17.1.11

Ερχεται στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον...


Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ημέρα άφιξης της Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να ...


βρεθεί στη χώρα μας στις αρχές Φεβρουαρίου και θα έχει συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου όσο και µε τον υπουργό Εξωτερικών ∆ηµήτρη ∆ρούτσα.

Προηγουµένως θα έχει επισκεφθεί τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Όπως αναφέρουν μάλιστα τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης, η Χίλαρι Κλίντον θα συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο Αµπντουλάχ Γκιουλ και τον Τούρκο οµόλογό της Αχµέτ Νταβούτογλου και θα µεταβεί τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τα Νέα, η επίσκεψη αποτελεί πάγιο αίτηµα της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα µετά τη δυσφορία που είχε προκαλέσει στην Αθήνα το γεγονός ότι το 2009 ο Αµερικανός πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία χωρίς ενδιάμεση στάση στην Αθήνα, ως είθισται στη λογική των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Την ατζέντα για τα εθνικά θέματα αναμένεται να μονοπωλήσουν τα ελληνοτουρκικά και ο εν εξελίξει διάλογος για το Αιγαίο και το Κυπριακό, καθώς και το θέμα της ΠΓΔΜ. Αναμένεται να συζητηθούν, επίσης, το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της ελληνοϊσραηλινής προσέγγισης, η οποία έχει τις ευλογίες της Ουάσιγκτον. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί από την τουρκική στάση και βλέπουν θετικά τον στρατηγικό χώρο που δίνει η Ελλάδα στο Ισραήλ.
www.dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: