18.1.11

Οι πράσινοι και η πράσινη...


του Γιώργου Λακόπουλου

Σε µια κυβέρνηση που ακολουθεί σε όλα «δεξιά πολιτική» υπάρχει χώρος για υπουργούς µε «αριστερό βηµατισµό»; Η απάντηση έχει ονοµατεπώνυµο:... Τίνα Μπιρµπίλη. Μια ακτιβίστρια της προστασίας του περιβάλλοντος έγινε µέλος υπουργικού συµβουλίουκαι παραµένει ακτιβίστρια. ∆εν µένει στη ρητορική – το εννοεί κιόλας. Π.χ., αντί για κρατικό αυτοκίνητο και φρουρά, πηγαινοέρχεται στο υπουργείο όπως όλοι οι άνθρωποι στη δουλειά τους: µόνη µε ένα ... αξιολύπητο τζιπάκι. Και σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό της δεν κάνει σκόντο για να διευκολύνει τις τρέχουσες πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης.

Για τους γνωρίζοντες τα ενδοκυβερνητικά η κυρία το ‘χει ξεκαθαρίσει εξαρχής: ή κάνουµε στα περιβαλλοντικά όσα ξεκινήσαµε να κάνουµε ή βρείτε άλλον.

Καθώς δεν είναι κανονική επαγγελµατίας της πολιτικής οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι δεν θα κάνει πίσω. Πολιτεύεται χωρίς γωνίες, ή όπως θα λέγαµε αγγλιστί:

«take it or leave it». Συνήθως τής περνάει. Επιπροσθέτως ο Πρωθυπουργός πάντοτε προφυλάσσει τους ανθρώπους του από τη βουλιµία του παλαιοκοµµατισµού, που εξακολουθεί να συντηρείται στο ΠΑΣΟΚ. Η συνέπεια που επιµένει να επιδεικνύειη ΥΠΕΚΑστα περιβαλλοντικά την φέρνει όλο και πιο συχνά σε αντιπαράθεση µε επιµέρουςοµάδεςτης Κοινοβουλευτικής Οµάδαςτου ΠΑΣΟΚ, καθώς και µε άλλους υπουργούς. Συνήθως αυτές οιπαρτίδες µένουν ηµιτελείςή λήγουν ισόπαλες. ∆ηλαδή ακόµη και όταν δενκερδίζει, καταφέρνει ναµη χάνει. Είναικαθαρό όφελος για τον αδιαπραγµάτευτο αντικοµφορµισµό της. Αυτές τις µέρες εξελίσσεται µία ακόµη αναµέτρηση της πράσινης υπουργού µε πράσινους βουλευτές. Η Μπιρµπίλη κάνει πιο αυστηρούς τους περιορισµούς οικιστικής παρέµβασης στις περιοχές Νatura. Κάποιοι, λίγοι πάντως, αναπολούν: «αν είχαµε τέτοιες αποφάσεις σε παλαιότερες δεκαετίες, κάτι θα είχαµε διασώσει απ’ το τσιµέντο». Αλλά αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξέρουν ότι µε τέτοια µέτρα σε λίγο δεν θα µπορούν να αντικρύσουν τους εργολάβους της περιοχής τους. Από αυτοσυντήρηση αντιδρούν, µε το µοναδικό επιχείρηµα που διαθέτουν: την απειλή να µην ψηφίσουν. Και η ζωή συνεχίζεται. Εξωκοινοβουλευτική, αλλά και έξω από τις συµβάσεις της κοµµατικής κουλτούρας, η Τίνα πρόλαβε κιόλας να κτίσει µε το κοινοβουλευτικό ΠΑΣΟΚ µια σχέση που θυµίζει εκείνο που έλεγε ο Τσόρτσιλ: «Εχει όλες τις αρετές που απεχθάνονται και κανένα από τα ελαττώµατα που θαυµάζουν».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: