28.2.11

Σουλεϊμάν όπως «1821» ...

Διχάζει την Τουρκία το σίριαλ "Μεγαλοπρεπής Αιώνας" ...
Αν νομίζετε ότι μόνο εμείς τραβάμε ζόρι με τις τηλεοπτικές σειρές ιστορικού περιεχομένου, πού να δείτε τι γίνεται στην Τουρκία!

Εντάξει, ντοκιμαντέρ είναι το «1821» του Σκάι TV και σίριαλ είναι ο «Μεγαλοπρεπής Αιώνας» του Show TV, αλλά...

όπως και να το κάνουμε αφορούν σε γεγονότα και πρόσωπα που συγκλόνισαν γενιές και γενιές. Το πρώτο στον αγώνα των Ελλήνων για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό (και να... γεννηθούν ως έθνος, αν δεν κάνω λάθος) και η δεύτερη στην πολύχρονη βασιλεία του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Και φυσικά, η πέτρα του σκανδάλου είναι το σεξ. Στο «1821» φρόντισε να βάλει μπουρλότο ο παρουσιαστής Πέτρος Τατσόπουλος με τις ιντερνετικές εξυπνάδες του περί ερωτικών προτιμήσεων του Κολοκοτρώνη. Στον «Μεγαλοπρεπή Αιώνα», πάλι, αρκούσε να διηγηθούν οι άνθρωποι πέντε πράγματα από τον σχετικώς έκλυτο βίο του σουλτάνου για να πάρουν φωτιά τα τηλεφωνικά κέντρα και τα φόρα του Διαδικτύου. Πού να μην είχε και χαρέμι ο άνθρωπος, επισήμως και με το νόμο, να δείτε τι θα σέρνανε στους παραγωγούς!

Τέλος πάντων, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή κι ας ξετυλίξουμε το κουβάρι. Η σειρά «Μεγαλοπρεπής Αιώνας» έχει ξεκινήσει να προβάλλεται εδώ και μερικές εβδομάδες στο κανάλι Show TV. Πρόκειται για μυθοπλασία που βασίζεται σχετικώς χαλαρά στο βίο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και σπάει ρεκόρ θεαματικότητας. Το δεύτερο επεισόδιό της, μάλιστα, υπολογίζεται ότι το παρακολούθησαν οι μισοί τηλεθεατές που ανήκουν στη μεσαία και ανώτερη οικονομική τάξη.

Δεν ήταν λίγοι βέβαια και αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν για την προβολή της σειράς. Τι τους πείραξε; Σε γενικές γραμμές έβαλαν τις φωνές για τις ερωτικές σκηνές του «Μεγαλοπρεπούς Αιώνα», υποστηρίζοντας ότι ευτελίζουν τον κατά τεκμήριο σημαντικότερο σουλτάνο στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εφτασε μάλιστα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς να ζητήσει τη διακοπή του σίριαλ, αναρωτώμενος χαρακτηριστικά: «Πώς τολμούν να δείχνουν τον Σουλεϊμάν μέσα στο χαρέμι, να πίνει κρασί, σε σκηνές που δεν βρίσκω λέξεις να περιγράψω;».

Στο χορό της γκρίνιας μπήκαν αμέσως και οι απόγονοι της οθωμανικής δυναστείας, πρωτοστατούντος του Σεχζάντ Αμπντουλχαμίντ Καϊχάν Οσμάνογλου, απευθείας απογόνου του σουλτάνου Αμπντουλχαμίντ του δεύτερου. «Οταν οι κάθε είδους ιστορικοί ψάχνουν για πληροφορίες σπεύδουν να επικοινωνήσουν μαζί μας» βγήκε και δήλωσε. «Στην περίπτωση ωστόσο του συγκεκριμένου σίριαλ, επικράτησε απόλυτη σιγή. Σαν να μην είμαστε ζωντανοί, ένα πράγμα. Τι μανία είναι αυτή που έχουν με το χαρέμι και το σεξ; Και η μάνα του σουλτάνου και η αδερφή του, στο χαρέμι ζούσαν κι αυτές».

Οι απαντήσεις της άλλης πλευράς; Υπερασπιζόμενη το έργο της, η σεναριογράφος της σειράς Μεράλ Οκάι έσπευσε να υποστηρίξει: «Δεν καταλαβαίνω γιατί μου επιτίθενται. Για σίριαλ μιλάμε, όχι για ντοκιμαντέρ. Τι λέμε δηλαδή, ότι τα παιδιά των σουλτάνων προήλθαν από τη γύρη και τα λουλουδάκια; Είχαν κι αυτοί σεξουαλική ζωή, όπως όλοι μας. Οπως υπογραμμίζουμε και στους τίτλους του "Μεγαλοπρεπούς Αιώνα", η σειρά απλώς εμπνέεται από ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα».

Εν τέλει το μπαλάκι έφτασε ώς το γήπεδο του Τουρκικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το ψαλίδι της λογοκρισίας· φρόντισε όμως να στείλει μια αυστηρή προειδοποίηση στα γραφεία του Show TV παρέα με ένα πρόστιμο, για να μην ξεχνιόμαστε. Πρόσθεσε δε, ότι αν οι υπεύθυνοι του καναλιού επεδείκνυαν έλλειψη ευαισθησίας στο μέλλον, τότε η υπόδειξη θα μετατρεπόταν σε απαγόρευση.

Οι υπεύθυνοι του καναλιού έλαβαν το μήνυμα. Το πήραν, το κατάπιαν και φρόντισαν να κόψουν 12 λεπτά ερωτικών από το περίφημο δεύτερο επεισόδιο, αυτό που έσπασε όλα τα ρεκόρ. «Τι να κάνουμε;», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Show TV Σανέρ Αγιάρ, «οι διαμαρτυρίες διογκώθηκαν τις τελευταίες μέρες, οπότε είμαστε κι εμείς αναγκασμένοι να σεβαστούμε τους προβληματισμούς μερίδας του κοινού». Μαζί πάντως με τις διαμαρτυρίες έπιασαν τόπο και οι κατάρες. Ο πρωταγωνιστής του σίριαλ Χαλίτ Εργκέντς (υποδύεται τον Σουλεϊμάν) γλίστρησε κατά τη διάρκεια μαθημάτων ξιφασκίας κι έσπασε τον αστράγαλό του...

Υ.Γ. 1: Κι επειδή όλοι οι καβγάδες στα πολιτικά καταλήγουν, ήδη φούντωσε στην Τουρκία ο διάλογος για το κατά πόσο η δημοφιλία του «Μεγαλοπρεπούς Αιώνα» καταδεικνύει αναβίωση του ενδιαφέροντος για τους Οθωμανούς και υποχώρηση του φιλοκεμαλικού αισθήματος.

Υ.Γ. 2: Χώρια τη διαμάχη για το κατά πόσο η εξισλαμισθείσα (κόρη ουκρανού ιερέα) σύζυγος του Σουλεϊμάν σουλτάνα Χουρέμ, ήταν, ως μήτηρ του διαδόχου του, υπεύθυνη για την παρακμή της αυτοκρατορίας!

Υ.Γ. 3: Επειτα απ' όλα αυτά, έχω την εντύπωση ότι δικαιούνται να ξεφυσούν ανακουφισμένοι στον ΣΚΑΪ TV...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: