεια η νοµοθέτηση των σχετικών ρυθµίσεων. Για υποβάθµιση «µίας κορυφαίας θεσµικής πρωτοβουλίας διακοµµατικού χαρακτήρα, σε απλή νοµοθετική δραστηριότητα ενός υπουργού, ο οποίος έχει αποδείξει – µέχρι τώρα – ότι πυξίδα του έχει το υπό στενή έννοια κοµµατική συµφέρον του ΠΑΣΟΚ», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ν.∆. Πάνος Παναγιωτόπουλος αφήνοντας ουσιαστικάαιχµές για τη µη υιοθέτηση εξ ολοκλήρου των προτάσεων της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας.

Η απάντηση
Αµεση υπήρξε η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, οοποίος υποστήριξεπως «οεκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆. δενέχει µπει στον κόπο να µελετήσει τιςπροτάσεις της Επιτροπής». Οπως τονίζει ο κ. Ραγκούσης, αυτές αφορούν µόνον τα πόθεν έσχες των βουλευτών και υιοθετούνται σύµφωνα και µετις χθεσινές ανακοινώσεις. Αντιθέτως, δεν υπάρχουν προτάσεις για τη χρηµατοδότηση των κοµµάτων και προς τούτο – αναφέρει ο υπουργός – «ανακοινώσαµε την οριστική διαµόρφωση των προτάσεών µας για τα οικονοµικά των κοµµάτων που και πάλι αναγγείλαµε ότι θα κατατεθούν στην ίδια Επιτροπή της Βουλής, επιδιώκοντας τη µεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο βουλευτής θα υποχρεούται να δικαιολογεί κάθε µεταβολή της αρχικής του περιουσίας


Χρωστούν 245 εκατ. στις τράπεζες

ΑΓΚΑΘΙ ΣΕ κάθε περίπτωση αποτελούν ταχρέη των κοµµάτων προς τις τράπεζες µετη διαδικασία δανεισµού µέσω της υποθήκευσης της κρατικής επιχορήγησης σε βάθος χρόνου. «Βρισκόµαστε µπροστά σε µία κατάσταση υπέρογκου δανεισµού» τόνισε ο κ. Ραγκούσης, αναφέροντας πως τα µεγάλα κόµµαταπαρουσιάζουν και µεγάλα ανοίγµατα σε δάνεια. Σηµειώνεται πως το συνολικό ύψος τωνοφειλών σε δάνειααπό τα κόµµατα αγγίζει τα 245 εκατ. ευρώ µε εγγύησηµελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεωνπου φτάνουν έως και το 2015. Πρωταθλητής στη χορήγηση δανείων προς τα κόµµατα αναδεικνύεται η Αγροτική Τράπεζα µε οφειλές 201.800.000 ευρώ. Το θέµα του τρόπου δανεισµού των κοµµάτων θα τεθεί επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων και θα προβλεφθούν ειδικές ρυθµίσεις. Σε κάθε περίπτωση, όµως, η πρόβλεψη για άµεση µείωση της χρηµατοδότησης εκτιµάται πως θα προκαλέσει προβλήµατα στην αποπληρωµή των οφειλών προς τις τράπεζες.


Μαχαίρι στη χρηµατοδότηση των κοµµάτων

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ της νοµοθετικής πρωτοβουλίας µπαίνουν καιτα οικονοµικά των κοµµάτων. Βασική αρχή αποτελεί κατά τον κ. Ραγκούση η µείωση τόσο της τακτικής όσο και της εκλογικής επιχορήγησης των κοµµάτων.

Απαντώντας µάλισταστο ενδεχόµενο η µείωση αυτή να δηµιουργήσει προβλήµατα βιωσιµότητας στα κόµµατα, ουπουργός τόνισε: «Είναι ηώρα της αλήθειαςκαι για τα κόµµατα. Πρέπει να αντιληφθούν ποια είναι η πραγµατικότητα και δεν µπορεί να πληρώνει ο φορολογούµενος». Προανήγγειλε µάλιστα ριζικές αλλαγές στα έσοδα, τιςδαπάνες και τις πηγές χρηµατοδότησής τους, επισηµαίνοντας πως εξετάζεται και ρύθµιση ώστε να υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε πάντως πως υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, που έχουν κατατεθεί, για τον τρόπο χρηµατοδότησης.

Ετσι, προς συζήτηση είναι προτάσεις κάποιων που µιλούν µόνο για κρατική επιχορήγηση, άλλων που τάσσονται υπέρ της ιδιωτικής, ενώ δεν έχει αποκλειστεί συνδυασµός και των δύο. Στην τελευταία πρόταση υπάρχουν υποστηρικτές που λένε πως η ιδιωτική πρέπει να προέρχεται µόνο από φυσικά πρόσωπα και άλλες που αφήνουνανοικτή και τηχρηµατοδότηση από νοµικά πρόσωπα, που σήµερα απαγορεύεται.

Σύµφωνα µε τον υπουργό Εσωτερικών η άρση της απαγόρευσης αυτής δεν αποκλείεται καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιο νοµικό πρόσωπο µπορεί να εµφανιστεί πίσω από ένα φυσικό πρόσωπο και να χρηµατοδοτεί αδιαφανώς τα κόµµατα.Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως θα επανεξεταστούν και τα όρια χρηµατοδότησης από φυσικά πρόσωπα.

Εµφανίστηκε ωστόσο ανυποχώρητος ως προς τη ρύθµιση που έχειήδη ψηφιστεί και απαγορεύει τη χρηµατοδότηση κοµµάτων µέσω κουπονιών και µετην οποία αντιδρά το ΚΚΕ. Οπως διευκρίνισε, σκοπός δεν είναι να καταργηθούν τα κουπόνια αλλά να µην υπάρχει ανωνυµία στη χρηµατοδότηση.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: