31.1.11

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αίγυπτο...


Πληθαίνουν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για ομαλή και δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο, τη στιγμή που ο Χόσνι Μουμπάρακ, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, δίνει εντολή στην αστυνομία να ξαναβγεί στους δρόμους και παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι Αιγύπτιοι, αγνοώντας την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, εξακολουθούν να διαδηλώνουν στο κέντρο του Καΐρου, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.

Οι διάρκειας έξι ημερών συγκρούσεις έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες, ενώ τα κρούσματα λεηλασίας πολλαπλασιάζονται.

Οι αιματηρές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που έχουν συγκλονίσει τη χώρα, πήραν μορφή εξέγερσης ενάντια στις διογκούμενες τιμές και το χάος ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ωστόσο πλέον οι φωνές είναι ευρύτερες και ζητούν αλλαγή στο πολιτικό σύστημα.

Από την πλευρά του ο Μουμπάρακ δεν δείχνει διάθεση να παραιτηθεί και ζητά από το νεοδιορισθέντα Πρωθυπουργό να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τις επιδοτήσεις, να ελέγξει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό.

«Απαιτώ από εσένα να επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας», γράφει σε επιστολή του ο Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και συνεχίζει: «Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μεγίστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών». " τονίζει, τελειώνοντας στην επιστολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: