22.1.11

Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη Αργία...


ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ καταδικάζουμε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας .
Προηγήθηκε η αποτυχημένη προσπάθεια , με πρωταγωνιστή τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, να προχωρήσουν τον προηγούμενο Δεκέμβρη στην σταδιακή κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας , με πρόσχημα το ενδιαφέρον τους για τα καταστήματα του κέντρου της ΑΘΗΝΑΣ .

Σήμερα η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ και ο Πρόεδρός της κ. Κορκίδης, σε συνεργασία και συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον ΣΕΛΠΕ επανέρχονται και με το πρόσχημα της «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς», προσπαθούν να καταργήσουν την Κυριακάτικη Αργία.

Οι πάγιες θέσεις πάνω από 2 δεκαετίες του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος» (ΣΕΛΠΕ), δηλαδή των μεγαλεμπόρων, των αλυσίδων, των υπεραγορών, των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, είναι:

• Απελευθερωμένο ωράριο, ελεύθερες προσφορές, ασυδοσία στις προωθητικές ενέργειες.

• Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας,

• Εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση.

• Αυτός ο ΣΕΛΠΕ, ο νεκροθάφτης του μικρομάγαζου, έχει γίνει ο κύριος συνομιλητής του Προεδρείου της ΕΣΕΕ…

Δεν λείπουν ούτε παραπάνω ώρες, ούτε παραπάνω μέρες, ούτε οι Κυριακές από την αγορά .

Λεφτά δεν υπάρχουν στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, γι αυτό δεν μπαίνει πελάτης στα μαγαζιά μας.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τους μόνους που θα ωφελήσει και θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους σε βάρος μας , είναι τα ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ , τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ και τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ . Είναι απαίτηση μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, που είναι έτοιμες ν’ ανοίξουν, νέα μεγαθήρια, σε μια σειρά περιοχές της χώρας.

Για τα μικρά και μεσαία μαγαζιά το άνοιγμα τις Κυριακές θα σημαίνει αύξηση των εξόδων και αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα .

Μας θέλουν να ξεροσταλιάζουμε στα μαγαζιά μας για να φαίνεται ότι είναι ανοιχτή η αγορά, μας θέλουν για κράχτες όταν τα πολυκαταστήματα θα απορροφούν το τζίρο με τις προσφορές και τις προωθητικές πρακτικές .

Θεωρούμε υποκρισία τη δήλωση του προεδρείου της ΕΣΕΕ ότι παραμένουν στις θέσεις τους για την κυριακάτικη αργία και την ίδια στιγμή ανοίγουν δήθεν διάλογο για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς . Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο από το 2005 το ωράριο είναι απελευθερωμένο και το μόνο θέμα που υπάρχει για συζήτηση είναι το θέμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ .

Καλούμε τη Διοίκηση της ΕΣΕΕ να σταματήσει κάθε ενέργεια και συζήτηση που αντικειμενικά εξυπηρετεί τα σχέδια κυβέρνησης και πολυκαταστημάτων που θέλουν να μας εξοντώσουν .

Δηλώνουμε ότι τα σωματεία , οι ενώσεις και οι εμπορικοί σύλλογοι που εκπροσωπούμε χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους , σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους , με τους Αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας θα αντιπαλέψουμε, το μέτρο που έχει σκοπό να επιταχύνει τη μονοπώληση της αγοράς, τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζόμενων και τον Αφανισμό των μικρών καταστημάτων.

Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: