29.1.11

Την υπογραφή Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα εξήγγελε ο Μ.Χρυσοχοΐδης...


Την υπογραφή Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξήγγειλε το Σάββατο από την Πάτρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με βουλευτές και δημάρχους της Περιφέρειας.

Επίσης, ...
ο κ. Χρυσοχοίδης εξήγγειλε την εκπόνηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Δυτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε λεπτό, ούτε ευρώ», διότι, όπως πρόσθεσε, «οι μέχρι σήμερα πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη δεν οδήγησαν στην σύγκλιση».

Ακόμη σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε στροφή στην παραγωγή και στην προστιθέμενη αξία των επενδύσεων μας», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δοθεί βάρος σε ιδιωτικές επενδύσεις με ανταγωνιστικότητα και βασισμένες στην υγιή επιχειρηματικότητα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επεσήμανε ότι «στόχος του υπουργείου είναι κατά το 2011 να απορροφηθεί ποσό 5,2 έως 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, διπλάσιο δηλαδή από αυτό που απορροφήθηκε το 2010» και κάλεσε την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταθέσουν τις προτάσεις και τις δράσεις τους.

Επίσης, συμφώνησε με την πρόταση αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και της προσαρμογής του στις σημερινές συνθήκες.

Στη συνέχεια, ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων απ' όλη την Δυτική Ελλάδα.

Στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι «πρώτο ζήτημα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις» και πρόσθεσε: «Για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση αυτή πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην ίδρυση του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που αποτελεί και την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ. Έτσι δίνουμε μέσα από τις τράπεζες φτηνά, γρήγορα και στοχευμένα δάνεια στις επιχειρήσεις, χωρίς να ξοδεύουμε αλόγιστα πόρους αριστερά και δεξιά».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και όπως είπε «από 1η Φεβρουαρίου θα διαθέτουμε μαζί με τις τράπεζες ποσά ύψους 800 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, τα οποία θα δοθούν στους πολίτες υπό μορφή άτοκων ή και χαμηλότοκων δανείων, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου ξεκινά και πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ταμείο «JEREMIE», το οποίο όπως είπε «στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη».

Ακόμη ανέφερε ότι μέσα στο Φεβρουάριο ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο θα βγουν στην αγορά τα εξής προγράμματα:

«Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε, ότι πάλι μέσω του «JEREMIE» θα δοθούν 60 εκατ. ευρώ για μικροδάνεια, καθώς και 180 εκατ. ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ που θα διοχετευθεί στην αγορά από την επόμενη εβδομάδα και έως το τέλος του χρόνου, μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες».

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ.Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε και να εντοπίσουμε όλα τα ώριμα έργα του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ, να επιλέξουμε ανταποδοτικά έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, καθώς και τα επείγοντα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: