27.1.11

Στρωµατσάδα...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΠΩΣ ΤΡΩΣ ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, έτσι κάνεις πολιτική µε ό,τι έχεις µπροστά σου. Στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο µπουφές είχε µέχρι τώρα µόνο το βρώµικο ψωµί της οικονοµικής λιτότητας. Φαίνεται όµως ότι αυτό αλλάζει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ του χρόνου, ο ...Πρωθυπουργός προσπαθεί να ενεργοποιήσει και άλλες θεµατικές, πλην οικονοµίας. Πρώτα πρώτα, είναιτα εξωτερικά. Από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούµ ώς την ενεργειακή διπλωµατία Παµπούκη στο Ισραήλ, η προσπάθεια είναι να ξαναγίνει η Ελλάδα διεθνής παίκτης. Με την Τουρκία η κατάσταση είναι, επί της ουσίας, στατική. Αλλά ο αναπροσανατολισµός τηςδιπλωµατίας των αγωγών προς Μέση Ανατολή και η τριγωνοποίηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε θέµατα αερίου, δηµιουργεί µια άλλου είδουςπεριφερειακή διάσταση.

Κάπως έτσι πήγε η Μέρκελ στη Λευκωσία.

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, το παιχνίδιείναι διαφορετικό.

Από τις µπάρες των διοδίων που σηκώνουν διερχόµενοι οδηγοί ώς τις αίθουσες της Νοµικής όπου έχουν εγκατασταθεί στρωµατσάδα οι απεργοί πείνας από το Μαγκρέµπ, η Ελλάδατείνει προς κάτι πουµοιάζει µε αναρχία. Ο Παπανδρέου επιλέγει απόλυτες θέσεις. Οχι µόνο για το κάπνισµα – που δεν θα χαλαρώσει κι ας παραπονούνται οικαταστηµατάρχες. Αλλά και για τη νοµιµότητα στο Πανεπιστήµιο, που ζήτησε να τηρηθεί ο Πρωθυπουργός – πριν φύγει για Νταβός. Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Παπανδρέου για την κατάληψη της Νοµικής έχει τριπλή ανάγνωση. Πρώτον, µια χώρα που, για να επιβιώσει, πρέπει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, άρα ναεπιβάλει τη νοµιµότητα στην αγορά, δεν µπορεί να κάνει πουθενά νοµικές εκπτώσεις. ∆εύτερον, η κυβέρνηση, ελέω Μνηµονίου, είναι σκληραγωγηµένη σε πολιτικές υψηλού και γενικευµένου κοινωνικούκόστος. Παράδειγµατο Ασφαλιστικό. Ωστόσο, το άσυλο είναι ώριµο φρούτο. Η εντύπωση ότι καταστρατηγείται και τα πανεπιστήµια γίνονται ζώνες ανοµίας είναι γενικευµένη στην κοινωνία. Η Ν.∆. θέλει την κατάργησήτου, ο ΛΑΟΣ ωρύεται, το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει απέναντι τους πρυτάνεις ως ενδοτικούςκαι άβουλους.Το ΚΚΕ επιφυλάσσεται, η ∆ηµοκρατική Συµµαχία είναι στα κάγκελα και η ∆ηµοκρατική Αριστερά προβληµατίζεται.∆ηλαδή έχουµε µια σιωπηλή επανάστασητων νοικοκυραίων – ασχέτως χρώµατοςπαντόφλας –που ο Παπανδρέου µόνο πολιτικό όφελος έχει, αν πάει µε τανερά της. Τρίτον, ο Πρωθυπουργός, όπως φάνηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, έσπευσε να πολιτικοποιήσει την υπόθεση, επιτιθέµενος κατά της Αριστεράς, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ, ο Παπανδρέου θέλει να µην πάθει ό,τι ο Καραµανλής τον ∆εκέµβριο του 2008. ∆ηλαδή να τού ξεφύγει το πεζοδρόµιο ή, όπως λένε πιο κοµψά στη Γαλλία, «ο δρόµος». Το ερώτηµα είναι αν η ανυποχώρητη θέση του Πρωθυπουργού οδηγεί σε σκληρή λύση της κατάστασης πολιορκίας στη Νοµική, µε όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: